İş seyahatleri pazarında gelir artıyor, yolcu artmıyor 

İş seyahatleri pazarında gelir artıyor, yolcu artmıyor 
Pandemi ile dibe vuran, 2022'de toparlanmaya başlayan iş seyahatleri 2023'te geri döndü. Ancak düzelme seviyesi bölgelere göre farklılık gösteriyor.

Turizm Güncel – Dış Haberler

Global Business Travel Association (GBTA), 2023 yılında küresel iş seyahati harcamalarının 1,4 trilyon euroya ulaştığını tahmin ediyor. Bu, 2019'daki harcamanın bile 100 milyon euro üzerinde.

Misafir sayısı değil fiyatlar arttı

Ancak bunun başarı olmadığının altını çizen GBTA, seyahat harcamalarındaki artışın misafir sayısındaki artıştan değil, yükselen fiyatlar nedeniyle maliyetlerdeki keskin artıştan kaynaklandığına dikkat çekiyor. İkinci olarak ise, küresel ölçekte homojen bir büyümeden çok bölgelere, sektörlere hatta şirketlere göre farklılık gösteren bir toparlanma söz konusu.

Almanya'daki toparlanma hala geride

Örneğin Almanya'daki toparlanma, bu ülkenin dahil olduğu grubun en sonunda yer alıyor. Sektör uzmanları, 2019 rakamlarının yüzde 70-80'ine ulaşıldığını tahmin ediyor. GBTA'ya göre işler Asya'nın birçok bölgesi daha hızlı ilerliyor; Avrupa'da İspanya, İskandinav ülkeleri ve Hollanda pandemi öncesi seviyelere daha hızlı yaklaşıyor.

Büyük ölçekli Alman şirketler kaygılı

Almanya'nın iş seyahatlerinde geri kalmasının nedenlerinin başında ise büyük ölçekli şirketlerin ekonomik aksaklıklara ilişkin kaygıları geliyor. Bu durum perakende ve toptan satışın yanı sıra inşaat sektörü için de geçerli. Çalışanlar, şirketlerinin iş gezileri için yeni prosedürler getirdiğini ve mümkünse uçak yerine gece treniyle seyahat etme talebinde bulunduğunu bildiriyor. 

Bazen ciddi seviyelere varan fiyat artışları karşısında kimi şirketler seyahatleri kısıtlıyor bu nedenle çalışanlar ya sanal görüşmeleri ya da birkaç görüşmeyi bir tek seyahatte toplamayı tercih ediyor.

KOBİ'ler büyük şirketlerden daha hızlı toparlanıyor

Öte taraftan ister esnaf, isterse tesisatçı isterse mühendis olsun, bazı meslekler seyahat olmadan icra edilemez. Küçük ve orta ölçekli şirketler büyüklere kıyasla seyahat etmeyi daha fazla tercih ediyor. Buna karşın birkaç işin tek seyahatte halledildiği 'hepsi bir arada' şeklindeki çözümler nedeniyle baş döndürücü rezervasyonlar ve otellerle yapılan telefon görüşmeleri giderek azalıyor. Bunun yerine sanal görüşmelerin artması dijital sağlayıcılara fayda sağlıyor. 

Ticari seyahatler nasıl gidiyor, 2024 için hangi trendler ortaya çıkıyor?

Seyahat acenteleri memnun

Rezervasyon sayıları düşük olmasına rağmen yüksek fiyatlardan dolayı seyahat satışları büyük oranda tatmin edici. Tabi bu durumun bir nedeni de son yıllarda pek çok acentenin piyasadan çekilmesi ve bu acentelerin müşterilerinin yeni çözüm ortağı bulmak durumunda kalmaları, yani seyahat acente sektöründe yaşanan konsolidasyon. Yani faaliyette olan acenteler eskisinden daha fazla müşteriye sahip. Dahası geçmişe nazaran işleri daha az personelle yürütecek mekanizmalar geliştirdiler.

Uçak bileti ucuz, oteller pahalı

Hava ulaşımı dengesiz bir şekilde gelişiyor. İş seyahati tedarikçisi BCD'ye göre, Almanya'nın da dahil olduğu bazı bölgelerde koltuk arzı hala koronavirüs öncesinin gerisinde. Diğer yerlerdeki hızlı yükseliş dönemi ise zaten sona ermiş durumda. Bu nedenle BCD hava ulaşımında fiyatların küresel çapta yüzde 0,8, Avrupa'da ise yüzde 2 düşmesini bekliyor. Ancak Almanya'da hükümetin artırdığı uçak bileti vergisinden dolayı Almanya'da fiyatlar yüksek kalabilir.

Farklı çalışıp farklı seyahat ediyorlar

Çalışanların bağlılığının ve sadakatinin azalmasından korkan pek çok şirket çalışanlarından ofise dönmelerini istiyor. Buna karşın uzmanlar bu yeni çalışma modelinin bir daha kaybolmayacağına inanıyor. Dahası, bu model yeni iş seyahati çeşitlerini de ortaya çıkarabilir:  Merkezi olarak çalışmayan meslektaşlar ekip toplantıları için düzenli olarak bir araya gelir. Öncelikleri ve hedefleri şahsen ve yerinde tartışır. Tabi şirket etkinliklerinin de onları bir araya getirmesi gerekiyor. 

Tatil ile işin bir arada yapıldığı bleisure modeli hala belirsiz olsa da, bu alanda büyüme kaydedildi. Ancak Almanya'da rakamlar şu anda bu çalışma biçiminin özellikle yaygın olduğunu göstermiyor.


Bu Haber 10.01.2024 - 14:19:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.