İşte Antalya’nın Hollandalı turist hedefi

İşte Antalya’nın Hollandalı turist hedefi

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Hollanda turizm pazarına ilişkin rapor yayınladı. Raporda Hollanda turizm pazarına ilişkin değerlendirme ve beklentiler yer aldı.


Hollanda Turizm Fuarına (Vakantiebeurs Utrecht),  katılarak değerlendirmede bulunan AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan K. Kavaloğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Alkaya fuar kapsamında gerçekleştirdikleri temaslarda, Hollanda pazarında pozitif beklentilerin yükseldiğini, tur operatörleri ve uçak şirketlerinden de özellikle erken rezervasyon göstergelerinin yükselişte olduğunu bildirdi.

Kavaloğlu; "Fuar 2024 yılına yönelik beklentilerimizi güçlendirdi. Tüm Avrupa ülkelerinden ve Hollanda'dan, sıradışı bir gelişme olmadığı takdirde istikrarlı yükselişin devam edeceğini ön görüyoruz." dedi.

Hollandalı turistlerin en çok ziyaret ettiği 8. ülke Türkiye

AKTOB tarafından hazırlanan Hollanda pazar raporuna göre, Kasım 2023 itibariyle İspanya, son 30 ve 90 gün içinde Google'da seyahat talebindeki artışa bağlı olarak Hollanda için önde gelen kaynak seyahat pazarı oldu. Analize göre, Hollanda'da İspanya'daki uçuşlar ve konaklama ile ilgili Google arama hacmi geçen ay yaklaşık yüzde 13, önceki 90 gün içinde ise yaklaşık yüzde 14 arttı.

Hollanda vatandaşlarının en fazla ziyaret ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye 8. sırada.

Uluslararası çıkışların 2023 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere ulaşması bekleniyor. Pandemi sonrasında uluslararası sınırlar yolculara açıldı ve bu da Hollandalı gezginlerin dünyanın dört bir yanına seyahat etmeleri için bir fırsat yarattı.

Hollanda dünyanın en gün pasaportlarından birine sahip

Haziran 2023 itibariyle VisaGuide Pasaport Endeksi'ne göre, Hollanda pasaportu dünyada 11. sırada yer alıyor. Sonuç olarak, Hollanda vatandaşları 160 ülkeyi vizesiz ziyaret edebilir. Ayrıca, Hollandalı gezginler sadece bir kimlik kartı göstererek pasaport olmadan 52 ülkeye girebilirler.

Hollanda İstatistik Kurumu verilerine göre; kaynak turizm pazarı 2022 yılında 27,25 milyon giden ve 34,20 milyon gelen seyahate tanık oldu. Hollanda turizm sektörü, pandemi sonrasında yerli turist harcamalarında önemli bir toparlanma yaşadı. Ancak bu rakam, 2019'da görülen pandemi öncesi seviyelerden hâlâ yüzde 5,9 daha düşük.

En çok harcama grupları

Buna ek olarak, uluslararası turizmdeki toparlanmanın 2023 yılında Hollanda'nın ekonomik büyümesine olumlu katkıda bulunması bekleniyor.

2019 yılında en fazla harcamayı ortalama 2.800 avronun üzerinde bir harcama ile çocuklu çiftler yaptı. Bu arada, bekar gezginler ortalama 1.500 avro ile tatile en az para harcayanlar oldu.

2022 yılının 3. çeyreğinde, Hollandalı gezginler yabancı ülkelerdeki ziyaretleri ve geçici konaklamalar ısırasında 8,4 milyar avrodan fazla harcama yaptı.

Bu rakam 2019 yazına kıyasla yüzde 9 daha fazladır. Bunun tam tersi olarak, yurt dışından gelen turistler ve iş amaçlı seyahat edenler geçtiğimiz yaz Hollanda'ya yaptıkları ziyaretler sırasında yaklaşık 4,8 milyar avro harcadı.

Son yıllarda yaşanan toparlanmaya rağmen, bu rakam 2019 yazına göre hala yaklaşık yüzde 4 daha düşük.

En çok hangi tatil türlerini tercih ediyorlar?

Hollandalı turistlerin tercih ettiği tatil türleri ve plaj tatilleri, arkadaş veya aile ziyaretleri, kültürel tatiller, macera/sportatilleri, şehirtatili tatilleri, gastronomik tatiller, eko tatiller, çok duraklı gezi tatilleri, sağlıklı yaşam/tıbbi tatiller, düğünle ilgili tatiller, gemi seyahati tatilleri, dini tatiller ve LGBTQIA+ tatilleri ve diğerleridir.

Antalya’ya Hollanda’dan 500 bin ziyaretçi hedefi

Hollandalı gezginler için en popüler tatil seçeneği güneş ve plajdır. Hollandalı gezginler, hem yurt içi hem de yurt dışı destinasyonlara güneş ve plaj destinasyonları arayışında seyahat etmeye devam ediyor. Hollanda'da çok fazla plaj olmamasına rağmen, 2022'de Hollandalılar tarafından yapılan seyahatlerin yüzde 55'inden fazlası yurtiçi destinasyonlara yapıldı.

Hollanda’dan Antalya Havalimanı’na gelen yolcu sayıları incelendiğinde 2014 yılında 489 bin 820, 2015 yılında 434 bin 842, 2016 yılında 306 bin 280, 2017 yılında 257 bin 546 olduğu, 2018’de önemli bir yükselişle 374 bin 237 sayısına ulaşıldığı görülüyor. 2024 yılında Antalya'da 500 bin sayısına ulaşılacağı ile ilgili sinyaller var.



Bu Haber 05.02.2024 - 12:52:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.