İşte İstanbul Havalimanı’ndaki yolcu karşılama ücretleri

İşte İstanbul Havalimanı’ndaki yolcu karşılama ücretleri

İstanbul Havalimanı’nda, 1 Ocak 2020’den itibaren Terminal Gelen Yolcu Katı gümrüklü salon çıkış kapısı önünde acentelerin yolcu karşılamasını yasaklayan IGA, acentelerin ücretli Meeting Lounge alanına yönlendireceğini açıkladı. Bu alanda ücretlerin ne kadar olduğu ve nasıl kullanılacağı da belli oldu.


Yolcu başına 4 euro artı KDV

İstanbul Havalimanı’nda yolcu karşılama için acentelere zorunlu kılınan Meeting Lounge alanının yolcu başına 4 euro artı KDV, olduğu, bu rakamın yolcu sayısı arttıkça düştüğü belirtildi. Örneğin 50 kişilik bir grupta kişi başı ödeme, 3.22 euro artı KDV bedeli olacak. Öte taraftan, pankart tutmak yasak olduğu için 1 Ocak’tan bu yana havalimanındaki kaosun daha da arttığı ifade edildi. Kaosun, turizm sezonunda daha yükseleceği ifade edildi.

Gerekçe ‘hanutçulukla mücadele’

Gazete Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre, bu yasağa uymayanlara da 1 Ocak itibariyle para cezası verilmeye başlandı. 31 Mart tarihine kadar ücretsiz olarak kullanılacak olan Meeting Lounge, bu tarihten sonra paralı hale gelecek. Öte taraftan İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İsmail Şanlı, yasağın gerekçesini ‘hanutçulukla mücadele’ olarak açıklarken, turizmi sektörü temsilcileri karara tepki gösteriyor.

Diğer dillerde yönlendirme yapılmıyor

Seyahat acenteleriyle, yurt dışından gelen misafirlerin buluşacağı alan olarak tasarlanan Meeting Lounge, İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Gelen Yolcu Kapısı’nın sol tarafında yer alıyor. Gelen yolcu kapısında Meeting Lounge’ı gösteren oklar bulunuyor. Ancak, yönlendirme yalnızca Latin harfleriyle İngilizce olarak hazırlanmış. Arapça, Çince, Rusça, Farsça gibi başka dillerde bilgilendirme bulunmuyor.

Yolcular nasıl karşılanıyor?

Misafir karşılamak isteyenler ve yolcular, check-in kontuarındakine benzer bir şekilde bir desk önünde sıraya giriyor ve görevliye pasaportlarını ibraz ederek kayıt yaptırıyor. Şu anda iki deskin aktif olarak çalıştığı Meeting Lounge’da şimdiden zaman zaman kuyruklar oluşuyor. Sonrasında 40-50 kişilik kapasitesi olan oturma alanına geçiliyor. Burada bulunan ekranlara, yurt dışından gelen yolcuların isimleri yansıtılıyor.

Herkes birbirini dış görünüşünden tanımaya çalışıyor

Turist rehberleri ve otellerin transfer işleriyle ilgilenen kişilerin, karşılayacakları yolcuların isimlerini bu ekrandan görüp onlarla buluşmaları öngörülüyor. Ancak yolcu kendisini karşılayacak olan kişiyi, karşılamaya gelen kişi ise yolcunun ‘eşkalini’ bilmediği için  herkes birbirinin dış görünüşünü tahmin etmeye çalışıyor!

Havalimanında yolcu karşılayan acente görevlilerinin zor durumda kaldığı belirtiliyor. Gelen yolcu kapısında bekleyen bir rehber, misafiri için “İspanya’dan geliyor, büyük ihtimalle sarışındır” diyor.  “Esmer de olabilir, nasıl emin olacaksınız?” diye sorduğumda ise ellerini iki yana açarak “Halimizi görüyorsun” diyor.

Düzenlemenin amacı havalimanında ofis açan acenteleri korumak mı?

15 yıldır sektörde çalışan Nuri Ilgın isimli görevli ise düzenlemenin fahiş fiyatlarla havalimanında ofis açan acentelerin misafir karşılama pastasından pay alma isteği olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Verdikleri yüksek kirayı çıkarmak için bizimle buluşamayan yolcuları onlar kapmak istiyor. Büyük bir meblağ var karşılama işinde. İGA da bunun farkına vardığı için bunu almak istiyor. Ama bunu hemen yapmak ve bir an önce para kazanmak istiyor. Hiçbir sistem kurmadan direkt oraya bir Meeting Lounge kurdular. Diğer gün geldiler, ‘Burayı boşaltın’ dediler. Görüyorsunuz bütün yolcular sağda solda mağdur. Misafirin ismini yazdırdım, misafir Meeting Lounge’a hasbel kader gitti. Ama misafirin ismini bile bulamadılar, bizzat yazdırdığım ismi yani. Operasyonel eksikler de diz boyu.

‘’IGA bundan çok zararlı çıkar’’

İlgin, geliri yüksek Ortadoğulu turistlerin Meeting Lounge’a girmek için sıra beklemeyeceğini belirtiyor. “Pasaportta sıra bekliyor, valizde sıra bekliyor, gümrükde sıra bekliyor. Biraz daha rahat gideceğim diye parasını ödediği karşılama hizmetine ulaşmak için bir de burada sırada bekleyecek. Katarlı, Kuveytli aile geldiğinde burada sırada beklemez. Sıra bekleme kültürü yok çünkü. Adam sana dünya para veriyor sıra beklememek için. Daha bugün 10 yolcudan 8’i kaçtı. Bulamadık. Kimse orada beklemez. Senin sattığın otel, transfer ve tur yanar. Bunların hepsi mahkemelik olur. İGA bundan çok çok zararlı çıkar.

HABERİN DEVAMI>>>



Bu Haber 04.01.2020 - 18:26:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ramazan Akay 07.01.2020 - 10:26

    Antalya merkezli firma olarak İstanbul havalimanından ağırlıkta Fransız yolcu geçiriyoruz, bu insanların çoğu doğru dürüst İngilizce bilmiyor, bir de Lounge bilmem neydi derken... Arap yolcular buna keza; insanlar böyle şeyler ile uğraşmak istemez. Antalya'daki gibi karşılama bankoları olsa, ama İstanbul sanırım öyle bir şeyde mümkün değil, o zaman bıraksınlar yolcuları o eski, samimi hatta turizm kültürünün bir vazgeçilmezi olan karşılama levhalarıyla karşılamaya devam edelim.

  • Kerim basterzi 04.01.2020 - 11:51

    Yurt dışından müşteri geldi bizim adamlardan birini gönderdim ve elinde kağıtla bekliyor Karsilayamacak mi?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.