İş dünyasının kadın veliahtları

İş dünyasının kadın veliahtları
Zafer Özcan'ın Zaman Kitap'tan çıkan 'Kadın Veliahtlar' kitabı, erkekler dünyasında kız evlatların da patron koltuğuna oturabileceğini, zamanı geldiğinde yeteneğin geleneksel olanın önüne geçebileceğini gösteren bir çalışma... Aralarında Leyla Alaton, Hande Bermek Başoğlu, Evrim Aras, Hediye Güral Gül, Ayşe Bağcı Pekdemir ve Gözde Sarar’ın da olduğu iş dünyasının önde gelen 25 kadın girişimcisiyle gerçekleştirilen söyleşilerin yer aldığı kitaptan bazı bölümleri sizler için derledik.



Babam beni şirketi transfer etti (Emel Yeşil Küçükçolak) 

Köklü ayakkabı üreticilerinden Yeşil Kundura'nın ikinci kuşak veliahtlarından Emel Hanım, üniversite ikinci sınıftan beri şirketle içli dışlı. Şirketin pazarlama servisinde işe başlayan Küçükçolak ile babası Mustafa Yeşil birara fikir ayrılığına düşer.Amerika'ya giden ve yeni bir iş kuran Emel Hanım'ı babası arar ve şirkete genel müdür sıfatıyla davet eder.

Kadınlar ikinci planda kalmayı kendileri istiyor (Leyla Alaton)


İş dünyası kadar sivil toplum kuruluşlarındaki etkinliği ile de öne çıkan bir isim. İş dünyasının en sıra dışı kadın girişimcilerinden denilebilir onun için. Duayen sanayiici ve entellektüel İshak Alaton'un kızı olmasına rağmen hiçbir zaman onun gölgesinde kalmıyor. Leyla Hanım'ın iş hayatına bakışı da kendi kişiliği gibi çok renkli.

Bizde patronlar maaşa talim eder (Semra Akça Acar)


Erkek kardeşleri şirketin farklı bölümlerinde işleri bizzat takip ederken, Semra Hanım bir yandan şirketin finans işlerini yönetiyor, diğer yandan grubun geleceği için kafa yoruyor. Akça ailesinin hikayesinde, aile şirketlerinde dengelerin nasıl korunup, birliğin nasıl muhafaza edileceği yönünde önemli ipuçları var.

Babalar soyadım değil, eserim devam etsin diyor (Sevda Kayhan Yılmaz)


Sevda Kayhan Yılmaz'ın başkanlığında annesi ve üç yeğeni, Konya'da faaliyet gösteren Kayahan Makine'yi yönetiyor. Hem konya hem de makine sanayiinde büyük saygı gören  kadın girişimciler onlar. Elbette hikayeleri de son derece ilginç ayrıntılar içeriyor. Babası tarafından büyük destek gören Sevda Hanım, "Şartlar ailenin erkek çocuklarını farklı yollara yöneltince kızların şirkette bu kadar aktif olmasına kader diyebiliriz." diyor.

Kadınlar daha detaycı (Hande Bermek Başoğlu)


Türkiye’nin önde gelen elektronik şirketlerinden Tekofaks Panasonic’te yönetimi Ayhan Bermek’ten devralan Hande Bermek Başoğlu, anne ve babasının aktif çalışmasının etkisiyle iş hayatının içinde yetişmiş. Yönetim biçimini kadın erkek diye ayırmak istemeyen Başoğlu’na göre kadınlar daha detaycı.

Türk makinesini dünyaya kabul ettiren veliaht (Pınar Akın)


Seksenli yıllarda Avrupa'nın ünlü markalarına gömlek üreterek yola çıkan bir şirketin ikinci kuşak temsilcisi. O yıllarda gömlek üretiminde kullanılan dikiş makineleri ve yardımcı makineler, ağırlıklı Almanya olmak üzere Avrupa'dan ithaldir. Haluk Akın'ın kurucusu olduğu Epa Akın şirketi de bunlardan biridir. ve uzun uğraşlar sonucu şirket, 1991'de ilk yerli 'gömlek yaka ütüleme makinesini üretmeyi başarır."

Erkekler ‘balıkçı ablayı’ kabullendi!(Ayşe Bağcı Pekdemir)

Ayşe Bağcı Pekdemir, Aydın’da faaliyet gösteren Bağcı Balık şirketinin ikinci kuşak yöneticisi. Pekdemir sektördeki serüvenini şöyle özetliyor: 2003’te Belçika’da ilk su ürünleri fuarına katıldım. Fuardaki bütün şirket temsilcileri erkekti ve beni ciddiye almadılar. İki yılımı harcadım kendimi kabullendirmek için. Sonra sektörde kadın yöneticiler çıktı. Sonunda bu işi kadınların da yapabileceğine inanmaya başladılar. Benim artım, düzenli çalışmak oldu. Sözümün arkasında durarak onları etkiledim.

Şirketlerde sistemi kadınlar kuruyor (Evrim Aras)


Aras Kargo'nun kurucusu Celal Aras'ın vefatından sonra şirkette yönetimi devralan kızı Evrim Aras, kısa sürede önemli başarılara imza attı. İşe kurumsallaşmayla başlayan Evrim Aras'ın yaptığı çalışmalarla 4 yılda şirket yüzde 65 büyüdü. Halen kargo sektöründe yüzde 32 pazar payına sahip Aras Kargo, 2011'i 500 milyon TL ciro ile kapattı.

Garaj raconunu sarsan patroniçe (Sena Kaleli)

Otobüs işletmeciliği bu ülkelede yıllardar en klasik erkek işlerinden bilinir. Kadınların kamyon şoförlüğü yapması ne kadar tuhaf görünüyorsa, aynı şekilde otobüs işletmecisi olmasıda o kadar tuhaf. Ancak konu Kamil Koç otobüs firması olunca durum tersine dönüyor. Sena Kaleli, ötübis işletmeciliğine işin raconunu bilecek kadar hakim.

Kayseri sanayisinin ağır ablası (Zuhal Gözüküçük)


Kayserili girişimci Zuhal Gözüküçük'ün hikayesi, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağının canlı ispatı. 47'sin ikinci üniversiteyi bitirerek, vefat eden eşinin işlerini devralan Zuhal Hanım, artık ihracat yapan bir işkadını. Ona Kayseri sanayisinin ağır ablasıda deniliyor.

Dünyada traktör üreten tek kadın (Zeynep Erkunt Armağan)


Türkiye’nin ilk girişimcilerinden Mümin Erkunt’un hayat öyküsü, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Konya’da başlıyor. Onun dev sanayicilik mirasını kızı Zeynep Erkunt Armağan ve damadı Tuna Armağan devam ettiriyor. Dünyada traktör üreten tek kadın olarak bilinen Zeynep Erkunt Armağan 2004’ten itibaren seri üretime başlamış. Traktör üretiminde başka hiç kadın olmaması da Zeynep Hanım’ı çok zorlayan sebeplerden.

Kadınların engeli çok ama daha azimliler (Yasemin Sağın)

Yasemin Sağın, MP ve AROW gibi yerli ayakkabı markalarının sahibi Pames Grubu’nun ikinci nesil yöneticilerinden. Genç yaşında şirkette sorumluluk alan ve küçüklüğünden beri ayakkabı dünyasında büyüyen bir iş kadını o. Toplumun empoze ettiği düşüncelerin tam tersini düşündüğünü söylüyor ve ekliyor:" Kız elin adamıyla evlenir el olur, erkek ise gelin alır, gelin evin kızı olur. Ben her zaman bunun tersini düşündüm. Erkek evlenir kendi evini kurar. Ailesinden ayrılan aslında odur. Kız evlenir ama ailesine hâlâ bağlıdır, her derdini gene ailesiyle paylaşır."

Bu işyerinde sana göre iş yok kızım!(Dilek Ataygeldi)

Dilek Ataygeldi, Bursalı girişimci bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi. Aile işine son dönemde yeni bir iş kolu daha ekleyerek, pastacılık ekipmanları üretmeye başlamış. Hem kadın veliaht hem de kendi işini kuran girişimci de denebilir onun için. Babasının işyerinde bile, ‘Burada sana göre iş yok’ denilerek, şirkete katılması istenmeyen Ataygeldi, ciddi mücadele etmek zorunda kalsa da kendini kabul ettirmeyi başarır.

Hazırladığım her ürünü denerim (Gözde Sarar)


Türkiye'nin dünyaya açılan önemli markalarından Sarar'ın üçüncü kuşak yöneticilerinden.Daha çok erkek giyimde öne çıkan ve öyle tanınan Sarar Giyim'de, kadın bölümü kuran ve yöneten kişi. Gözde Hanım için 'fabrika büyümüş' demek yalan olmaz. Bir yandan Sarar Kadın'ı büyütmeye çalışırken diğer yandan da şirketin kurumsallaşması için kafa yoruyor.

Vizyoner babalar kızları destekliyor (Hediye Güral Gül)

Hediye Güral Gür, Güral Grubu’nun kurucusu Nafi Güral’ın ortanca kızı. Yetişme döneminde şirketin bütün bölümlerinde çalışmış. Daha sonra grubun turizm yatırımları gündeme geldiğinde o işin araştırılması ve projelendirilmesi sürecinde görev almış. Halen, Sapanca’da bulunan, Güral Sapanca Welness Park, sağlık turizmi kompleksini yönetiyor. (Zaman Gazetesi)


Bu Haber 14.11.2013 - 10:25:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.