İsmail Bölükbaşı, Intourist'in 2024 Türkiye hedefini açıkladı

İsmail Bölükbaşı, Intourist'in 2024 Türkiye hedefini açıkladı

2024 yılında Rusya’dan Türkiye’ye yüzde 20 daha fazla turist göndermeyi hedeflediklerini açıklayan Intourist Şirketler Grubu Genel Müdürü İsmail Bölükbaşı, 2023'te sayısal hedeflerin tutturulduğunu ancak iki nedenden dolayı finansal hedeflerin tutturulamadığını söyledi.


Turizm Güncel – Dış haberler

Intourist Şirketler Grubu Genel Müdürü İsmail Bölükbaşı ve Intourist İcra Direktörü Alexey Lipatov, şirketin 2023 yılı çalışmalarının sonuçlarını, Rus turistler arasında en popüler yurtdışı destinasyonlarını ve Intourist'in 2024 planlarını Rusya Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bültenine anlattı.

Intourist’in operasyonlarında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (Dubai) ağırlığının arttığına işaret eden Intourist’in iki tepe yöneticisi, Dubai’ye ilk defa geçtiğimiz yıl bu çapta bir program hazırladıklarını ve bunu BAE’nin düşük sezonu olan yaz döneminde yaptıklarını anlattı. İlk etapta bazı zorlukla karşılaştıklarını kaydeden Bölükbaşı ve Lipatev şu noktaların altını çizdi:

Dubai uçuşları yüzde 100 dolulukla yapılıyor

“Tüm bu zorlukların üstesinden geldik ve yüksek sezon olan kış dönemine iyi bir giriş yaptık. Doluluklar açısından uçuş programı oldukça başarılıydı. Doluluklar yüzde 95 seviyesindeydi. Ancak Türkiye uçuşlarının artması ve bu rotada fiyatların düşmesi BAE uçuşlarını olumsuz etkiledi.

2023-24 sezonu için BAE uçuş kapasitesini yaz sezonuna kıyasla 4 kat artırdık ve uçaklar şu anda yüzde 100 dolulukla uçuyor. Bilet fiyatları da önemli ölçüde normale döndü. 2023 sonu itibariyle Dubai, Türkiye ve Mısır’ın ardından, Intourist’in çok turist götürdüğü dördüncü destinasyon oldu.

Mevcut BAE uçuş programımı haziran sonuna kadar sürecek. Şu anda flydubai ile uçuşları uzatmanın koşullarını görüşüyoruz. Yakın gelecekte her iki taraf için de uygun şartlarda bir sözleşme elde edebileceğimizi umuyoruz.”

“Yaz döneminde BAE'nin ana rakibi Türkiye olacak”

Yaz döneminde BAE’nin ana rakibinin Türkiye olacağını anlatan İsmail Bölükbaşı, “Geçtiğimiz yıl Türk otelciler talebin artacağını beklemişti ancak artan fiyatlar nedeniyle beklentilerin tamamı karşılanmadı. Türkiye'de bu yıl sezonu daha dikkatli planlıyorlar, fiyatlarda neredeyse hiç artış yok. Tam tersine indirimler ve promosyonlar var. Bu yaklaşımın sonuçlarını da şimdiden görüyoruz: Intourist'in bu yıl Türkiye'ye yaptığı turların erken rezervasyon hacmi, geçen yıla göre 4,5 kat daha fazla.” diye konuştu.

İsmail Bölükbaşı Rusya’da erken rezervasyonların en fazla arttığı destinasyonların Türkiye ve Rusya içi bölgeler olduğuna dikkat çekerken,  Alexey Lipatov, iç turizmde sezon dışı dönemlerde de Rusya’nın güney bölgelerine tatile gitme eğiliminin arttığını ifade etti. Lapitov’a göre bunun nedeni Krasnodar bölgesinde hizmete alınan yüksek hizmet standartlı, ısıtmalı yüzme havuzlu ve iyi yemekli oteller.

Gelir hedefi iki nedenden dolayı tutturulamadı

İsmail Bölükbaşı ve Alexey Lipatov, açıklamalarının devamında şu noktaların altını çizdi:

Geçen yıl satış hacimleri ile ilgili tüm planlarımızı hayata geçirmeyi başardık. Ancak finansal sonuçlar açısından hem biz hem de genel olarak piyasa iki nedenden dolayı beklentilerin biraz altında kaldı. Bunun ilk nedeni popüler destinasyonlata dönük aşırı koltuk arzı ve bunun da fiyat düşüşüne yol açması. Hem Rus taşıyıcılar uluslararası rotalara girdi hem de yabancı taşıyıcılar büyük hacimli uçuşlar gerçekleştirdi.  Mesela Türk Hava Yolları pandemiden önce bile İstanbul'a bu kadar çok uçuş yapmamıştı. Bu yıl ise şimdiden bazı yabancı havayollarının Rusya'daki destinasyonlara yönelik hacimlerini azalttığını görüyoruz. Bu nedenle, fiyatlarda büyük yaşanmamasını bekliyoruz.

İkinci sebep ise rublenin dolar ve euro karşısındaki değer kaybı. 2022'nin başıyla karşılaştırıldığında rublenin önemli para birimleri karşısındaki değeri neredeyse bir buçuk kat azaldı. Bu durum turizm ürünlerinin fiyatının ruble cinsinden neredeyse iki katına çıkmasına yol açtı. Aynı zamanda satışlar üzerinde en büyük etkiyi yaratan da döviz kurundaki artışlar. Oran yüksek ama istikrarlı olsa bile satışlar daha iyi.

Türkiye yüzde 20 daha fazla turist göndermeyi planlıyoruz

Intourist’in 2024 yılı planları neler? Hangi destinasyonlara blok uçuş programları planlanıyor?

İsmail Bölükbaşı: Üründen bahsedecek olursak Türkiye'de yaz dönemi satışları başladı bile. Türkiye’ye Rusya'nın 17 şehrinden planlanmış bir uçuş programımız var. Genel olarak bu yıl hacim peşinde koşmama, kaliteye odaklanma stratejisini izliyoruz. Geçen yıla göre Türkiye'ye yaklaşık yüzde 20 daha fazla turist göndermeyi planlıyoruz. En büyük üç noktamız olan Türkiye, Mısır ve BAE'nin yanı sıra 2024 yılında Tayland, Sri Lanka ve Küba'ya da operasyon yapacağız.

“Maldivler fiyatta Türkiye ve BAE ile rekabet edebilir”

Alexey Lipatov: En popüler destinasyonlarımız arasında Maldivler de yer alıyor. 2023 yılında, her şey dahil sistemi kapsamında faaliyet gösteren çok sayıda uygun fiyatlı 4 yıldızlı otelin burada açılması da ciddi bir atılım yaptı. Artık Maldivler; BAE ve Türkiye ile fiyat konusunda rekabet edebilir. Maldivler'de ne kadar çok her şey dahil otel açılırsa, Rusya'dan o kadar çok turist oraya gidecek. 2024 yılında Rusya'dan Maldivler'e turist akışının kademeli de olsa artmaya devam edeceği kesin.

Sizce 2024 yılında turizmi hangi faktörler etkilemeye devam edecek?

İsmail Bölükbaşı: En önemli faktör Rusya'daki ve dünyadaki jeopolitik durum. Diğer şeylerin yanı sıra satışlar geçen yıl olduğu gibi döviz kurlarının dinamiklerinden etkilenecek. Ulaşım fazlalığını dışlamıyoruz ama şu anda durum çok daha iyi. Bu nedenle önümüzdeki sezonun hem satış hacimleri hem de turizm sektörünün ekonomisi açısından başarılı geçmesini bekliyoruz.



Bu Haber 08.02.2024 - 17:01:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.