İşte turizmle ilgili yasa taslağındaki tartışmalı konular

İşte turizmle ilgili yasa taslağındaki tartışmalı konular
AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan ve Meclis Başkanlığı’na sunulan ‘’Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ başlıklı düzenleme, turizm sektöründe tartışma yaratacak başlıklar taşıyor.

TurizmGüncel

İktidar partisine mensup milletvekillerinin imzasını taşıyan Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Yarın Bayındırlık, İmar, Turizm ve Çevre Komisyonuna gelmesi beklenen yasa tasarısının içinde kritik düzenlemeler de yer alıyor.

4 ve 5 yıldızlı otellere tur ve transfer yetkisi

Yasa taslağındaki tartışmalı düzenlemelerden biri, 4 ve 5 yıldızlı otellere transfer hakkı getirilmesi. Düzenlemeye göre bu oteller, 3 yaşından eski olmamak üzere 2900 cc ve üzeri motor hacmine sahip araçlarla kendi transferlerini yapabilecek. Böylece, seyahat acentelerine tanınan bu hak oteller tarafından da kullanılabilir hale gelecek.

Yabancı işçi çalıştırma konusu keyfiyete terk ediliyor

Yasadaki tartışmalı (ya da belirsizlik barındıran) düzenlemelerden biri de belgeli turizm işletmelerinin yabancı uzman/personel çalıştırabilmesi hususunda. Mevcut yasanın 18. maddesinde ‘’''Belgeli işletmelerde, Bakanlık ve İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen izinle yabancı uzman personel ve sanatkârlar çalıştırılabilir. Ancak bu şekilde çalıştırılan yabancı personelin miktarı toplam personelin % 10'unu geçemez. Bu oran Bakanlıkça % 20'ye kadar artırılabilir. Bu personel işletmenin faaliyete geçişinden 3 ay öncesinden itibaren çalışmaya başlayabilir.'' ibaresi, otelleri yabancı personel çalıştırma konusunda belirsizliğe ve biraz da keyfiliğe teslim edecek şekilde değiştirildi.

Yabancı işçi düzenlemesinin getirdiği iki sorun

Yasa taslağında yabancı işçi çalıştırmaya ilişkin yüzde 10 sınırı kaldırılırken, yetki de tamamen Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na devrediliyor. Buna göre belgeli turizm işletmeleri, Bakanlıktan izin almak kaydıyla istediği kadar personel çalıştırabilecek. Düzenleme iki kritik sorunu beraberinde getiriyor: Birincisi, Çalışma Bakanlığı ‘izin vermiyorum’ dediği anda otel ihtiyaç duyduğu yabancı işçiyi çalıştıramayacak. İkincisi, Bakanlık talep edilen sayıda yabancı işçi çalıştırmaya izin vermesi durumunda tesisler, yerli çalışandan ziyade yabancı çalışana yönelebilir.

‘Basit konaklama tesislerine’ teşvik yok ceza var

Düzenlemede dikkat çeken bir diğer nokta ise Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi. Düzenlemeye göre, ‘’İdaresinden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan konaklama tesislerine, kanun teklifi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlığa başvurmaları halinde basit konaklama turizm işletmesi belgesi verilecek. Basit konaklama turizm işletmesi belgesi almak için başvuruda bulunmayan konaklama tesisleri faaliyette bulunamayacak.’’ Yani turistik işletme söz konusu olduğunda, belediyeden alınan iş yeri açma ve çalışma ruhsatı tamamen işlevsiz hale gelecek.

Bu kategoride 8 bin 500’e yakın tesis bulunuyor. Söz konusu tesisler hiçbir teşvikten yararlanamayacak ancak yasanın öngördüğü düzenlemelere ve cezalara tabi olacaklar. Ruhsat devri durumunda ise, mevcut ruhsatlarında bulunan ‘alkollü içki’ satma yetkisini de kaybedecekler.

Yerel yönetimler devre dışı bırakılacak

Yasa yürürlüğe girdiğinde, belediye belgeli turistik işletmeler tamamen ortadan kalkacak. Teklifin 5. Maddesinde Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri içinde yer alan korunan alanlarda her ölçekteki plan teklifleri sadece bakanlığa sunulur.” Yani bakanlık uygun gördüklerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mutabakat sağlayarak yürütecek, yerel yönetimler tamamen devre dışı bırakılacak.



Bu Haber 31.03.2021 - 13:32:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Tevfik galip 05.06.2021 - 07:13

    Sınırsız yabanci eger alma kanunu çıksa o zaman oteller şirketler çoğu yabanci işe alacaklar o zaman işsizlik sorun yaşanacak, böylece yerli evde otursun yabanci çalışsın , çünkü yabaci çalıştırmak onlar için kolay parada az veriyorlar ve iştendekolay çikarıyorlar bu kanun çiktığında özellikle antalya da yerliler içik çok zor olacak

  • Rent a car işi de yapsın 31.03.2021 - 11:41

    Sayın okurlar. Oteller resepsiyon karşısına 2 mt2 masa atarak x bir firmaya araç kiralama hizmetini veriyor ve karsılıgında yıllık 20 ile 100 bin euro para alıyor. Evet yasal bir dayanağı olmadan ıs kansız ruhsatsız kayıtsız kureksız sekılde masa kıralıyor. Bu firmada bu kirayı cıkartabılmek ıcın turıst tura cıkartıyor turıstın transferini yapıyor. Otel ıcınde bulunan tum rent a car firmaları yuzde 85 i araç kiralama dısı hızmet lerden para kazanmaya calısıyor. Sonra da acente ıle taksıcıler ıle karsı karsıya kalınca da otel ben bılmem anlasın anlasmasaınız otelımı bosaltın dıyor. Kacak ıslere haksız rekabete oteller ıtıyor. Kundu ve belekde durum aynende boyle

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.