İşte seyahat acentelerinin 2022 değerlendirmeleri

İşte seyahat acentelerinin 2022 değerlendirmeleri

Türkiye’nin önde gelen seyahat acenteleri 2023 beklentilerini açıkladı. Şirketlerin temsilcileri 2023 sezonu için temkinli iyimserlik içinde oldukları görülüyor.


Turizm Güncel

İstanbul’da düzenlenen turizm zirvesine katılan Türkiye’nin önde gelen seyahat acenteleri hem 2022 sezonunu değerlendirdi hem de 2023 beklentilerini açıkladı. 2022’nin turizm sektörü için başarılı bir yıl olduğunun altını çizen acente temsilcileri, maliyetlerdeki artış ve bölgesel sorunların sektör üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekti. İşte Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, TatilBudur Genel Müdürü Onur Otruş, Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz ve Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran’ın değerlendirmeleri:

Mete Vardar: 170-180 otelin kontratına bizzat kendim katıldım

Bu sene 5 bine yakın otel kontratının 170-180 tanesine bizzat kendim katıldım. 20 senedir ‘Erken alırsanız Avrupa’dakilerin aldığı fiyata alırsınız’ diyorduk. Otelci dostlarımızla iyi bir sinerji oluşturduk. Artık yerli misafir ekim ayında rezervasyon yapmaya başlıyor.

Bu sene özellikle enflasyon rakamlarının dövizdeki artışın üzerine çıktığı görülüyor. Bu nedenle iç pazarda fiyat artışları yüzde 100’lere ulaştı. Hem enerji hem gıda hem de personel rakamlarında çok ciddi artışlar var. İç pazar rakamları ilk çıktığında ne yazık ki Avrupa fiyatlarının hep üstünde oldu. Bu enflasyon rakamlarıyla iç pazar fiyatlarının düşme şansı olmadığı için Avrupa fiyatlarında artışlar yapıldı.

“Turlarımıza gurbetçilerimizi de dahil edeceğiz”

Şu anda Türk misafir aldığı fiyatta mart ayına kadarki süreçte çok avantajlı. Biz Jolly olarak misafir aidiyeti ve misafir memnuniyetine çok önem veriyoruz. Paket turlar bu anlamda bizim için çok önemli. Yalnızca misafirin kaldığı otel değil, yolu, tur güzergahı, rehberi, ulaşımı araçların temizliği, mola yerleri... Hepsi bunun içine giriyor. Biz kültür turlarını hep misafir memnuniyetinin bir aracı olarak gördük. Şimdi artık Jolly ile üçüncü jenerasyonu kültür turlarına götürmeye başladık. Pandemi sürecinde şartlardan dolayı departman kapatan şirketler olmasına rağmen, biz 3, 5, 10 kişiyle turlar yaptık. Biz o bölge esnafıyla senelerdir iş yapıyoruz. Onlara destek olmamız gerekiyordu ve bunu yaptık. Mardin’de, Diyarbakır’da, Kars’ta bize yıllardır destek olan insanlara destek olmak zorundaydık.

Jolly’nin satın alma gücünü yurt dışından gurbetçi getirmek için de kullanıyoruz. Ciddi bir talep var. Bizim Türkçe rehberle yaptığımız yurt içi turlarına yurt dışından gelen gurbetçilerimizi de dahil edeceğiz. Bu gücümüzü gurbetçi misafirler için de kullanacağız.

Ali Onaran: 2022’ye belirsizlikler içinde girdik

2022 hakikaten zorluklarla geçti. Çünkü çok belirsizlik vardı. Program yaparken tur operatörü bir sene sonrayı planlıyor. 1, 2, 3 sene sonrasına bakarak plan yapıyorsunuz. 2022’de herkes tekrar başladı. 100 mü iş yapacağız, yoksa 10 mu iş yapacağız gerçekten bilmiyorduk. Pandemi birçok şeyi sıfırlamıştı. Çok zor bir dönemde geçti sektör herkes için.

2022’den önce ise sıfırlanmaktan da öte eksiye düşmüştük. Bu dönemde ayrıca çok ciddi şekilde insan kaynağı kaybı yaşadık. Bugün personel sorununu Lufthansa bile yaşıyor. Biz de 2022’ye kalifiye personelimizi başka sektörlere kaybetmiş olarak girdik.

Buna rağmen hem incoming hem de iç turizm olarak çok başarılı çıktık. Türk turizmi olarak çok esnek bir yapıya sahibiz. İçinde bulunduğumuz durumlarda çok hızlı kararlar alabiliyoruz. Hem pandemi problemlerini aştık hem de 2023 umutla bakar duruma geldik.

“İç turizm lokomotif oldu”

Konaklama sektörü fiyat arttırıyor, çünkü talep var. O talep doğrultusunda biz de önünüze biraz daha umutla bakıyoruz. İtalya’nın kapıları nisan ayında açıldı daha.Türkler İtalya’ya özel izin dışında gidemiyordu. Otellerin çoğu kapalıydı ve düşük fiyatlarla misafir alıyorlardı.

Kültür turları pandemiden çıkışta bizim lokomotif alanımız oldu. İç turizm Türk tur operatörlerinin kurtarıcısı oldu. Yurt dışından turist geliyor, bu ülke için çok iyi. Ama sürdürülebilir turizm için iç turizm çok önemli. Kendi ülkemizdeki insanlar tatil yapamıyorsa ben ne yapayım gelen dövizi?

“THY’den koltuk alamıyoruz”

Şu anda 2023 için yerlerimizi alıyoruz. Türkiye’nin bir milli hava yolu şirketi var. THY yaklaşık 70 milyon yolcu taşıyor. Dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden biri olarak gurur duyuyoruz. Ama biz şu anda yüksek fiyatlar nedeniyle THY’den koltuk almakta zorlanıyoruz. Eğer Türk vatandaşları THY ile uçamıyorsa bunun THY için çok büyük bir ayıp olduğunu düşünüyorum. Hatta biz THY’nin verdiği fiyatları kabul etmemize rağmen yine de koltuk almakta zorlanıyoruz. Milli hava yolu şirketi THY’nin bizleri unutmaması gerektiğini düşünüyorum.

Onur Otruş: Pazarın dengeli bir seyir izlemesi önemli

Başarılı bir yılı geride bıraktık. 2019’u referans olarak kabul edersek, 2022’yi daha geniş bir hacimle ve yakın bir performansla kapatacağımızı düşünüyoruz. Dalgalanmalar, siyasi krizler, savaşlar tabi ki sektörü etkiliyor. Pazarın dengeli bir seyir izlemesi önemli. 2022 de bu anlamda dengeliydi.

“Müşterinin fiyat hassasiyeti arttı”

Ancak 2022’de paritedeki belirsizlik, enflasyon ve Ukrayna-Rusya savaşı sektörü çok olumsuz etkiledi. Bu nedenle Akdeniz otelleri ancak mayıs atında açılabildi. Bu da son dakikada yığılma yaşanmasına neden oldu. Ancak hızlıca toparlayabildik. İç pazar da aslında 2019 rakamlarına yaklaştı, hatta paralel seyretti diyebiliriz. Maliyet baskısı ve enflasyonist ortamın getirdiği olumsuz ortam müşteri üzerinde de etkili oldu ve ciddi bir fiyat hassasiyeti ortaya çıktı.

Sürdürülebilir bir karşılık olmadan şirketlerin hayatını devam ettirmesi zor oluyor. Özellikle iç pazar tarafında insanların tatile kolay ulaşması için sektör paydaşları elini taşın altına koyarak hem fiyat hem de ödeme konusunda büyük kolaylıklar sağladık ama bu da yoğun bir baskı oluşturdu karıllık anlamında.

“Enflasyon ve fiyat baskısı 2023’te de devam edecek”

Son iki yıllık periyotta likidite genişliğinin artması ve harcama kalıplarının genişlemesi gibi gelişmeler sonucunda orta sınıfın üstünde müthiş bir baskı oluştu. Artık orta sınıf ciddi bir baskı altında ve bu da sektördeki fiyat hassasiyetini çok üst düzey bir noktaya taşıyor. Bu nedenle enflasyon ve fiyat baskısının 2023 yılında da devam edeceğini düşünüyorum.

Öte yandan ben 2023 yılında da 2022’ye paralel bir sezon yaşanacağını öngörüyoruz. Şu anda TatilBudur çin yeni bir yatırımcı arayışımız yok. Yaptığı işlerden ve agresif büyümesinden dolayı yatırımcıların dikkatini çekiyor. 2010’dan beri üç defa yatırım aldı. Biz 2023’te de teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yine 2023’te otel yatırımlarımıza da devam edeceğiz.”

Koray Küçükyılmaz: Turizmde 30 yılda olacak değişimler 2-3 yılda yaşandı

Turizm sektöründe son 3 senede çok büyük değişiklikler oldu. Normalde 30 yılda olacak değişimler 2-3 yılda gerçekleşti. Olağandışı değişiklikler oldu. Değişen tüketici davranışları, korkular ve belirsizlik içinde faaliyet göstermeye çalıştık.

Sitemizi yılda 65-70 milyon insan ziyaret ediyor. Oradaki davranışları takip ediyoruz ve anketler yapıyoruz. Pandemi döneminde insanların en büyük endişesi sağlık ve buna bağlı seyahat aksamalarıydı. Bu nedenle herkes kendi ülkesinde seyahat etmeye başladı. Biz de müşterileri iç turizm ile buluşturmaya başladık. 2020 yılında daha sakin, kalabalığın az olduğu konaklamalar tercih edildi.

“Hep böyle gidecek zannediliyor”

2022 yılını ise bir düzelme yılı olarak görüyorum. Erken rezervasyonların payı geriledi. Son dakika satın alma eğilimi yaygın. Bu da pazarın dinamiklerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle boş kalan oteller farklı aksiyonlar alıyor. Yaz döneminde yığılma olunca da hep böyle gidecek zannediliyoruz

Bizim yaptığımız ankete göre iç pazar müşterileri bu sene de tatile gitmek istiyor. Tatile giderken de ağırlıklı olarak resort otelleri tercih edecekler. Erken rezervasyonla satın almak istiyorlar ve fiyatların artacağını da biliyorlar.

Bu nedenle destinasyonunu, otelini, konaklama süresini değiştiriyorlar. Ancak toplam içindeki sadece yüzde 17’lik eksim seyahate gitmem diyor. Kültür ve yurt dışı tırlarına dönük ilgi artarak devam ediyor. Yani tatil satın almada bir değişiklik olmayacak ama önümüzde bir seçim var ve onun sektörü nasıl etkileyeceğini henüz bilmiyoruz.”



Bu Haber 30.11.2022 - 11:24:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.