İstanbul Turizm Platformu hangi çalışmalara odaklanacak?

İstanbul Turizm Platformu hangi çalışmalara odaklanacak?

İstanbul Turizm Platformu Direktörü Dr. Şengül Altan Arslan, kentte turizmi geliştirmek adına yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.


İstanbul Turizm Platformu (ITP) 2023 yılında yapmış oldukları çalışmalar ve yeni çalışma biçimleri hakkında bilgi vermek için İBB Altınboynuz Sosyal Tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıda konuşan ITP Direktörü Dr. Şengül Altan Arslan, “2019 yılında kurulan ITP yapısında 2023 yılı itibari bir revizyon gerçekleştirdik. Bu revizyonu yaparken çıkış noktamız yine platformumuzun üyeleri oldu. Yapılan toplantılar, gönderilen anketler, sektör paydaşları ile yaptığımız değerlendirme sohbetleri sonucunda oluşan fikir birliği üzerine, verimin artırılması amacıyla yeni bir çalışma modeli belirleyerek komisyon sayılarını azalttık ve kapsayıcılığı artıracak şekilde yeni üyeler dahil ettik.” dedi.

 “Turizm basını ‘İstanbul Insights’ ile bilgilendirilecek”

Projelerin hayata geçirilmesi, detaylandırılması, uygulanabilir hale getirilmesi için İBB’nin ilgili birimlerinin de içinde bulunduğu çalışma grupları oluşturulduğunu kaydeden Arslan, “Kentin Finans Kaynaklarının Oluşturulması, Metroart, Kültür Sanat Olarak Haliç, Ekoturizm, Engelsiz Kültür Turu, Gastronomi Zirvesi, Festival”  grupları çalışmaya başlamıştır. Ayrıca ”Sağlıklı Yaş Alma, MICE Zirvesi, İstanbul Kongre Elçileri, Destinasyon Yönetimi vb.” diğer çalışma gruplarını da oluşturmak üzere komisyonlarda kararlar alınmıştır.  Tüm bunların yanı sıra, sektörle İBB arasındaki bilgi eşitlemesinin güncel kalabilmesi için iki ayda bir, İBB’nin turizm faaliyetleri derlenerek “İstanbul Insights” adını verdiğimiz e-bülten yoluyla platform üyeleri ve turizm basını bilgilendirilecektir.” Şeklinde konuştu.

“İstanbul deniz ve sahil ile sınırlandırılamayacak kadar geniş”

Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 2030 dünya turizm eğilimlerine atıfta bulunan Arslan, açıklamalarda bulundu.

“2030 tarihi çok yakın bir tarih olmasına rağmen bu konuda Türkiye genelinde atılmış kararlı adımları gördüğümüz söylenemez. Çalışmalarımızı bu eğilimleri dikkate alarak 3 eksende yürütüyoruz.

İlk olarak zamanı ve mekanı genişleten (çeşitlilik) çalışmalar yapıyoruz. İstanbul’un sadece deniz ve sahil ile sınırlandırılamayacak kadar geniş olanaklı ve turizmin 12 ay canlı olduğu bir kent olduğunun farkındayız. Bu kapsamda, tarihi/ turistik değeri olan yerleri canlandırarak turist kalış sürelerini uzatıyoruz. Ulaşım altyapısının güçlendiriyoruz. EMITT, Routes World, TTYD TIF, İstanbul Turizm Fuarı, İstanbul Balkan Turizm Borsası gibi kongre ve fuarlara destek veriyoruz.  60 yaş üstü ve engelsiz turizm için çalışmaları sürdürüyoruz ve gençlere yönelik turizm faaliyetleri başlatıyoruz.

İkinci olarak, insanı ve doğayı merkeze alıyoruz, diğer bir deyişle sürdürülebilirliği ve doğaya saygıyı önemsiyoruz. Yatırımlarımızı çevre bilinci ile yapıyoruz. Yerel kültürümüzde barındırdığımız çeşitliliğe saygı duyuyoruz.

Üçüncü olarak küresel gelişmeleri fırsata çeviriyoruz. Yeni kuşak seyahatlerini önceden planlayan, kişisel deneyim ve veri odaklı yaklaşımı benimseyen bir turizm anlayışına sahip. Bu açıdan tüm İBB hizmetlerinde olduğu gibi turizmde de dijitalleşme en önemli önceliklerden biri olarak gündemimizde yer alıyor. Bu çerçevede; Visit İstanbul (Creators Club, Influencer Summit), Radar İstanbul app, ücretsiz wifi , İstanbul City Card ile İBB bünyesindeki Kültür AŞ’ye bağlı İstanbul Kitapçıları ve Müzelerinde entegrasyonun sağlanması, toplu taşıma araçlarında kredi kartı ile ödeme, artırılmış ve sanal gerçeklik konusunda adımlar attık.”

“Turizm çeşitli tüketim faaliyetlerinin birleşiminden oluşan bir sektör”

Turizm alanını sınırlamanın mümkün olmayacağını ifade eden Arslan, “Sonuç olarak tüm bunlar da gösteriyor ki turizm, ekonomideki farklı endüstrilerden ürün talep eden ve çeşitli tüketim faaliyetlerinin birleşiminden oluşan bir sektördür. Dolayısıyla sadece turizme özgülenmiş turizm information ofisleri, katılınacak ulusal/uluslararası fuarlar, planlama ve tanıtımlar, meydan yönetimi, ulusal/uluslararası turizm sektöründeki temsillerle turizm alanını sınırlamak mümkün değildir. Bu nedenle İTP’yi yeni çalışma biçimimizle, İBB Turizm Müdürlüğü ile birbirini tamamlayan, birbirine güç veren bir yapı olarak konumladı. Sektörle birlikte ortak akılla ürettiğimiz projelerin, İBB’nin yaptığı işlere turizm perspektifi kazandırması açısından da önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bir bakıma platform olarak turizm sektörü - İBB ilişkilerinde bir kısa yol olarak konumlandığımızı söylemek de yanlış olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 25.01.2024 - 12:07:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.