İsmail Bölükbaşı: Rusya’da bu döviz kuruyla bu kapasiteler sürdürülemez

İsmail Bölükbaşı: Rusya’da bu döviz kuruyla bu kapasiteler sürdürülemez

Intourist Şirket Grubunun Genel Müdürü İsmail Bölükbaşı, Rusya pazarının durumunu Turizm Güncel’e değerlendirdi. Rubledeki değer kaybına dikkat çeken Bölükbaşı, bu döviz kurları ile mevcut kapasiteleri sürdürmenin zor olduğunu ifade etti.


Turizm Güncel  - Özel

Türkiye turizm sektörü, en büyük pazarı durumundaki Rusya’da zorlu bir sezon geçiriyor. Antalya’daki otelciler şehirdeki otellerin düşük dolulukta kalmasını ‘Rusların evlerini turizm amaçlı pazarlamasına’ bağlarken, Intourist Şirket Grubunun Genel Müdürü İsmail Bölükbaşı pazardaki başka gerçekliklere dikkat çekiyor.

“Rusya’da yurt dışı tatili satın almak lüks haline geldi”

Turizm Güncel Haber Müdürü Savaş Daş’a değerlendirmelerde bulunan İsmail Bölükbaşı Rusya’da işlerin yolunda gitmediğine vurgu yapıyor. Yaşanan sorunların temelinde Rusya’ya dönük yaptırımların bulunduğunu ifade eden Bölükbaşı “Yaptırımların getirdiği yük nedeniyle döviz kurları çok yükseldi ve Rusya’da yurt dışı tatili satın almak bir lüks haline geldi. Rus orta gelir grubu için ideal bir tatil destinasyonu olan Türkiye, şu anda en pahalı destinasyon durumunda. En kötü otel bile altın değerinde. Kitle destinasyonlarının içinde en pahalı ülke Türkiye oldu.” diyor.

“Tur operatörleri geçen ruble güçlü olduğu için para kazandı”

Rusya’da yurt dışı çıkışların bu yıl muhtemelen geçen yılın üzerinde olacağını söyleyen Bölükbaşı, bu yıl neredeyse tüm destinasyonların Rusya’da açık olduğunun altını çizdi. Rusların kendi arabalarıyla veya aktarmalı uçuşlarla Avrupa’ya da gitmeye başladığını ifade eden Intourist Şirket Grubu Genel Müdürü “Ancak ciro geçen seneyle aynı ya da geçen senenin az üzerine çıkar. Çünkü Rusların tatil süresi kısalıyor, esas mesele o. Ruslar geçen yıl geceliği 50-60 euro olan tatili almakta zorlanmadı. Ancak bu sene bu kurlarla zorlandılar. Rusya’daki tur operatörlerinin geçen yıl para kazanmalarının nedeni de buydu.” şeklinde konuştu.

“Otellerde kampanya şeklinde bir indirim olmadı”

Bölükbaşı, “Sezon ortasında otellerin Rusya pazarına indirim vermesinin talebi etkileyip etkilemediği” ile ilgili soruya ise şu yanıtı veriyor:

“Kampanya şeklinde tüm otellerin dahil olduğu bir indirim süreci yaşanmadı. Erkenden tedbirini almış, otelini başka pazarlara açmış kimi oteller doluydu zaten. Kemer bölgesindeki bazı oteller yaptı bunu. Onlar yaptılar ama çok geç kalınmış müdahalelerdi. Bu nedenle hiç etkisini hissetmedik. Yapılan aksiyonlar sadece yer yer talebin düşmesini engellemiş olabilir.” 

“Abhazya doldu taştı”

Peki Türkiye talebinde mi düşüş var, yoksa genel olarak yurt dışı tatili talebinde mi?

 “Genel olarak bir gerileme var ve elbette fiyattan dolayı. Dolayısıyla en iyi iş yapan destinasyon en ucuz destinasyon oldu. O da Abhazya. Abhazya hiç olmadığı kadar doldu taştı bu sene. Neredeyse eylül ortası olmuş, konfirme edilmeyen rezervasyon oranı yüzde 30’larda. O kadar yoğun talep var. Normalde eylülde oraların boşalması lazım ama yok, hala çok yoğun turist alıyor. Soçi’de de benzer bir durum var. Konfirme olmayan rezervasyonların oranı yüzde 28.”

“Bu kurlarla bu kapasiteleri korumak mümkün değil”

Bu sene Rusya’da hem kurun çok yüksek olduğunu hem de piyasaya sunulmuş çok fazla koltuk bulunduğunu kaydeden İsmail Bölükbaşı döviz kurları bu seviyelerde iken şu anki kapasiteleri korumanın mümkün olmadığını ifade etti. Mevcut konjonktürde hiçbir tur operatörünün para kazanamadığının altını çizen Bölükbaşı “Türkiye’de talebi karşılayacak kapasite var. Ancak Rusya’da bu kapasiteyi karşılayacak bir ekonomi yok. Çalışanlara kaç yıldır zam yapılmamıştı. Bu sene yapıldı onun da oranı yüzde 15. Üç ayda eriyip gidiyor bu para. Şirketler yüksek zam yapabilecek durumda değil öte yandan insanlar da mevcut gelirleriyle geçinemiyorlar. Koşullar şu andaki gibi sabit kalırsa Rusya’da seneye de benzer bir sezon yaşanacak demektir. Buradaki ekonomistler de kurun 90-100 ruble arasında kalacağı görüşünde.” dedi.

“Yazın Dubai’deki oteller Türkiye’dekilerin yarı fiyatıydı”

Rus turistlerin yaz aylarında neden Türkiye yerine yoğun olarak Dubai ve Mısır’a gittiği ile ilgili de değerlendirme yapan Bölükbaşı “Dubai yazın çok ucuz. THY ile Fly Dubai’nin fiyatları neredeyse aynı ama otel fiyatları Türkiye’nin yarısı. Kışın Dubai’ye gidemeyecek olan bir sürü insan, sıcağa aldırış etmeden yazın gidiyor. Bu tamamen ekonomik.“ dedi.

“Sezon kasım ortasına kadar devam eder”

Birkaç senedir nisan ve mayıs aylarının zayıf geçtiğini, buna karşın daha canlı ve yoğun bir ekim ve kasım dönemi yalandığını anlatan Bölükbaşı devamında şu noktaların altını çizdi:

“Birkaç senedir eylül, ekim ve kasım ayları daha iyi geçiyor. Otel fiyatları düşüyor. Bir de eskisi gibi değil. Ekim ve kasım aylarında su ve hava çok güzel oluyor.  Dolayısıyla yazın fiyatların yüksek olduğu dönemde tatil bütçesi ayarlayamayan Ruslar ekim ve kasım aylarında çok rahat tatil yapıyor. Dolayısıyla bu da sezonu uzatır.”

“Rusya-Ukrayna krizinde taraflar masaya oturmadan ya da bir orta yol bulunmadan dış turizmde normalleşmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum.”

“Rusların evlerinin hepsi dolu olsa ne olur?”

Son olarak Antalya’da ev alan Rusların bu evleri turizm amaçlı pazarladığı için şehirdeki otel doluluklarının düşük olduğu şeklindeki tartışmaya da değinen Bölükbaşı “Bu evlerin otel doluluklarına etki edecek nicelikte olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’deki yatak kapasitesine ve Rusların aldığı ev sayısına bakmak lazım. Hepsi dolu olsa ne olur?” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 12.09.2023 - 14:18:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.