Hotel2Sejour dünyanın ilk offline-online satış kanalları yöneticisi olacak

Hotel2Sejour dünyanın ilk offline-online satış kanalları yöneticisi olacak
Paximum Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Necip Fuat Ersoy, bize yeni yatırımları Paximum'dan ve planlarından bahsetti.


Eda Özsoy - Turizm Güncel


Yaptığımız röportajı sizlere aktarıyoruz:

Fuat bey öncelikle Paximum nedir ?Turizm sektörüne nasıl bir katkınız olacak, bunu anlatır mısınız?


Paximum, Eylül 2013 itibarıyle resmi kuruluşunu tamamlamış olan ve kendisini " Küresel Online Seyahat Ürünleri Pazaryeri " olarak konumlayan yeni şirketimizin adı. Seyahat teknolojileri alanında 22 yıldır faaliyet gösteren ve dünyada 50 ülke ve 500' ün üzerinde firmaya yazılımsal çözüm sunan San Bilgisayar'ın kurucusu Erol Türk'ün hayalini, uluslararası yatırımcılarımızın desteğiyle Paximum çatısı altında gerçekleştirmek üzere yola çıktık.

DÜNYADA İLK VE TEK PLATFORM

Pazar yerinden tam olarak neyi kastediyorsunuz ?


Global anlamda tüm seyahat ürünlerinin direk tüketiciye değil B2B kanallarına, alınıp satılabildiği internet üzerinde işleyen, alıcıları için ürün tarafının güvencelerini üstlenen, satıcılar için tahsilatların güvencelerini üstlenen, yüksek sayıdaki ürünüyle uluslararası satış kanalları karşısında tedarikçilerinin birleşik gücünü temsil ederek, ticari menfaatlerde doğru dengeyi sağlayan bir yapıyı kastediyorum. Ülkemiz ve diğer destinasyonlar açısından, pazar ve mevsim çeşitliliğine de ciddi katkı sağlayacak, günümüzün ötesinde bir teknoloji ve yazılım mimarisine sahip, bu anlamda da dünyada ilk ve tek olacak bir platformdan bahsediyorum.

NİSAN 2014’DE SATIŞA AÇILACAK

Oldukça iddialı bir projeye benziyor, ne zaman hayata geçecek, Türkiye merkezli mi olacaksınız ?


Evet sizin de belirttiğiniz gibi, oldukça iddialı bir proje bu, beta versiyonuyla Nisan 2014 de satışa açmayı planlıyoruz. Evet Türkiye merkezli uluslararası bir firmayız. Önümüzdeki 3 yıllık planlamamızda 3 kıtada 5 farklı ülkede daha ofislerimizi açacağız ama merkez olarak, özellikle teknolojimizin merkezi olarak Türkiye'de ve turizmin başkenti Antalya'dayız ve kalmayı hedefliyoruz.

Antalya'da kaynak yönünden bu kadar önemli bir teknoloji projesinde zorlanmıyor musunuz ?


Eda Hanım, başlangıçta çok fazlasıyla işittiğimiz bir konuya değindiniz, doğrudur görece daha kısıtlı kaynağın bulunduğu bir yerdeyiz. Özellikle insan kaynağı ve teknoloji altyapısı anlamında, ama nihayetinde dünyanın da sayılı güzel şehirlerinden birinde yaşıyoruz ve sektörün kalbindeyiz.

Arkamızda seyahat teknolojilerinde uluslararası tecrübeyle 22 yılı devirmiş bir San Bilgisayar ile uluslararası camiada çok muteber yatırımcılarımızın tecrübesi ve desteği var. Oluşturduğumuz, iş ve yönetim modelimizle, en üst standartlarda donanım ve enstrümanların kullanıldığı, eksiksiz bir ofisimiz ve hepsi alanlarında uzman, uluslararası bir ekibimiz var. Uluslararası diye de boşuna belirtmiyorum, halihazırda 4 farklı ülkeden yazılımcılarımız var ekibimizde, hepsi daha önceden çok önemli projelerde ve küresel şirketlerde başarıyla çalışmış arkadaşlarımız, bize ve projeye inanarak çoğu yaşadığı şehri, ülkeyi bırakıp Antalya'ya yerleşti.

Nihayetinde herkes için projenin başarı potansiyeli önceliklidir, çünkü genel inanışın aksine yetkin insanlar, öncelikle başarı için çalışırlar, diğer tüm kriterler arkasından gelir. Hem fikir olarak, hem organizasyonuyla, hem de yaklaşımıyla Paximum sahip olduğu başarı potansiyelinin etrafında, kendi alanlarında çok önemli kişileri toplamayı, bugüne kadar Antalya'da kimsenin yapamadığı kadar başarıyla gerçekleştirmiştir. Özetle, sorunuzun cevabı, eğer uluslararası normlarda ve aklı, bilgiyi, bilimselliği herşeyin, altını çiziyorum herşeyin önüne koyduğunuz bir anlayışınız varsa ve çok çalışmayı bizler gibi seviyorsanız, nerede olduğunuzun pek de bir önemi kalmıyor.

Sizi projeyle ilgili oldukça motive ve heyecanlı gördüm, anlattıklarınız ve enerjiniz karşı tarafa da geçiyor

Teşekkür ederim, evet gerçekten oldukça heyecanlıyım. Kariyerimde 21 yılı doldurdum, otelcilik, incoming acentacılık, tur operatörlüğü yaptım. Ama hiçbir şey beni online turizm kadar heyecanlandırmadı, bu zamana kadar yaptığım tüm işleri severek ve zevk alarak yaptım, yine de internetin sınırsız dünyası ve sunduğu geniş ufuk beni her daim heyecanlandırdı. Esasen İstanbul'da 2009 yılında online turizmin Türkiye çıkışlı olup da dünyada en yaygın ve geniş anlamda yapan yapının Genel Müdürlüğünü yaparken tabir caizse, " kanıma bu zehir bulaştı " ve o günden sonra online turizmle ilgili okumayı, araştırmayı, sormayı ve dinlemeyi hiç bırakmadım. Tekrardan karşıma böyle bir proje geldiğinde, sahip olduğu başarı potansiyeli ve yatırımcılarının tarafıma gösterdikleri teveccühden çok etkilendim ve projenin başına geçmeyi kabul ettim. Bugün de bu kararımdan ötürü çok mutluyum, ne mutlu bunu karşı tarafa geçirebiliyorsam.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?


Paximum un işleyişi nasıl olacak ? Kimlerden alacak ? Kimlere satacak ?


Paximum temelde dünya üzerinde Sejour acenta otomasyonunu kullanan tüm incoming acentalarını kendisinin potansiyel tedarikçisi olarak görüyor. Bu acentaların tümü sahip oldukları ürünle ilgili, dönem, adet, pazar, fiyatlandırma gibi her türlü kriterin sürekli kendi insiyatif ve kontrolleriyle yönetildiği bir platform üzerinden onlarca yeni pazara erişebilecekler. Bu pazarlardan gelecek satışlar için Paximum'a ürün ve hizmetlerinin vaat edildiği gibi yapılıyor oluşunu somut biçimde teminat altına alacaklar, karşılığında da Paximum'dan ödemelerle ilgili teminatlarını alabilecekler.

Ayrıca tüm ürünlerini Paximum'a kolaylıkla, birkaç basit parametreyi seçerek aktarabilecekler, yeni baştan bir tanımlama, kontrat girişi vs. gibi bir süreç işletmeyecekler. Paximum, dünya üzerinde kendisine Sejour aracılığıyla ürün tedarik eden incoming acentalarının olduğu destinasyonlarda hiçbir zaman kendisi ürün satınalımı gerçekleştirmeyeceğini de taahhüt ederek başlıyor.

Bu işin satınalma kısmı, satmakla ilgili de Paximum, halihazırda yine San Bilgisayar'ın bir ürünü olan, dünyanın 35 ülkesinde ve 50 adet tur operatörünce kullanılan Tourvisio yazılımı vasıtasıyla 60.000 den fazla perakende satış acentasına da, gelir paylaşımlı bir modelle satma opsiyonuna sahip olacak. Burada tur operatörleri, sunulan ürünleri, ülke-destinasyon-tedarikçi vb. filtrelere tabi tutabilecek, istediği kanalları açıp, istemediklerini tamamen ya da kısmen kapatabilecek. Bu vesileyle de olası yeni destinasyonlarıyla ilgili elinde somut veriye dayanan, indikatörleri takip edebilecekler. Paximum herhangi bir Tourvisio kullanıcısı tur operatörü vasıtasıyla dağıtım yaptığı bir pazarda, kendisi direkt olarak herhangi bir perakende satış acentasıyla anlaşma yapmamayı da başından itibaren süresiz olarak taahhüt ediyor.

O zaman Paximum için Sejour ve Tourvisio’ların birleşik olarak alışveriş yapacakları bir platform diyebilir miyiz ?


Aslında bir tarafıyla diyebiliriz, ama bunun ötesinde dünyanın sayılı toptancılarıyla Sejour kullanan acentalar vasıtasıyla eriştiğimiz kapsama alanı sınırlarının dışında ve içinde ürünlerin alımı konusunda çok önemli işbirlikteliklerine imza attık.

Halihazırda global tedarikçilerimizin onlarcasıyla anlaşmaları imzaladık ve entegrasyonlarımızı da tamamladık. Toplamda 250.000 otellik bir envantere sahibiz ve bunun sadece 75.000 oteli Sejour kanallarından geliyor. Ayrıca, turlar, transferler, uçak biletleri, charter koltukları, sigorta, cruise linelar, rent a car gibi aklınıza gelebilecek tüm seyahat ürünlerini de platforma dahil ediyoruz.

Yine eş zamanlı halihazırda, Tourvisio kullanan operatörlerin bulunmadıkları pazarlarda çok ciddi B2B satış kanallarıyla toptan tedarik anlaşmaları imzalamış durumdayız. GDS entegrasyonlarına başlıyoruz ve hem ürün gamımızı hem de pazar derinliğimizi azami ölçüde arttırmaktayız, başka türlü adımızın içinde geçen Global kelimesinin karşılığını vermemiz mümkün değil.

Biraz da Hotel2Sejour adlı üründen bahseder misiniz ? Ne işe yarıyor, kimler tarafından kullanılacak ?

Hotel2Sejour bizim Paximum olarak San Bilgisayar dan devraldığımız bir proje ve en kısa anlatımıyla, tüm sejour kullanıcısı acentalarımızın rezervasyonlarını tek bir şifre altında toplayan, otelcilerin acentalarla rezervasyon temelli, tüm iletişimi anında ve online olarak yapabilecekleri bir rezervasyon yönetim sistemi. Ayrıca, uluslararası online turizm içerik standartlarının neredeyse tümüyle uyumlu, çoklu dilde dinamik içerik üreticisi akıllı bir yazılım.

Dinamik içerikten kastınız nedir ?


Dinamik içerikten kastımız, otelin sahip olduğu fiziki özellikler ve sunduğu hizmetlerle ilgili statik yani text tabanlı veri aktarımını, dinamik, tablolarda saklanan, mukayese edilir ve hızlıca çoklu filtreyle aranılır hale getirmesini sağlayan veriler. Eskiden e-ticaret yapan herkesin diline pelesenk olmuş " içerik kraldır " cümlesi günümüzde, " ilgili ve kişiselleştirilebilen içerik kraldır " a dönüştü. Tüketicilerin de alışkanlıkları ve arama pattern leri bu yönde evrim geçirdi. Örneğin, çocuklu bir ailenin tesisteki partiler ya da ekstrem sporlara ilişkin bilgiler ilgi alanında değilken, siz mini club, çocuk büfesi, kaydıraklar, konsepte dahil dondurma gibi hizmetlerinizi alakasız birçok bilgiyle beraber sunabiliyorsunuz, daha da kötüsü bu bilgileri metinlerin içinde sunuyorsunuz, dolayısıyla aslında sunamıyorsunuz, çünkü kimse o kadar uzun okumak istemiyor.

Bugün 5 yıldızlı bir otelin 8-10 sayfalık bir fact sheet diye adlandırdığımız otel bilgi formu vardır. Oteller bunları ana pazarların dillerinde hazırlar ve acentalar vasıtasıyla operatörlere iletirler. Operatör bunları kendi öngörüsü ve yaklaşımı doğrultusuna, mecraya ve ayırabileceği alana göre gözden geçirir ve özetler. Bu bilgileri internet üzerinde arama motorlarında çok zor görürsünüz, hele bir de ana pazarlardan aramıyorsanız, küçük orta ölçekli pazarlarda arıyorsanız, bu bilgilerin çevirisi ve sistemlere kaydedilmesi yönünde çok ciddi eksikler var. Biz ürünümüzü otelci dostlarımıza tanıtırken canlı bir test de yaptırıyoruz, otelinizde zaman ve para ayırıp misafirlerinize sunduğunuz öne çıktığına inandığınız hizmetlerinizden birkaç tane söyler misiniz diyip, söylenen hizmetleri arama motoruna otelin bulunduğu bölge adıyla yazıyor, arattırıyoruz, henüz daha aramada sunduğu hizmetle ilk 3 sayfa içinde görüntülenen otelimiz olmadı.

Özetle, otelci zaman ve para ayırdığı, talebini arttırmakta ciddi ivme sağlayabilecek, farklılaştırıcı hizmetlerinin duyurusunu yapmakta ana pazarlarda bile zorlanmakta. Hotel2Sejour halihazırda Türkçe, İngilizce, Almanca, Flemenkçe ve Rusça dillerinde hazır durumda, önümüzdeki 4 haftalık dönemde, Farsça, Arapça, Sırpça, Romence, Çince, İspanyolca,  İsveçce, Norveçce,Finçe ve Danca yı da ekleyeceğiz. Sonrasında da otellerden gelecek talep doğrultusunda yeni dillerimizi plana alacağız.Hotel2Sejour Mart ayı sonunda hizmete başlayacak, şu anda hızlıca otellerden gelen talepler doğrultusunda sözleşmelerimizi yapıyoruz, ayrıca Türkiye genelinde Sejour kullanan incoming acentalarımıza kurulumlar devam ediyor. Çok olumlu tepkiler almaktayız, Haziran 2014 de açmayı planladığımız ikinci faz hizmetlerde de, Hotel2Sejour u önde gelen otel yazılım sistemleriyle entegre etmeyi, aksiyon ve kontratların buradan anında acenta sistemine yazılabilmesini ve e-fatura alışverişini sağlamayı öngörüyoruz. 2015 yılı sonuna kadar Türkiye geneli 2000 otellik bir kullanıcı sayısına erişmek hedefimiz, sonrasında Mısır, Tayland, Dubai, İspanya gibi ülkelerde de ürünümüzü kullanılır kılacağız,  ayrıca dünyadaki ilk offline ve online satış kanal yöneticisi program olmaya da talibiz.

Gerçekten çok önemli projeler yürütüyorsunuz, size kolaylık ve başarılar diliyoruz, ayrıca bize ayırdığınız zaman için teşekkürler.

Ben teşekkür ederim.




Bu Haber 17.02.2014 - 10:34:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hasan Keleş 19.02.2014 - 04:29

    Bunu zaten Türkiye de daha evel yapanlar var.Expediya ve Kayak geldi memlekete ve bunun akabinde daha yenilikçi bir yapı var zaten.Bunlar daha Beta aşamasında olduğunda pek te kolay degil bu tip yapılar.Daha evvel bu bildirileri birileri açıklamıştı sanirim.Bunlar artık yeni değil ve bunu faal olması için çok aşama gerekiyor.Hadı hayırlısı.

  • Cengiz Kellekci 19.02.2014 - 01:20

    Umarim cok basarili olursunuz.Ama Siz hangi sistemi getirirseniz getirin otelci musteriye direkt ve acentadan daha ucuz vermeyi marifet saydigi muddetce bu profesyonel girisimler kimsenin umrunda olmaz.Devlet politikası gereklidir.Otelci eger musteriye daha ucuz fiyat verirse yuksek cezaya carptirilmalidir yoksa bu is cozulmeyecektir.Ama bu tarz profesyonel girisimleri de saygıyla karsiliyor ve sonsuz basarılar diliyorum.

  • Yucel Tepeky 19.02.2014 - 10:07

    Seyahat teknolojileri anlamında, ülkemizin sahip olduğu büyük mesleki bilgi birikimini, ileri yazılımla buluşturmanın olağanüstü getirileri olacağını biliyorduk. Bu noktada, son yıllarda gördüğüm en doğru yapı Paximum. Genel Müdürleri Fuat Bey hem konuya hakim, hem de müthiş bir yönetici, dolayısıyla başarı kaçınılmaz. Ülkemizin teknolojiyle beraber anılması böyle yapılarla mümkün. Tebrik ediyorum.

  • ÖZGÜR TUNÇ 19.02.2014 - 09:51

    Başarılarınızın devamını dilerim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.