Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin kanun yürürlüğe girdi

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin kanun yürürlüğe girdi

‘Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Resmi Gazete’de yayınlandı.


Son dönemde sayıları giderek artan ve otellerdeki geceleme sayılarının düşmesinin gerekçesi olarak gösterilen günlük kiralık evlerle ilgili yasal düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

‘Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre 100 günden az süreli konut kiralamaları artık “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” olarak kabul edilecek.

Bu tür kiralamalar için kiralama sözleşmesi yapmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığından izin belgesi alınması gerekecek. Bakanlık, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da gerçekleştirebilecek.

Ayrıca, bu kapsamda kiralanan konutların girişlerine, Bakanlık tarafından belirlenen niteliklere sahip plaketler asılması zorunlu hale getirildi. İzin belgesi ve plaket ücretleri ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Kat maliklerinden izin zorunlu

Eğer turizm amaçlı kiralanacak konut, bir binanın dairesiyse, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile onayını almadan faaliyet gösteremeyecek.

Kanuna göre, izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi adlarına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılması amacıyla kiralanması yasaklandı. Ancak, tüzel kişiler, turizm amaçlı kiraladıkları konutu kendi personeline kiraya verebilecek.

100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar para cezası

Kanuna aykırı olarak turizm amaçlı kiralamalar yapanlara cezai yaptırımlar da getirildi. Buna göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenler, her bir konut için 100 bin TL idari para cezasına çarptırılacak ve 15 gün süre verilerek izin belgesi almaları gerekecek. İkinci ihlalde ise ceza 500 bin TL olarak uygulanacak ve yine 15 gün süre verilecek. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenler hakkında ise 1 milyon TL idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca, izin belgesi olmadan kiralanan konutların elektronik ticaretine ve tanıtımına imkan sağlayan platformlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uyarıldıklarında, ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü olacak. Aksi takdirde, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.

İşte Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un detayları



Bu Haber 02.11.2023 - 10:53:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.