Hava yolu şirketleri neden krizde?

Hava yolu şirketleri neden krizde?

AtlasGlobal'in ani bir şekilde uçuşlarını durdurması, genel olarak küresel havacılık piyasasındaki krizden bağımsız olmamakla birlikte, Türkiye'ye ve şirketin kendi koşullarına ilişkin öznellikler taşıyor.


TurizmGünel - Haber/Analiz

Küresel havacılık sektörü büyük bir krizin içinde bulunuyor. Batan çok sayıda hava yolu şirketinin yanında, operasyonlarda ve nakit akışında zorlanan hava yolu şirketleri de bulunuyor.

Hvacılık sektöründe yeni konsolidasyon dönemi

Havacılık sektörünün içine girdiği türbülansta baş rolü artan maliyetler ve rekabet oluşturuyor. Piyasaya yüksek sayıda koltuk arz eden hava yolu şirketleri, oluşan rekabet nedeniyle zararına uçuş yapıyor. Bu esnada, finansal olarak güçlü şirketler ayakta kalırken, daha zayıf olanlar eleniyor. TUI CEO'su Fritz Joussen'in ifade ettiği gibi, havacılık sektöründe iflasların, birleşmelerin ve satın almaların yaşancağı yeni bir konsolidasyon döneminin içinde bulunuyoruz.

Maliyet artışları bilet fiyatlarına yansıtılamıyor

Hava yolu şirketlerinin içinde bulunduğu krizin bir diğer nedeni ise sürekli artan maliyetler. Yakıt, personel, havalimanı gibi yüksek maliyetlerle karşı karşıya olan hava yolu şirketleri, gerek rekabet ortamından gerekse genel olarak dünyada alım gücünün düşmesinden dolayı bu maliyet artışlarını bilet fiyatlarına (gerektiği ölçüde) yansıtamıyor.

AtlasGlobal'in içine gidiği finansal kriz ise hem küresel hem de Türkiye'ye özgü özellikler taşıyor. Artan maliyetler, aşırı koltuk arzı ve devamında gelen sıkı rekabet gibi küresel sorunların yanına, bir de Türkiye'deki öznel koşulları eklemek gerekiyor.

Türk halkının alım gücü giderek düşüyor

Enflasyon, TL'deki değer kaybı, artan işsizlik ve genel ücretlerin baskılanması, halkın alım gücünü giderek aşağıya çekiyor. DHMİ'nin açıkladığı veriler, iç hatlarda yolcu talebinin uzun zamandır düzenli olarak düştüğünü gösteriyor.

İstanbul Havalimanı etkisi

AtlasGlobal Türkiye içindeki bu zorluklara karşı iç hat uçuşlarını iyice azaltıp ağırlığı charter uçuşlarına ve tarifeli dış hat uçuşlarına verdi. Hatta bazı hatlarda sadece AtlasGlobal uçuyor. Buna rağmen şirketin finansal sorunları aşamadığı, nakit akışını sağlayamadığı görülüyor. Şirketten yapılan açıklamda, 2016 ve 2017 yılında Türkiye'de yaşanan olayların kayıplara neden olduğu belirtilerek, dikkat çeken bir noktaya daha işaret ediliyor. O da İstanbul Havalimanı. Şirketin yaptığı açıklamda aynen şu ifadelere yer veriliyor; ''Yaşanan olumsuzluklara rağmen, Havayolumuz tarafından alınan yeni stratejik kararlar çerçevesinde 2018 yılı ikinci yarısında toparlanma sürecine girilmiş ve operasyonlarımız tekrar kar eder hale getirilmiştir. Ancak yakın geçmiş olumsuzlukları ve beraberinde getirdiği ekonomik yük ve 2019 yılı Nisan ayı itibariyle İstanbul Havalimanı’na geçişle birlikte lojistik ve operasyonel maliyetlerde yaşanan büyük artış, Havayolumuz açısından 2016/2017 kayıplarımızı yeterli sürede telafi etme imkanımızı ortadan kaldırmıştır.''

Öte taraftan AtlasGlobal, yaşadığı finansal sıkıntılarla çok uzun süredir gündemde. Havacılık piyasasında yaşanan krizde, Türkiye'deki koşullar elbette önemli faktörler ancak bu süreçlerin doğru yönetilememiş, doğru zamanda doğru adımların atılmamış olmasını, yani bir yönetim zaafiyeti ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.



Bu Haber 27.11.2019 - 09:54:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.