İç hatlarda tavan fiyatlara zam beklentisi

İç hatlarda tavan fiyatlara zam beklentisi

İç hattaki bilet fiyatlarına uygulanan tavan ücrete yüzde 30 zam gelmesi bekleniyor.


Vergi artışları ve zam dalgası nedeniyle iç hat ekonomi sınıfı bilet fiyatlarında bin 150 TL olan tavan ücrete zam bekleniyor.

Uçak biletlerinde tavan ücret konusu, yeni kabinenin ilk toplantısında ele alındı. Kaynaklara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı görevlendirdi.

Halk TV'den Olcay Aydilek'in haberine göre Yılmaz, hemen ertesi gün başta Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi olmak üzere havayolu şirketlerinin üst yönetimiyle bir toplantı yaptı. Şirketler, iç hatlarda bilet fiyatlarının artan maliyetlerini ve giderlerini karşılamaktan uzak olduğunu, bu nedenle dış hatlara ağırlık verdiklerini belirtti. Şirketler, tavan ücretin artırılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Tavan ücretle ilgili son toplantı hafta içinde Ankara’da yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, perşembe günü havayolu şirketlerinin üst yönetimini konuk etti.

Yöneticiler, havayolu şirketlerinin görüşlerini ve taleplerini iletti. Yöneticiler, bu toplantıda artan operasyonel giderlerine işaret etti. Uçak biletlerinde tavan ücrete en son geçen yıl eylül ayında zam yapıldığını, aradan geçen süre içinde maliyetlerinin (akaryakıt ve personel) ciddi artış gösterdiğini kaydetti. Şirketler, tavan ücrette maliyetlerini karşılayacak bir artışın zorunlu olduğu görüşünü dile getirdi.

Şimşek’le paylaşılacak

Tavan ücretle ilgili yapılan çalışmalar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le de paylaşılacağı belirtildi. Şimşek’in de görüşünün alınmasının ardından zam oranı netleşecek.

Tavan ücrete, en az yüzde 30 zam yapılması bekleniyor. Bu durumda ekonomi sınıfında tek yön uçak bileti fiyatı, bin 500 TL düzeyine çıkacak.

2013 yılında başladı

Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Binali Yıldırım’ın girişimiyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2013 yılında iç hatlarda ekonomi sınıfında tek yönde tavan ücret uygulamasını başlattı. Bu dönemde tavan ücret, 299 lira olarak belirlendi. 2021 yılı sonunda 499 TL olan tavan ücret, uygulamanın başladığı günden bugüne 5 kez zamlandı. Halen bin 150 TL olarak uygulanıyor. İç hat business ve dış hat biletlerinde tavan ücret bulunmuyor.



Bu Haber 15.07.2023 - 11:43:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.