Kanal İstanbul gecikti, 3. havalimanı daha alçak olacak.

Kanal İstanbul gecikti, 3. havalimanı daha alçak olacak.
Yeni havalimanı arazisinde istenilen kot düzeyinin yakalanması için 2.5 milyar metreküp dolgu malzemesi gerekiyor. Bu dolgu Kanal İstanbul kazısından karşılanacaktı. Kanal projesi gecikti, havalimanının yüksekliğini azaltmak için plan yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde temel atma töreni yapılan 3. havalimanında kot (seviye) revizyonu hazırlığı yapılıyor. Yetkililer değişikliğin nedenini, “Havaalanının kurulacağı arazide, deniz seviyesine göre belli bir yüksekliğin sağlanması gerekiyor. Buna da kot deniyor. Büyük ölçüde çukurlardan oluşan 3. havaalanı arazisinde başlangıçta istenilen kot düzeyinin yakalanması için 2.5 milyar metreküp dolgu malzemesi gerekiyor. Bu dolgu malzemesi için en büyük kaynak da Kanal İstanbul Projesi’ydi. Ancak kanal çalışmaları gecikince havalimanı ‘kot’unda değişiklik konuşulmaya başlandı” diyerek anlatıyor. Revizyon gerçekleşirse, havalimanının yüksekliği eskisine göre daha az olacak. Böylece havalimanı için gereken dolgu miktarı da otomatikman azaltılmış olacak.
 
Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olan İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesi geçen yıl sonuçlandı. İhaleyi 22 milyar 152 milyon euroluk teklifleri ile Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu kazanırken, 13 aylık bir sürecin sonunda havalimanının temel atma töreni de 7 Haziran’da yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende, havalimanının ilk etabının açılış tarihi 29 Ekim 2017 olarak açıklandı. Yer tesliminin yapılması ve temel atmanın gerçekleştirilmesiyle birlikte projeyle ilgili çalışmalar da hız kazandı. Ekiplerin şu anda yoğunlaştığı konu ise, havalimanının hangi yükseklikte yapılacağı ve zeminine yapılacak dolgular. Bölgeye başta maden ocakları için olmak üzere yüklü bir dolgu yapılması gerekiyor. Yapılacak dolgulara dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da dikkat çekmiş ve “Bir çukur verdik, 100 milyar lira aldık, üzerine de 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanını bonus olarak alacağız” demişti. (Hürriyet.com.tr.)


Bu Haber 17.06.2014 - 10:01:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.