İstanbul Turizm Fuarı ilk kez kapılarını açtı

İstanbul Turizm Fuarı ilk kez kapılarını açtı

Bu yıl ilk kez düzenlenen İstanbul Turizm Fuarı, kapılarını açtı.


Turizm Güncel

İstanbul Turizm Fuarı (ITF) ilk kez Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde (ICC) kapılarını açtı.

‘Turizm sektörünün tüm renkleri bir ataya geliyor’ mottosuyla 4 Ekim’de ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan fuarda 50 ülkeden 220’den fazla stant yer alıyor.

Jolly ve Dream Project işbirliğinde kapılarını açan fuarın açılış törenine Dream Project CEO’su Volkan Ataman, WTTC Bölge Direktörü Andrew Brown, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul Ticaret Odası (İTO)  Şekip Avdagiç, Türk Hava Yolları (THY) Yurt İçi Satış Başkanı Aşkın Cantimur, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gerek ve  KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu katılım sağladı.

Fuarın ilk günü, “2023 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2024 Yılı Beklentiler (Oteller)”, “2023 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2024 Yılı Beklentiler & Almanya-Türkiye Arasındaki Turizm İlişkileri”, 2023 Yılı Sezon Değerlendirmesi , 2024 Yılı Beklentiler (İç Turizm)”, “Sinema Ve Dizi Sektörünün Turizmdeki Rolü”, Ve “Ekonominin Yumuşak Gücü: Hizmet İhracatı” panelleri düzenlenecek.

Fuarın ikinci günü ise, “Turizmde Yapay Zekanın Etkileri Ve Önemi”, “Geçmişten Geleceğin Turizmine”, “Ülkeler Oturumu”, “2023 Yılı Sezon Değerlendirmesi , 2024 Yılı Beklentiler (Tur Operatörleri)”, “Medikal Turizmin Geleceği” Ve “Kongre Karar Süreçleri” isimli paneller gerçekleştirilecek

Açılış konuşmalarından öne çıkan satır başları şu şekilde:

“15 binden fazla ziyaretçi bekliyoruz”

Dream Project CEO’su Volkan Ataman:

‘Turizm sektörünün tüm renkleri bir araya geliyor’ mottosuyla İstanbul’un merkezinde düzenlediğimiz fuarda 220’den fazla standımız var. 15 binden fazla misafir bekliyoruz. Fuar halka kapalı sadece turizm profesyonellerine açık. 3 yıl içerisinde hedefimiz ulusal ve uluslararası şirketlerin de takvimine aldığı global ölçekte bir fuar olmak. Pazar çeşitliliğine çok önem veriyoruz. Avrupa’dan Asya’ya, Baltıklardan Asya’ya kadar 50 ülkeden hosted buyer’imiz fuarda yer alıyor. Bu alanda fuarın ticari hacmimize ve destinasyon tanıtımımıza büyük katkı sağlayacağını ön görüyoruz. Fuar kapsamında gerçekleştireceğimiz turizm zirvesinde 52 farklı konuşmacımız var. Sağlık turizminden sinemanın turizme etkisine kadar birçok konuyu ele alacağız.

Öte yandan Ace of Mice’ın 21.’cisi 5-6 Ocak tarihlerinde Elexus Otelde gerçekleştirilecek. 3 gün boyunca turizmcilerimiz ağırlamış olacağız. “

“Çok güzel günler Türkiye’yi bekliyor”

WTTC Bölge Direktörü Andrew Brown:

“İstanbul’a böyle bir fuar şarttı. Turizm, 186 ülkede dünya genelinde ekonomik unsurlardan bir tanesi. Turizm, 2019 yılında Türkiye’de 86 milyar dolarlık bir ekonomi yarattı. Sektörde her 10 kişiden 1’i turizmde çalışıyordu. Pandemiye rağmen Türkiye turizm sektörünün ne kadar güçlü olduğunu gördük.  Şu an turizm Türkiye ekonomisine 100 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor.  Gerçekten çok büyük bir gelişme görüyoruz. 2019’a göre yüzde 18 büyüme görüyoruz. Türkiye büyük bir büyümenin arifesinde. Önümüzdeki 10 sene boyunca yüzde 2,3 büyüme kaydedecek. Turizm sektörü 3-5 milyon kişi istihdam edilecek. İstanbul Türkiye turizminin yüzde 42’sine tekabül ediyor. Turizmde çalışanların yüzde 31’i İstanbul’da çalışıyor. Gerçekten çok güzel günler Türkiye’yi bekliyor.  İstanbul Havalimanı 200 milyon yolcuyu ağırlıyor.  İstanbul’u aynı zamanda turizm için de bir merkez Haline getirdi. Dünyanın en yoğun 6. havalimanı oldu. Bu dönemde sürdürülebilir bir turizmi devam ettirebilmek için gereken şey insandı ve bunu sağlayan da buradaki insanlardı. “

“Bize büyük bir görev düşüyor”

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin:

“İstanbul Turizm Fuarında bir araya gelmek bizim için büyük sevinç kaynağı. Önümüzdeki dönem bu fuarın ve birlikteliğin önemini göreceğiz. İstanbul dünya tarihinin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olmuş durumda. Türk turizmi bugün gediği noktada ekonomimizin taşıyıcı kolonu haline gelmiştir. Millî gelirin yüzde 5’ini istihdamın da yüzde 10’unu sağlamaktayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında bize büyük bir görev düşüyor.  2022 senesinde 90 milyarlık turizm ihracatında turizmin payı 50 milyar dolardı. 2028 yılında 100 milyar dolar seviyesini yakalamamız son derece mümkün. Sektörümüzün,  döviz kazandıran stratejik bir sektör olarak bilinmesi büyük önem taşımaktadır. “

“Destek vermeye devam edeceğiz”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin:

“Fuarın,  İstanbul ve Türkiye’nin geleceği için büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. TÜROB olarak ITF’yi desteklemeye devam edeceğiz.  MICE çok büyük bir turizm çeşididir. Sektörümüzü için büyük bir kaynak güç olduğunu her seferinde dile getiriyoruz. Bundan 10 yıl önceki seviyelere getirmek için çalışmalara devam ediyoruz. Kongre turizminin bilinirliğini artırmayı profesyonelleri bir araya getirerek yeni ürün tanıtımını sağlamaya hedefleyen ITF’nın hızla büyüyeceğini öngörüyoruz. “

“OVP’de turizme verilen destek yok denecek kadar az”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya:

“BM Dünya Turizm Örgütü verilerine göre ilk 7 ayda dünya genelinde seyahat hacmi yüzde 47 atarak 700 milyona yükseldi. 2019’un yüzde 84 seviyesine ulaştı. Bu veriler 2024 yılında yeni rekorlar kırılacağını gösteriyor. Bu büyümeden Türkiye’nin alacağı payın artması turizmcilere düşüyor. Turistleri getiren, ülkemizi tanıtan bizleriz. Sürdürülebilir başarı için yeni işbirliklerine açık olmamız gerekiyor. OVP’de ülke ekonomisinin toparlanması için bel bağladığı turizm sektörü çok çalışarak üzerine düşeni yapıyor ve yapmaya devam edecek. OVP’de turizme ayrılan destek yok denecek kadar azdır. Sektör kendinden beklenen performansı, hatta fazlasını gösterecektir. Bu bağlamda ITF’nin sektöre önemli katkıları olacağına inanıyoruz.”

“İstanbul’a ayrıcalıklı bir yaklaşım olmalı”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç:

“Dünya nüfusunun yüzde 10’u seyahat ediyor Bizde bu yüzde 10’un yüzde 10’unu almak için çalışıyoruz. OVP’de belirlenen 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefinde turizmin 100 milyar dolar gelir sağlamasını hedefliyoruz. İstanbul başka şehirlere göre aradığınız her şeyin olduğu bir şehir. İstanbul’a ayrıcalıklı bir yaklaşımın olması gerektiğinin altını çiziyorum. İstanbul turizm gelişmesi için Valiliğimiz, belediyelerimiz ve Bakanlıklarımızla çalışmaları koordineli bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz.  İstanbul’da kongre turizmi geliştirmeye çalışıyoruz. Ümit ediyorum ki birkaç sene senede ilk on hatta ilk 8 şehre gireceğiz.”

“Bu tarz fuarlar tanıtımda çok etkili”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler:

“Bugün gerçekten ülke ve marka adına güzel bir çalışmanın olduğu bir etkinlikteyiz. Son dönemlerde pandemiden sonra değişen bir trend var. Turistler, son dakika rezervasyon yapıyor, sosyal medya üzerinden tercih yapıyorlar. Bu tarz fularların tanıtımda etkili olduğunu düşünüyorum GOTürkiye 60’tan fazla konu başlığının yer aldığı platformdan bir tanesi. 12 aylık turizm hedefinde tüm turizm paydaşlarının desteklenip hizmet verecek şekilde tanıtılması gerekiyor. Son donemde sürdürülebilir turizm. Marka oluyorsanız sürdürülebilir turizmin de önemini çok iyi kavramak gerekiyor. 3 aşama olarak yapılan programa katılan otellerimiz Türkiye’nin dünyadaki birinciliğinde çok büyük rol oynamamakta. Dünya genlinde lider olduğumuz çok açık gözükmektedir. “

“Türk turizmini her alanda öne çıkarmak istiyoruz”

Türk Hava Yolları (THY) Yurt İçi Satış Başkanı Aşkın Cantimur:

“İnanıyorum ki fuar sürecince gerçekleştirecek etkinlikler turizm için önemli sonuçlar oluşturacaktır. Rekabet ve yenliğin çok hızlı olduğu sektörde kıta sayısını 6’ya çıkartıp dünyanın farklı kültür ve coğrafyasını tanıtmaya çalışıyoruz. 2033 yılında 813 uçak sayışınsa ulaşan bir havayoluna dönüşeceğiz. 52 milyar dolardan fazla geliriyle dünyanın en büyük 59. ekonomisine sahip olacak ekosistemle ülke ekonomisi ve turizmine destek vereceğiz Türkiye bugün ülkenin her alanına yayılan değerline rağmen belli destinasyonlarıyla öne çıkıyor. Türk turizmini her alanda ortaya çıkartmak ve tanıtmak istiyoruz. “

“Sektörün her anına gözümüz gibi bakmalıyız”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu:

“İlk kez yapılmasına rağmen fuara geniş katılımın olması beni mutlu etti. İstanbul ismini taşıması da bizi için ayrı bir sahiplenme duygusunu içeriyor. İstanbul dünya çapındaki markalardan bir tanesi ülkemizin de en büyük markası. Farklı medeniyetlere başkentlik yapmış bir şehir. Buradaki tüm başarılar bütün dünyayı pozitif etkileyecektir. Turizmi bir ülke adına bir kutlama anı olarak tarif ediyorum. Birçok gelişmeleri barındırıyor. Yemesi içmesinden tarihi zenginliklerine kültürel zenginliklerinden geleneklerine birçok duygu içeriyor. Bunların ortaya koyduğu ivmelenme muhteşem bir turizm yaratıyor. Hepimizin üzerine düşen önemli zorunluluklar var. Küresel barışa ve dostluğa da çok büyük katkı sağlıyor. İyileşen bir süreç yaşıyoruz. Bu seneyi daha iyi bekliyordum fakat dünya ve ülkedeki hususlar nedeniyle beklenen kadar olmasa da güçlü bir yükseliş sürdürüyor. Hasılatımızı yükseltme aşamasında katma değeri en yüksek sektörler arasında gelen turizmin önemini biliyor ve görüyoruz. Sektörün her anına gözümüz gibi bakmalıyız. “

“3 turistten 1’i İstanbul’a geliyor”

İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gerek:

“İstanbul sahip olduğu tarih mirası kültürel zenginlikleri, jeopolitik konumuyla çok geniş bir yelpazeye sahip. 2022 yılında kente gelen ziyaretçi sayısı 16 milyonla rekor kırdı. Ülkemize gelen 3 turistten biri İstanbul’u ziyaret etmektedir. İstanbul turizm fuarı önümüzdeki yıllarda sektörün rotasını belirleyen bir kapı olacaktır. 2028 yılı için belirlenen hedeflerimize ulaşmamıza büyük katkı sağlayacaktır.”

“Turizm olduğu zaman heyecanlanmamak elde değil”

 KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu:

“Bugün çok önemli ve heyecanlı bir gün. Turizm başlığı olduğu zaman heyecanlanmamak elde değil. Ambargolar altında ama her şeyi zorlayarak ve başararak bugünlere kadar gelen KTTC’nin var oluşundan ve buna rağmen bir turizm adası oluşundan bahsetmek istiyorum. Bizler çaba gösterdiğimiz sürece her şeyi başarabiliriz. Yeni Ercan Havalimanı da turizme kazandırıldı. 10 milyon yolcuya ev sahipliğe yapacak havalimanı hayalimiz gerçekleşti. Yeni hava yolu şiketinin kurulması, THY ve Pegasus’un uçuş sayılarını arttırmasından mutluluk duyuyoruz. Yatak sayılarımızın her ülkede olduğu gibi artırmaya çalışıyoruz Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yaptığımız çalışma sonucunda çekilen tanıtım filmlerinin çok sayıda ülkede yayınlanması bizim için çok önemli. . KKTC sizleri ağırlamaktan büyük bir sevinç ve heyecan duyacaktır."



Bu Haber 04.10.2023 - 12:49:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.