Mehmet Cengiz'le Tamince'ye tahsis edilen araziyle ilgili yeni gelişme

Mehmet Cengiz'le Tamince'ye tahsis edilen araziyle ilgili yeni gelişme

2.1 milyar TL ile Bodrum'un en değerli arazilerinden Cennet Koyu'ndaki 700 dönümlük arazinin 277 milyon liraya Mehmet Cengiz'le Fettah Tamince'ye satılmasını Danıştay ikinci kez iptal etti.


Bodrum-Cennet Koyu'ndaki arazinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2013 yılında; Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Başkanvekili ise Fettah Tamince olan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.’ye satılmasına ilişkin kararı ikinci kez iptal etti.

Önce satış yapıldı, sonra ipotek kondu

Birgün gazetesinden Uğur Şahin’in haberinde, 2.1 milyar TL değeri olduğu belirtilen ve söz konusu şirkete 277 milyon liraya satılan arazi için, Ziraat Bankası’ndan usulsuz kredi kullanıldığı ileri sürüldü. Haberde yer alan detaylara göre Ziraat Bankası, Cengiz ve Fettah Tamince’ye sadece imzalarına karşılık ihale bedeli olan 277 milyon TL kredi verdi. Alıcılar Cengiz ve Tamince, Ziraat Bankası’ndan aldıkları kredi ile ihale bedeli olan 277 milyon TL’yi Özelleştirme İdaresi’ne ödedi. Arazinin tapusu, 5 Temmuz 2013’te Cengiz ve Tamince üzerine geçirildi. Bundan 3 gün sonra, Ziraat Bankası tarafından taşınmaz tapu kaydı üzerine 180 milyon dolar bedelli ipotek tesis edildi.

Daha önce de iptal kararı verildi

Danıştay 13. Dairesi, Muğla’nın Bodrum ilçesinin en değerli arazisi olarak nitelendirilen Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük arazinin özelleştirilmesini ikinci kez iptal etti. Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’ye ait Bodrumbir isimli şirketinin Ziraat Bankası’ndan kredi çekerek aldığı arazinin özelleştirilmesine ilişkin daha önce de iptal kararı verildiği ancak idarenin görevini yerine getirmediği ileri sürüldü.

2 milyar lira değerinde

Ahmet Toker ve Süheyla Kasal isimli yurttaşlar, avukat Şükrü Üstek aracılığıyla; özelleştirmenin önüne geçmek için açtığı ‘tapu iptali’ ve ‘tescil’ davası sonrasında mahkemenin ihtiyati tedbir kararı verdiği ve kararın Özelleştirme İdaresi’ne tebliğ, faks ve telefon aracılığıyla bildirildiği belirtilen haberde, ancak buna rağmen arazinin satışının gerçekleştiği kaydedildi. Özelleştirme İdaresi’nin ayrıca, 12 Temmuz 2012’de açılan ‘tapu iptali’ ve ‘tescil’ davasında taraf sıfatı olmadığı halde davalının yanında yer almak için [fer’i müdahale] talepte bulunduğu belirtildi.

Bodrumbir Turizm AŞ’nin sahipleri Mehmet Cengiz ve Fettah Tamince

Bu noktada dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Davalı Hazine’nin itiraz etmemesi nedeniyle kesinleşen ‘ihtiyati tedbir’ kararına karşı süre aşımına rağmen, bir haftalık itiraz süresi dışında itirazda bulundu. Bunun üzerine 11 Ekim 2012’de itiraz görüşüldü ve ‘ihtiyati tedbir’ kararı daha önce ihalenin yapılmaması için tedbir kararı veren hâkim tarafından kaldırıldı. Yargıtay’a yapılan temyiz ve karar düzeltme başvurularının da reddine karar verildi. Bu aşamada söz konusu yargıç için HSK’ye yapılan itirazlar da sonuçsuz kaldı. Cennet Koyu üzerindeki ihtiyati tedbirin kaldırılması üzerine, 5 Temmuz 2013’te taşınmaz, Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.’ye devredildi. Cengiz Holding’in sahip olduğu TMC Mazıdağı Fosfatları isimli şirketin ortakları arasında yer aldığı Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Başkanvekili ise Fettah Tamince idi.

ÖİB, kesinleşmiş iptal kararını uygulamadı

Bodrum’un en değerli arazinin özelleştirilmesi yargıya taşındı. 423 sayılı parsele dair ihalenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 8 Aralık 2016’da ‘iptal’ kararı verdi. Bunun üzerine Özelleştirme Yüksek Kurulu, kesinleşmiş iptal kararını uygulamadı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, “İptal kararı ile ilgili olarak bir işlem yapılmamasına ve taşınmazların geri alınmasına yönelik herhangi bir işlem tesis edilmemesine” karar verdi. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun bu kararı da yargıya taşındı. Danıştay 13. Dairesi 7 Kasım 2019’da ikinci kez Cennet Koyu’nun satış yoluyla özelleştirilme kararını iptal etti. Ancak idareler, yargı kararına rağmen hâlâ hiçbir işlem yapmadı.

Ziraat Bankası’ndan alınan krediyle

Bunun üzerine yapılan ihaleyi Mehmet Cengiz ve Fettah Tamince’nin kazanmasıyla ihale bedeli olan 277 milyon TL’nin Cengiz ve Tamince tarafından Özelleştirme İdaresi’ne ödenmesi gerekiyordu. Ancak Cengiz ve Tamince, ihale bedelini Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak temin etti. Bankalar yasa gereği satış işlemi ile ipotek işlemini tapuda eş zamanlı olarak yetine getirip, satış parasını tapuda imzalar atıldıktan sonra satıcının hesabına geçiriyor. Ancak burada böyle olmadı. Ziraat Bankası, Cengiz ve Fettah Tamince’ye sadece imzalarına karşılık ihale bedeli olan 277 milyon TL kredi verdi. Alıcılar Cengiz ve Tamince, Ziraat Bankası’ndan aldıkları kredi ile ihale bedeli olan 277 milyon TL’yi Özelleştirme İdaresi’ne ödedi. Tapu, Cengiz ve Tamince üzerine 5 Temmuz 2013’te geçirildi. Bundan 3 gün sonra, Ziraat Bankası tarafından taşınmaz tapu kaydı üzerine 180 milyon dolar bedelli ipotek tesis edildi.

Tapu harcı dahi ödemediler

Av. Üstek, “Cengiz ve Tamince bugün için değeri ipotek bedelinden az olmamak üzere 2 milyar 100 milyon TL değerindeki taşınmazı ceplerinden bir kuruş dahi çıkmadan satın almışlardır. Devlete ait taşınmazı, devlete ait Ziraat Bankası’ndan kredi temin ederek devletin kurumu olan Özelleştirme İdaresi’ne yatırmak suretiyle ve tapu harcı vs. ödemeden devralmışlardır. Özelleştirme işlemleri vergiden muaf olduğu için tapu harcı dahi ödenmemiştir” dedi.



Bu Haber 13.02.2020 - 08:17:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Bu dava hakkında kimden bilgi alabilirim bende hak sahibleri icindeyim

    Şafak gergeroğlu 02.02.2022 - 07:53

  • Müjde KİRPİ 13.02.2020 - 06:18

    Bu yerin gerçek sahipleri bizleriz. Annem bu arazinin hisseden mirasçısıdır. Bu yerin Osmanlı Tapusu elimizde olup kısa bir süre sonra Türk Tapusuna çevirerek hakkımız olan bu araziyi üzerimize geçireceğiz. Avukat Şükrü ÜSTEK’ e başarısından dolayı teşekkür ediyoruz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.