Mahfi Eğilmez: Ya otelciler aç gözlü ya da...

Mahfi Eğilmez: Ya otelciler aç gözlü ya da...
Ekonomist Mhafi Eğilmez, 'greedlasyon'a (yüksek fiyat artışı yaparak enflasyonu fırsata çevirme) örnek olarak otellerdeki fiyat artışını gösterdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, çok konuşulan greedflasyon (enflasyondan faydalanmak için fazladan fiyat artışı yapmak  - aç gözlülük) tespitini otel örneği ile açıkladı. 

Mahfi Eğilmez'in, yüksek enflasyonla birlikte Türkiye'nin 'skimpflasyon' (ürünün kalitesinin düşürülmesi) ve 'shrinkflasyon' (ürünün gramajının düşürülmesi) dönemine girdiğini açıklamasının ardından, "Bir de greedflasyon var" diyerek yüksek enflasyon olan ülkelerde ortaya çıkan, mal ve hizmetlerin satış fiyatını enflasyonun üzerinde artırma eylemi olarak aktarmıştı.

Eğilmez, 'greed' sözcüğünün İngilizce'de 'açgözlülük olarak tanımlandığına dikkat çekerek, yüksek enflasyon yaşayan ülkelerde bu durumun kaçınılmaz olduğunu ifade etmişti.

Greedflasyona bir örnek veren Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Antalya'da geçen yaz 6 gecesi 35 bin TL olan her şey dahil tatil için bu yıl aynı dönem ve aynı koşullar için istenen fiyat 111 bin lira. Enflasyon % 65 ise bu greedflasyon. Yok eğer enflasyon % 300 ise enflasyon diye açıklanan ne?"


Bu Haber 29.01.2024 - 10:03:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Yanlış genelleme

    Mehmet Fazıl Dertlioğlu 31.01.2024 - 10:30

    Mahfi hoca, ekonomik konulardan oldukça deneyimli, kendisini hep takip ediyoruz. Fakat bu değerlendirmesini maalesef doğru buluyorum. Bir tek örnekten yola çıkarak tüm turizm sektörüne genelleme yapmak doğru bir yaklaşım olmaz. En kötüsü kamuoyunda turizm sektörüne karşı yanlış bir algı oluşmasına neden olur. Bu konuda en iyi karar verici tüketicidir. Günümüzde çok farklı kanallardan, otellerin fiyat performans ilişkisinin kıyaslamasını yapmak mümkün. Yanlış ve/veya aşırı fiyat politikası uygulayan oteller varsa serbest piyasa şartlarında zaten tüketici bu oteli satın almayarak tepkisini gösterecektir.

  • Ekonomik gösterge

    Utku Okuyucu 30.01.2024 - 10:54

    Greedflasyon olaraktan açıklanan enflasyon ise enflasyon olaraktan açıklanan greedflasyon olsa gereklidir

  • Fırsatçılar

    Mehmet Yıldız 29.01.2024 - 05:35

    Halk olarak ahlakımızı yitirdik insanları afedersiniz keriz aptal yerine koymak bence en büyük aptallık ahlaksızlık devlet bütün halktan vergi toplayıp değil miydi bu ahlaksizların vergilerini almayan, işçi paralarını ödeyen kira yardımı yapan her türlü teşvik veren bu halkın parasını onlara verdi onlar ne yapıyorlar buradan iktidara sesleniyorum onlara verdiğiniz tüm paraları ve teşvikleri geri isteyin ben hiçbirine hakkımı helal etmiyorum.

  • Tuik enflasyonuna göre %65

    Kagan han 29.01.2024 - 04:23

    %65 enflasyon oranı TÜIK'in verisine göre. Sokaga inin enflasyonun en az %150 olduğunu göreceksiniz. Ev sahiplerinin aldığı 3 kuruş kira her şeyi özetliyor.

  • Kontrolsüz sektör

    Alp Onganer 29.01.2024 - 03:48

    Kontrolsüz sektör.

  • Aç gözlülük fırsatçılık

    Hüseyin 29.01.2024 - 02:11

    Aynen öyle geçen yıl bodrumda kaldığım otelde benzer artışlar var bütün otellerde aynı şekilde allah size fırasat vermesin bizi aldatan bizden değildir diyor dinimiz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.