Kadir Uğur: Türkiye’nin bir karar vermesi lazım

Kadir Uğur: Türkiye’nin bir karar vermesi lazım

Önceki yıllarda kültür turu yapmak için gelen turistin 3-4 gün de sahil kesiminde tatil yaptığını ancak turizmin kitleselleşmesiyle bu değerlerin yok olduğunu ifade eden Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, Türkiye’nin nasıl bir turizm yapması konusundan karar vermesi gerektiğini belirtti.


Turizm Güncel

13. Boğaziçi Yatırım Zirvesi kapsamında düzenlenen “Alternatif Turizm ve Yatırım Fırsatları" paneline katılan Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, kitle turizmine açılan alternatif ürünlerin bir süre sonra alternatif olmaktan çıktığını belirtti.

Özellikle kültür turu yapmak için gelen turistin büyük otelde kalmak istemediğine dikkat çeken Kadir Uğur, Türkiye’de alternatif turizm yapmak için otellerin küçültülmesi gerektiğini vurguladı.

“Eskinden 3 bin turist getiren harikaydı, şimdi 200 bin getirene az diyoruz”

Türkiye’nin bir karar vermesi gerektiğini belirten Kadir Uğur “Biz kitle turizmi mi, bireysel turizm mi yoksa ikisini birden mi istiyoruz? Bana göre ülke büyük olduğu ve 4 mevsim aynı anda yaşandığı için bunların hepsini mevcut. Eskiden zaten biz sırf alternatif turizm yapıyorduk. O dönem 3 bin turist getiren harikaydı, şimdi 200 bin getirene az diyoruz.” dedi.

“Eskiden insanlar buraya kültür için geliyordu”

Türkiye’nin kitle turizminden çıkması durumunda elinin kolunun bağlanacağını belirten Uğur buna karşın alternatif turizm için elde çok fazla ürün olduğuna dikkat çekti. Uğur “Türkiye kültür, tabiat, halk bakımından zengin. Bunu kullanmamız ve çoğaltmamız gerek. Çoğaltmamız için de yatırım lazım. 70’li yıllarda Anadolu turları yapardık. İnsanlar buraya kültür için gelirdi, 3-4 gün de dinleneyim deyip sahildeki otelde kalıp ülkesine giderdi. Bunlar birden bire yok oldu. Niye yok oldu? Yollarda karavanlar görürdük. Kapadokya’da Ege’de bir sürü kampingler görürdük.  Bunların hepsi yok oldu. Biz nasıl alternatif turizm yapacağız? Bunların yok olma sebeplerini biliyorum. Geri kazanılmaları lazım.” diye konuştu.

“Kültür turu yapmak isteyen turist 5 yıldızlı otelde kalmak istemiyor”

Türkiye için kültür turizminin son derece önemli olduğuna değinen Uğur, ülkede açılan müzelerin Avrupa’da konuşulmaya başladığını söyledi. Uğur, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

Anadolu turları için olan alt yapı yatırımları birden bire yok olmaya başladı. O zamanlar hanları otel olarak kullanıyorlardı. Terör yüzünden bunların sayıları düşüp Anadolu turlarında itibar kaybolunca bu tesisler tamamen kayboldu. Şehirlerin içinde büyük oteller var ama Anadolu turu yapmak isteyen bir turist bu otellere gitmek istemiyor. 5 yıldızlı otelde kalmam, o ülkenin karakterine uygun yapılmış otellerde kalmak istiyorum diyor. Bu yollardaki tesisleri alt yapıyı tekrar kuvvetlendirmemiz lazım.

“Turizm patlıyordu ama otel yoktu”

Kamping için gelen bir sürü turist vardı. Bunları tekrardan nasıl çekeceğiz? Sene 1983, Türkiye turizmi patlıyor ama işte otel yok ortada. Antalya’da birkaç otel var. Biz uçakları riskine alıp getiriyorduk onları doldurmamız lazımdı. Uçağı boş getiremeyeceğimize göre gidelim Mercedes’ten karavan alalım dedik. 20 tane karavan aldık. Türkiye’de de o zaman sigorta sistemi yok. Türk plakasıyla turistin başına bir şey geldiği zaman bütün sorumluluk bizde. O dönem Kültür ve Turizm Bakanlığında Mesut Yılmaz vardı. Onunla görüştüm. Araçların yabancı plakayla ülke içerisinde dolaştırılmasına iki yıl sonra yurt dışına geri çıkarmak koşuluyla izin verdi.

“Avrupalı turist kitlenin içine girmek istemiyor”

Batı Avrupa’da gittikçe alternatif turizme kaçış var. Adam kitlenin içine girmek istemiyor. Bireysele döndü. Bizim yeniden küçülmemiz butik otel sistemine gitmemiz gerekiyor. 5 yıldızlı otellerin küçülmesi lazım. Eskiden yarım saatte acenteleri gezdirirdim şimdi 5 saatte gezdiremiyoruz.”



Bu Haber 11.11.2022 - 09:17:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.