İşte bu yılki MITT Moskova Fuarı ile ilgili bilmeniz gereken her şey

İşte bu yılki MITT Moskova Fuarı ile ilgili bilmeniz gereken her şey

Rusya’nın en eski ve en büyük seyahat fuarı MITT Moskova, bu yıl 17 – 19 Mart 2020 tarihleri arasında Crocus Expo Fuar Merkezinde düzenlenecek. MITT Moskova Fuar Direktörü Artyom Chernyshov, yer değişikliğinin fuara etkisi, katılım durumu, fuarda ne tür yenilikler yapıldığı ve yeni yerin fiziki olanakları hakkında bilgi verdi.


Bilindiği üzere, 26 yıldır Expocentre’da düzenlenen dünyanın en büyük fuarlarından MITT Moskova Fuarı bu yıldan itibaren Crocus Expo Fuar Merkezin’de düzenlenecek. Türkiye’den yoğun bir katılımın olduğu, Türkiye’nin en büyük turizm pazarı Rusya’daki fuarla ilgili merak edilenleri, Artyom Chernyshov detaylarıyla anlattı. İşte MITT Moskova’nın yeni fuar alanıyla ilgili bilinmesi gerekenler:

MITT fuarının düzenlendiği fuar alanının değişmesinde ve yeni fuar merkezine taşınması kararının alınmasında ne etkili oldu?

Bizim için fuarı yeni yerine taşımak, gerçekten çok önemli bir adım. Çünkü insanlar 26 yıldır MITT fuarı için Expocentre’ a geliyordu. MITT bu 26 yıllık süreçte dünyanın en önemli ilk 5 turizm fuarı arasına girmeyi başararak, kendi sektörünün ve coğrafyasının lider turizm fuarı oldu. Bundan sonra da insanlar bunun bilincinde olarak herhangi bir fuar alanına değil, MITT’ye gelmeye devam edeceklerdir. Fuarın Crocus Expo fuar merkezine taşınmasına gelecek olursak, yer değişikliği kararının alınmasının asıl nedeni, hem katılımcılarımız hem de ziyaretçilerimiz için sunulan hizmetlerin kalitesini arttırmaktır.

Yeni fuar alanına geçmeniz fuarda ne gibi katkılar ve iyileştirmeler sağlayacak?

Crocus Fuar Merkezinde fuar alanımızı daha da büyüterek, MITT fuarının tüm salonlarını tek çatı altında toplama fırsatımız oldu. Yani ziyaretçi bir kez pavilyona girdiğinde, hiç dışarı çıkmadan salondan salona geçerek stantları ziyaret ederek fuarı dolaşabilir. Tüm katılımcıların tek bir çatı altında olması katılımcıların yararına olup bu sayede, ziyaretçiler de tek bir odağa çekilmiş olacak ve ilgilendikleri destinasyonlara veya katılımcılara göre salonları ve stantları ziyaret ederek hiçbir bölünme yaşamadan fuar alanında kalacaktır. Bu da ziyaretçilerin hem daha fazla stant ziyareti yapmasını, hem de fuarda daha uzun süre kalmasını sağlayacak.

Peki, Expocenter’da da durum böyle değil miydi?

Hayır. Orada fuar alanının yapısından dolayı bunu yapmamız mümkün değildi. Expocenter’da MITT fuarının bir kısmını fuar alanından sokağa çıkarak ayrı duran 1 numaralı pavilyon’da gerçekleştirmek mecburiyetinde kalıyorduk. Dolayısıyla fuarı tek çatı altında toplamamız imkansızdı. Bu da pavilyonlar arasında ziyaretçi geçişinin önünde bir engeldi. 1 numaralı pavilyon’a giden ziyaretçi diğer 2 pavilyonu ziyaret etmeden fuar alanından çıkabiliyordu. Ya da merkez binada olan 2 pavilyonu dolaşan ziyaretçi 1 numaralı pavilyona gitmeyebiliyordu. Mart ayında Moskova’da hava hala soğuk olduğundan ziyaretçilerin her seferinde tekrar üstünü giymesi ve çıkarması çok rahat olmuyordu. Bu bağlamda Crocus Expo’da fuar alanı ziyaretçilerimize bu konuda büyük rahatlık sağlayacaktır.

Başka ne gibi iyileştirmeler bekliyorsunuz?

Crocus Expo’ya taşınmamızın nedenlerinde biri de, fuar merkezinde eş zamanlı gerçekleşen fuarlardan bizim fuarımıza geçişi önleyebilmemizdir. Yani başka bir fuarı ziyarete gelmiş bir ziyaretçi, eğer ayrıca MITT için fuar bileti temin etmediyse, fuar alanına girişi mümkün olmayacak. Tüm salonların girişlerinde turnike sistemi olacak ve yaka kartları okutularak giriş yapılacak. Eğer kişinin MITT fuarı için yaka kartı yoksa, başka fuardan aldığı yaka kartı ile salona giriş yapamayacaktır.

Bunu Expocenter’da yapmamız yasaktı. Expocenter’da fuar merkezine giren bir ziyaretçinin her fuarı ziyaret etme hakkı vardı. Ancak bu durum katılımcılarımızın hoşnut olmadığı ve şikayet ettiği konulardan biriydi, çünkü hedef kitle olmayan ziyaretçi grupları fuar alanında katılımcıların çalışmalarını engelliyor ve dikkatlerini dağıtıyordu. Bildiğiniz gibi turizm, profesyonel olsun veya olmasın herkesin ilgisini çeken bir alan. MITT organizatörü olarak bizim hedef kitlemiz B2B ziyaretçi ve katılımcıların daha fazla B2B ziyaretçisi ile görüşme yapmalarını sağlayacağı platformu oluşturmak.

Sürekli katılımcılarınızın yer değişikliğine tepkisi ne oldu?

Katılımcılarımız yaşadığımız ve yaşadıkları problemleri bildiklerinden, onlara daha iyi bir hizmet vermek için böyle bir değişikliğe gitmemizi olumlu karşıladılar. Şu anda da fuar katılımları normal sürecinde olup, MITT’ye sürekli katılan katılımcılar bizimle yoluna devam etmektedir.

İtalya – 855 m2

Yunanistan – 800 m2

Türkiye – 300 m2

İspanya – 632 m2

Bulgaristan – 370 m2

Kıbrıs Rum Kesimi – 254 m2

Tayland – 150 m2

Maldivler – 150 m2

Fas – 200 m2

Çin – 200 m2

Azerbaycan – 150 m2

Filipinler – 120 m2

Endonezya – 80 m2

Malezya – 78 m2

Makao – 40 m2

Bahreyn – 140 m2

Tunus – 100 m2

Sırbistan – 100 m2

Güney Afrika – 75 m2

Hindistan – 100 m2

Nepal – 48 m2

Küba – 140 m2

Tayvan – 90 m2

Malta – 45 m2

Tanzanya – 42 m2

Slovenya – 90 m2

Slovakya – 65 m2

Karadağ – 90 m2

Sierra Leone – 12 m2

Burundi – 9 m2

Bu liste genişlemeye devam ediyor. Bu listedeki ülkelerden daha fazlasını hem katılımcılar hem de ziyaretçiler fuar alanında göreceklerdir.

Listedeki ülkelerin birçoğu MITT fuarına yıllardır katılıyorlar. Fuarın kalitesine güvenen bu katılımcılar fuarın hangi fuar merkezinde düzenlendiğine bakmıyorlar.

MITT’ye yurtdışı katılımı dışında Rusya bölgelerinden de yoğun ilgi var. Geçen senelere oranla Rusya bölgeleri daha büyük stant alanları ile fuara katılım sağlıyorlar.

Fuar katılımcılarının başarısının sadece fuar alanının nerede olduğuna değil, organizatörün fuarı ne kadar profesyonelce organize ettiğine bağlı olduğunu mu söylüyorsunuz?

Evet. Tam da demek istediğim şey bu. Burada en basit benzetmeyi konaklama sektörünü ele alarak yapalım. İyi lokasyonda bir otelinizin olması, otelin doluluk oranının yüksek olması için yeterli değildir, öncelikle üst düzey hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti sağlamanız lazım ki, müşterileriniz her yıl size gelsin.

Biz katılımcılarımıza her yıl daha iyi hizmet vermek ve fuarda hedeflerine ulaşmaları için gerekli yatırımı yapıyoruz. MITT’nin yeni yerinde daha verimli bir B2B platformu olmaya devam edeceğine inanıyorum. Satış ekibimiz sürekli ve yeni katılımcıları fuara dahil etmek için, pazarlama ekibimiz MITT 2020’ye nitelikli ziyaretçi çekmek için çalışmalarını sürdürüyor. Geçen seneye oranla daha fazla turizm profesyonelini fuarımızda buluşturmayı hedefliyor, bunun için ciddi yatırım yapıyoruz.

Fuar direktörü Artyom Chernyshov katılımcıların nasıl verimli bir fuar geçireceklerini anlattı:

Katılımcıların fuar çalışmasında bir şeyler değiştirmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

Turizm sektöründe uzun yıllar çalışıyoum ve sektörün dinamiklerini bildiğimi beliyorum. Kariyerime 1998 yılında, American Express’te başladım, ‘BCD Travel’, ‘TUI Rusya’ , ‘Intourist Thomas Cook’ , ‘Maxi Mice’ şirketlerinde görev yaptım. Bu sebeple katılımcıların fuardan ne istediklerini ve ne beklediklerini iyi biliyorum. Bu yılın Mart ayında 26. MITT (Moskova Uluslararası Seyahat & Turizm) fuarını gerçekleştirdik. Özellikle katılımcıların, kendilerini fuara gelen ziyaretçilere nasıl tanıttıklarını, stantları birer birer gezerek gözlemledik ve katılımcıların fikirlerini aldık. Gözlemlerimiz sonucunda 2019 yılında fuarımıza katılmış ve 2020 yılında fuarımıza katılacak katılımcılar için daha verimli bir fuar geçirmelerini sağlayacak bazı öneriler sunmak istiyorum. Belki sizler için söylediklerimin içinde yeni bir şey olmayacak, ancak fuarda katılımcıların kendilerini tanıtma ile ilgili problemlerinin devam etmekte olduğunu net bir şekilde görüyoruz.

İlki ve en önemli tavsiye: Fuara önceden hazırlanın

Bir kısım katılımcılarımız bir sonraki fuara katılımlarını katılmış oldukları fuar sonrası çok gecikmeden yapmakta, diğerleri ise fuar açılmadan 1-1,5 ay önce katılım kararı almakta. Fuar açıldığında stantların nasıl organize edildiğini görmek için stantları tek tek geziyoruz ve sonuç olarak fuara çok az bir süre kala katılım kararı alan firmaların organizasyonlarındaki aksaklıklar, fuara daha önce katılım kararı alanlara göre daha fazla oluyor. Fuara geç katılım kararı alan firmalar, aynı zamanda hem stant çalışması, hem pazarlama materyalleri çalışmaları hem de fuar katılım ile ilgili bilgilendirme yaptıkları için iş yükleri bir anda artıyor, bu da birçok aksaklığı sebep oluyor. Örneğin sık yaşanan problemlerden bir tanesi fuar katılımı ile ilgili yeterince bilgilendirme ve tanıtım yapılamaması. Bir başka problem ise ürün ve hizmet bilgisi ile ilgili dağıtılacak materyallerde tercüme ve yazım hataları, istenilen kalitede tasarım ve basım yapılamamış olması veya stant alanına gönderilememiş olması. Buna ilave olarak stant alanı tasarımı ve uygulamasında problemler yaşanabiliyor. Bunun sonucunda fuara kısa süre içinde stres altında hazırlanan katılımcılar için fuar, beklentilerinin altında kalabiliyor. Bu firmalar fuar katılım çalışmalarının daha önce yapılması gerektiği ile ilgili geri bildirim vermektedirler.

İkinci önemli nokta: Katılımcıların, kendi ürünleri ve hizmetleri hakkında ziyaretçi kategorisine bağlı olarak daha önceden düşünülmüş ve birkaç farklı hikâye anlatma senaryosu olmalıdır.

- Bu söyledikleriniz çok net ve bilinen şeyler, öyle değil mi?

Bilmesine biliniyor ancak sıklıkla ne zaman standa gitsem, kendinizi nasıl tanıtırsanız tanıtın, söylenenler hep aynı. Ancak farklı olmak zorunda. Örneğin: Siz Türkiye’de bir otel işletmecisisiniz ve bir kurumsal müşteri etkinliği organizasyonu yapacak firma yetkilisi standınızı ziyaret ederek MICE etkinliği için sizden bilgi almak istiyor. Ona kurumsal etkinlikler için sunabileceğiniz altyapıyı, konferans salonlarını, grup yönetimi konusunda yönetim becerileriniz ile ilgili bilgilendirme yapmanız gerekir, spa merkeziniz, orada uygulanan masaj prosedürleri ve restoranınıza yeni şef geldiğini değil. Eğer sorulursa, bu konuları o zaman yanıtlarsınız.

Kısaca özetlemem gerekirse: Karşınızda ziyaretçi olarak kimin olduğunu anlamanız çok önemli. Eğer bu bir seyahat acentesi ise başka, MICE organizasyonu yapan firma ise başka, tur operatörü ise başka konuşmanız gerekmektedir.

‘’Ziyaretçiye onun işine yarayacak bilgiler verin’’

Standınızı ziyaret edenlerle ilgili önemli bir nokta ise yeni planlanan gelişmelerle ilgili konuşmak. Örneğin: eğer bir otel işletmecisi iseniz, ‘gelecek yıl yeni bir binanın inşaatını bitireceğiz ve tesise 100 oda daha ekleyeceğiz’ diyebilirsiniz. Bu bilgi tur ürününü oluşturanlar için kullanışlıdır. Eğer tur ürününü oluşturan sizinle çalışıyorsa zaten oteli ve otel ile ilgili planları biliyordur. Burada önemli olan ziyaretçiye onun işine yarayacağı bilgileri vermektir.

mitt_moskova

‘’Stantta firma yetkilisinin bulunması önemli’’

Stant alanında çalışan personelin nitelikleri de çok önemli. Sıkça, güzel ve büyük stantların içinde ‘fuar modelleri veya tanıtım hostesleri’ görmekteyiz. Stant alanını ziyaret edip, soru sorduğunuzda onların katılımcı firmanın çalışanı olmadığını direkt anlıyorsunuz. Çünkü gerekli açıklamaya onlardan alamamıyorsunuz. Onların görevi sadece pazarlama materyallerini dağıtmak. Fakat stant alanlarında katılımcı firmaların yetkililerinin olmaması fuarın verimli geçmemesi gibi bir problem oluşturuyor. Ziyaretçinin, ilgilendiği ürün ve hizmet ile ilgili sorduğu sorulara cevap alamaması katılımcının fuarda potansiyel iş fırsatlarını kaçırmasına sebep olabiliyor. Bundan dolayı da birçok iş kaçıyor ve katılımcı firma açısından da olumsuz bir intiba yaratıyor. Biz bu konuda çok geri bildirim aldık.

‘’Ziyaretçilere uzman personelle sohbet imkanı verin’’

Eğer fuarın gerçekten B2B olmasının istiyorsak, ona göre çalışmamız gerekiyor. İnternet çağında neden broşürlere ihtiyaç duyuyorlar? Ziyaretçilere tanıtımını yaptığınız ürünü veya hizmeti bilen uzman personel ile sohbet etme fırsatı verin. Fuar katılımı masraflı bir yatırım olduğundan üç gün boyunca gerekli bilgilendirmeyi yapabilecek ve sorulara cevap verebilecek profesyoneliniz stant alanınızda olsun. Ancak bu durumda ziyaretçilerinizin partneriniz haline gelmesi mümkün olabilecektir.

‘’Bazı katılımcılar son gün saat 12’den sonra eşyalarını toplamaya başlıyor’’

Ayrıca fuarın son gününe dair bir şeyler söylemek isterim. Fuar son gün saat 16’ya kadar açık. Ancak bazı katılımcılarımız saat 12’den sonra eşyalarını toplamaya başlıyor ki, fuar kapanır kapanmaz fuar alanından gidebilsin. Bu olay dışarıdan bir gözle bakıldığında nasıl görünüyor, biliyor musunuz?

Ziyaretçi fuara geliyor ve bazı stant alanlarının toplandığını ve materyallerin paketlendiği görüyor ve o stantlara gidip katılımcılara soru sormaktan vazgeçiyor. Bu durum hem katılımcı hem de ziyaretçi için bir kayıp.

- Ama son gün fuarda neredeyse hiç ziyaretçi yok. Belki de bu yüzden erken toplanmaya başlıyorlar?

İstatistiklere göre ziyaretçiler son gün saat 13.00’dan sonra fuara gitmiyorlar. Çünkü stant alanlarının toplandığını biliyorlar. Ama bizler ziyaretçilerin ilk günden son güne kadar fuara gelmeleri için çaba harcamaktayız ve fuarın ilk günü olduğu gibi son günü de fuara ziyaretçi geliyor. Ancak erkenden toplanmaya başlayan stantlar ziyaretçiyi olumsuz etkiliyor. Eğer erkenden toplanmaya başlayan katılımcılar, bu geleneklerine son verirse hem katılımcı hem de ziyaretçi açısından daha verimli bir kapanış günü olacaktır.

‘’Tanıtım materyalleriniz çok ağır ve hacimli olmasın, hediyelik eşya dağıtmayın’’

Diğer bir tavsiyem de, dağıtılacak basılmış pazarlama materyallerinin gerçekten düşünülerek hazırlanmış olması. MITT’in hedef kitlesi turizm profesyonelleridir. Ziyaretçilere okuyabilecekleri broşür, katalog v.b. gibi basılı tanıtım materyalleri verilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, o zaman malzemelerin çok hacimli olmamasına çalışın, çünkü ağır bir basılı materyali fuar alanında kimse tüm gün taşımak istemeyecektir. Bunun dışında katılımcılar, stant alanlarında kesinlikle toplu hediyelik eşya dağıtımı yapmamalıdır. Aksi takdirde, katılımcılar kendileri ile bir çelişki yaratmaktadır. Bize, fuardan ‘turizm profesyoneli olmayan halkı fuardan çıkarın, sadece profesyonel ziyaretçiler ile iletişim kurmak istiyoruz’ diyen katılımcılarımız var. Ancak bunu söyleyen katılımcılar aynı zamanda hediyelik eşya dağıtarak, kendi stant alanlarına istemedikleri ziyaretçileri çekmekiyolar. Eğer ‘doğru’ ziyaretçileri standınıza çekmek istiyorsanız fuar bileti almak için promosyon kodunu iş ortaklarınız ve hedef kitleniz ile paylaşın, internette ve sosyal medya hesaplarınızda herkesin görebileceği şekilde paylaşarak değil. Bu şekilde hem turizm profesyoneli hem de daha kaliteli ziyaretçi kitlesi fuar alanında olacaktır.

- İş programının fuar verimliliğine nasıl bir etkisi olacak?

Öncelikle iş programına fuar katılımcılarının katılımı ücretsizdir. Katılımcılar iş programında direkt olarak kendi reklamını yapmadan piyasa ile ilgili trendleri, analizleri veya uzmanı oldukları bir konuyla ilgili sunum yapabilirler. Reklam amaçlı sunumlara ziyaretçi toplamak zor ve boşa harcanan zamandır. Eğer piyasa ile ilgili analizleri, son trendleri, dinleyicilerin işlerinde yararlanabileceği bilgileri paylaşabilirseniz, sizi doğru bilgi veren uzman kişi olarak hatırlarlar. Bu da hem yeni kişilere ulaşmanızda hem de fuar verimliliğinizi artırmada size fayda sağlar.

Tabi ki, dinleyenlerin ilgisini çekebilecek güçlü bir içeriğe sahip sunum yapmak kolay değil. Bu nedenle, özellikle iş programı için konuşmacıları özel olarak seçiyoruz ve fuarda uzman oldukları konu ile ilgili faydalı içerik sunabilecek kişileri davet ediyoruz.

Örneğin MITT 2019’da, Market Shocks adında bir panelimiz oldu. Panele TUI, Tez Tour, TBG, Sletat.ru, Art Tour, şirketlerinin genel müdür yardımcıları ve üst düzey yöneticileri katıldı. Pazardaki durumdan, geçtiğimiz sezon yaşanan problemlere, yeni sezondan ne beklediklerine ve nasıl hazırlandıklarına kadar etraflı sunumlar yaptılar. Hepsi kendi aralarında rakipler, onları bir araya getirmek ve konuşmaya ikna etmek zor oldu. Bu bizde alışılan bir format değil, ancak ziyaretçinin ilgisini çekmek ve konunun ilgilileri ile çalışmak için iyi seçeneklerden biri. Aldığımız geri dönüşlerde panelin yararlı olduğu ve fuardan sonradan hatırlandığı bizlere belirtildi.

Son olarakta katılımcılara stantlarını ziyaret edenleri takip etmelerini mümkün kılan modern cihazları kullanmalarını tavsiye ediyorum. Bunun için özel MITT Connect cihazını sunuyoruz.

- Siz MITT Connect’i kullandınız mı?

Evet, kullandım. Bu, standınıza yerleştirilen küçük bir tarayıcı, ziyaretçi standınızı ziyaret ettiğinde yaka kartını bu tarayıcıya okutuyor ve tüm kişisel bilgileri size transfer ediliyor. Siz de ondan sonra ziyaretçiniz ile sohbet etmeye başlıyorsunuz. Fuar bitiminde, katılımcının standına gelen tüm ziyaretçilerin datası otomatik olarak oluşturulmuş bir şekilde katılımcıya sunuluyor. Bu sayede kartvizitlerin ayrıca veri tabanına girilmesine gerek kalmayacak, zamandan tasarruf edilecek. Kişinin kartviziti olsun veya olmasın yaka kartını okutması kişinin bilgilerini almanıza yetecektir. Fuar boyunca standınıza uğrayan ziyaretçi sayısını analitik bir veri olarak fuar bitiminde öğrenebileceksiniz.

Bu formatın bir artısı da standınızı ziyaret etmiş kişilerle fuardan hemen sonra iletişim kurabileceğiniz ve kendinizi hatırlatabileceğiniz bir veri tabanını size sunmasıdır. Genelde, bu süre kartvizitler üzerinden manuel olarak yapıldığında ortalama bir ay gecikme ile geri dönüşler yapılmaktadır.

MITT 2020’de hem katılımcıların hem de ziyaretçileri için faydalanabilecekleri birçok yeni şey olacak, herkesi 17-19 Mart 2020 tarihlerinde Crocus Expo fuar merkezinde gerçekleşecek MITT 2020 fuarımıza bekliyoruz.



Bu Haber 19.11.2019 - 09:04:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.