Hey Travel: Ekonomi kötü giderse, acenteler ölmeye mahkum

Hey Travel: Ekonomi kötü giderse, acenteler ölmeye mahkum
Hey Travel Trends Genel Müdürü Tunç Göz: "İnternet üzerinden satış acentaları öldürecek mi? Evet öldürecek. Farklı iş yapmayan, özellikli iş yapmayan acentaların sayıları beş sene sonra çok azalacak. "


Yiğit Ünsay - TurizmGüncel

Hey Travel Trends Genel Müdürü Tunç Göz acentalar açısından 2011 yılının nasıl geçtiği, Türk turizminde farklılaşan trendleri, çağımızın gerçeği sosyal medyanın turizm sektöründe nasıl kullanılması gerektiği ve acentaları bekleyen online tatil satışı tehlikesi gibi pek çok konuyu TurizmGüncel'e değerlendirdi.

Tunç Göz 2011 yılının turizm sektörü açısından nasıl geçtiğini şu sözlerle anlattı:

"2011 yılı herkes için iyi gidiyor. Türkiye’de turizm işi hep ekonomiyle bağlantılı. Ülkenin ekonomisi ne kadar iyiyse, bizim de işlerimiz o kadar iyi gider. Hey Travel Trends olarak bizim müşteri kitlemiz biraz daha üst sınıf olduğu için ekonomik dalgalanmalardan çok fazla etkilenmeyiz. Ancak bu güzel ortamda kendimize yeni müşteriler katma imkanı buluruz. O yüzden herkesle de konuştuğumda da aynı şeyleri duyuyorum. 2011 gayet güzel bir yıl. Bundan önceki senelerden çok daha iyi bir yıl."

KÜLTÜR TURLARI DÜŞTÜ

Göz, Türkiye'de yerli turistin de artık erken rezervasyon uygulamasına adapte olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Türk halkı artık erken rezervasyon olayını çözdü. Herkes double booking yapıyor. 'Ben ya Temmuz’da ya da Ağustos’ta izin alırım' deyip, 'Nasıl olsa acentam bana ileride iptal etme şansı tanıyor' diye iki rezervasyon yapıyorlar. Belki de farklı acentalardan yapıyorlar. Ondan sonra müşteri hangi tarihte izin alabiliyorsa öbürünü iptal ediyor. Bir diğer eğilim de şu: Artık özellikle Ege ve Akdeniz’e yapılan Anadolu kültür turları çok azaldı. Bu turların mantığı biraz düşük rakamlara insanlara yaz tatillerini ucuza çıkarabilme olanağı tanımasıydı. Ege ve Akdeniz’in sahillerini dolaşarak insanlar tatillerini yapabiliyorlardı. Şimdi neredeyse o fiyatlara erken rezervasyonu kullanarak güzel bir otelde bir hafta konaklamak mümkün. Bunun yanında vize problemi olmadığı için Yunan adalarına gidebilirsiniz. Türkiye’deki müşterinin eğilimi biraz daha kültür turlarından uzaklaşıyor. Tabii Kapadokya’yı, Gap Bölgesi’ni, Karadeniz Bölgesi’ni  farklı bir yere koyuyorum. Ancak yazın yapılan Akdeniz ve Ege’yi içeren kültür turları çok düştü.  En büyük değişim bu."



YURTDIŞINA YÖNELİK ERKEN REZERVASYONDA YÜZDE 40 İNDİRİM ÇOK İDDİALI 

Hey Travel Trends Genel Müdürü Tunç Göz yurtdışı turlara yönelik erken rezervasyon uygulamalarında yüzde 40 - 50'lere varan indirimlerin söz konusu olamayacağını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Yutdışı turlarda neyi bir araya getirip tur yapıyoruz? Uçak bileti, otel konaklaması, transfer ve rehber. Maliyetler bunlar. Siz uçak biletini erkenden alırsanız, düşük fiyatlar yakalarsınız. Zaten bütün planlamayı bütün tur şirketleri bir yıl öncesinden yapar. Dolayısıyla yüzde 40 indirim uçak bileti üzerinden olmaz. Erken satın alana indirimi uçak maliyeti üzerinden yapamazlar. Turun maliyetinin yüzde 35’lik kısmı zaten uçak bileti. Geriye ne kalıyor; rehber, transfer ve otel. Tutup yurtdışındaki bir otelle böyle bir anlaşma yapabilmek için önceden bir para yatırılması, bir garantiye girilmesi lazım. Bu kolay bir şey değil. Çok akıl karı bir şey değil. Diğer taraftan rehberle de böyle bir şey yapamazsınız. İnsanlara sana altı ay önceden para vereyim tura git diyemezsiniz. Transfer için böyle bir şey söz konusu değil. Tabii ki ufak tefek indirimler verilebilir. Mesela iki ay öncesinden rezervasyon yaptıran birine tur başına 50-100 Euro’ya varan indirimler yapılıyor. Büyük şirketler bu indirimleri yapanlar. Ancak yüzde 40 – 50 indirim çok iddialı bir rakam. Ben bu kadarını söyleyeyim."

SOSYAL MEDYA TÜRKİYE'DE YANLIŞ KULLANILIYOR

Tunç Göz tüketicinin tatil planlaması sürecinde giderek daha etkin bir hale gelen sosyal medyanın Türkiye'deki firmalar tarafından doğru kullanılmadığını öne sürdü. Tunç şunları söyledi:

"Sosyal medya özellikle Facebook ve Twitter reklam kanalı olmamalı. Oralardan firmamızla ilgili bilgiler vermeliyiz. Benim firmamda birileri evlendiğinde oradan duyurmalıyım veya ben şahsen bir fuara katıldığımda bunu duyurmalıyım. Çünkü sosyal medyadan size üye olanlar sizi zaten bilen insanlar. Sizin turlarınızı gazeteden de bulabilirler. Siz oradan sürekli 'Şöyle tur yapıyoruz, haydi gel' derseniz insanları sıkarsınız ve çıkarlar oradan. Mesela artık dünya devi Adidas olayı şuna döndürdü. Reklamlarında facebook.com/adidas diye çıkıyor. Adamın gözünde artık adidas.com diye bir şey kalmadı. Ben üye oldum, özellikle izlemek istedim. Oradan işte ufak tefek şeylere yer veriliyor. İnsanların dünyada Adidas ile ilgili çektiği reklamları koymuş. Siz oraya Adidas’ın yeni ürünleri hakkında yorum yapabiliyorsunuz. Çok ağır yorumlar hariç bu yorumlar asla silinmiyor. Sosyal medyayı böyle kullanırsanız verimli. Kimseyi sıkmazsınız. Müşteri kendini firmanızın bir parçası gibi hissetmeye başlar. 'Bak benim tanıdığım satıştaki kız nişanlanmış' der. 'Sürekli seyahat satın aldığım acentanın müdürü Dubai’de fuara gitmiş ve Burj-el Arab’ı gezmiş, demek ki ben bu adama bunu sorabilirim 'der. Sosyal medyayı böyle kullanmak lazım. Her gün mailingler yapılıyor. Her taraftan markalar insanların gözüne sokuluyor.İnsanlar biraz daha samimiyet arıyor artık. Eskiden bir acenta bin kişiyi Mısır’da bıraktığında bunu güzelce hasıraltı edebilirdi ama artık edemez. Açarsınız Facebook’u adamın sayfasına cayır cayır yazarlar. Ya da TurizmGüncel’de haberi çıkar, altına yorumlar yazılır. Bu nedenle sosyal medyayı kullanırken bunlara dikkat etmek lazım. Sosyal medyayı Türkiye’de herkes yanlış kullanıyor."



EKONOMİ İYİ GİDERSE ACENTALAR AYAKTA KALIR

İntenet üzerinden tatil satın alma olgusunun acentalar açısından tehlikeli olduğunu söyleyen Hey Travel Trends Genel Müdürü Göz ekonomik gidişhatın bu noktada önemini şöyle anlattı:

"İnternet üzerinden satış acentaları öldürecek mi? Evet öldürecek. Farklı iş yapmayan, özellikli iş yapmayan acentaların sayıları beş sene sonra çok azalacak. Diğer taraftan beş sene içinde ekonomi de iyi gitmeye devam ederse kaybedilen müşterinin yerine yeni müşteri gelmeye başlar. İnsanlar biraz daha cesaretlenir, dünyayı merak ederler. İletişimin zaten müthiş tarafı da bu. Televizyonlarda sürekli gördüğünüz yerleri merak edersiniz, içinizde oralara gitme isteği doğar ve oraya giderseniz en sonunda. Herkes İngilizce bilmek, çok iyi internet kullanmak zorunda değil. Her çeşit tur şirketi var. Ekonomik tur yapanlar da var. Daha elit tur yapanlar da var. Müşteri istediğini seçer ve gider. Sonuç olarak bir kısım müşteri internet vasıtasıyla acentalardan çıkmaya başlayacak. Bir kısım müşteri de ekonomi iyi giderse onların yerine geçecek. Benim öngörüm bu. İnternet üzerinden alım yapanlar eğitimli ve yurtdışına gittiğinde bir rehberin öncülüğüne ihtiyaç duymayan insanlar. Bu insanlar ekonomi nasıl giderse gitsin kendi işlerini halletmeye devam edecekler. Artık uçak şirketleri de çok büyük indirimlerle yurtdışına bilet veriyorlar. Müşteriyi sürekli update tutuyorlar. Beş sene içinde eğitim düzeyi ve teknoloji  arttıkça kendi işini kendi gören müşteri sayısı giderek artacak. Eğer ekonomi kötüye giderse  acentalar bu insanların yerine koyacak müşteri bulamaz. Ekonomi iyi giderse yerine bir müşteri koyar ve fark etmezler bile bu değişimi."

TurizmGüncel'e verdiği röportajda Göz son olarak Su Entertainment ile yaptıkları yeni işbirliği Lotus Card'ı anlattı:

"Lotus Card, Su Entertainment'ın daha özel hizmet almak isteyen müşterilerine sunduğu bir fırsat. Bu sene tüm bu hizmetler, satış ve pazarlama Hey Travel üzerinden yapılacak. Su Entertainment ile bir birlikteliğe girdik. Artık insanların vakitleri çok değerli. İletişim çağındayız. Herkes her şeye rahatça ulabiliyor. Herkes her şeyi rahatça kıyaslayabiliyor. Kişiye özel hizmet vermek; kendini özel hissedebileceği, hızlı çözümler bulabileceği bir hizmet vermek çok önemli. Biz burada size bebek bakıcısından tutun da özel jet kiralamaya kadar bir servisten söz ediyoruz. Bir otelin concierge hizmeti gibi düşünün bunu. Bu kartla hem Su Entertainment’ın ayrıcalıklarından hem de Hey Travel’ın hizmetlerinden yararlanılabilir. Biz acenta olarak kendimizi daha kaliteli işler yapan bir noktada tutmaya çalıştık. Böyle kaliteli bir markayla da birliktelik fırsatı doğduğunda ben hemen gönül rahatlığıyla kabul ettim. Bu sene agresif bir tanıtımla hem kendi datamızı kullanarak hem Su Entertainment’ın datasını kullanarak önceki yıllardan daha yüksek volume elde etmeyi hedefliyoruz."


Bu Haber 28.06.2011 - 16:44:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kadir ATAR 27.06.2011 - 03:41

    Ne anlatmaya çalışmış açıkcası anlaşılmıyor. Bir yerde söylediğini başka yerde çürütmüş. Arkadaş turizmde yeni galiba..

  • Gökmen 27.06.2011 - 12:06

    sizde turizmci oldunuz ropörtaj verdinizya daha ne denebilirki

  • esra caman 27.06.2011 - 09:44

    bakınız adidas bile yorumları silmiyormus :)) siz yayınlamıyorsunuz bile :))

  • isimsiz 27.06.2011 - 09:24

    Eminin bir cok kişinin Hey Travel icin söyleyeceği çok şey vardır. Yorumların küfür içermemesi halinde olumlu olumsuz yayınlanmasını rica ederiz.

  • ali su 25.06.2011 - 09:58

    yorumlar neden yayınlşanmıyor.İlla şakşakçı yorumlarımı yapılması lazım.

  • Ümmügülsüm Çelik 25.06.2011 - 09:40

    Sektörde 2 yıllık bir geçmişe rağmen bir duayen edasında röportaj .Tebrikler....Demek çalışan mağduriyetleri, müşteri mağduriyetleriyle ilgili duyumlarımızın hepsi asparagas:)

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.