Hava yolu şirketleri Boeing 737 Max 8 uçuşlarını askıya alıyor, THY’den açıklama

Hava yolu şirketleri Boeing 737 Max 8 uçuşlarını askıya alıyor, THY’den açıklama
Pazar sabahı gerçekleşen ve 157 kişinin ölümüne sebep olan uçak kazası sonrası hava yolu şirketleri Boeing 737 Max 8 tipi uçakların kullanımını askıya alırken, THY’den de açıklama geldi.

TurizmGüncel

Pazar sabahı düşen Etiyopya Havayolları’na ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağının 6 ay içerisinde düşen aynı model ikinci uçak olması, havacılık sektöründe panik yarattı. Ekim ayında düşen Lion Air uçağı da, Etiyopya Havayolları’na ait uçak da yalnızca birkaç ay önce hava yolu şirketlerinin filosuna katılmıştı.

Kalkıştan 6 dakika sonra gerçekleşen kazada aralarında Kanada, İngiltere, ABD ve Kenya vatandaşlarının da olduğu 35 ülkeden 157 kişi hayatını kaybetti.

MAX 8 TİPİ UÇAKLAR YERE İNDİRİLİYOR

İki faciadaki benzerlikler havacılık sektörünü alarm durumuna geçirdi. Etiyopya Havayolları filosundaki Boeing 737 Max 8 tipi uçakları geçici bir süreliğine yere indirdiğini açıkladı. 13 hava yolu şirketinin filosunda 95 Max 8 tipi uçak bulunan Çin, kazanın ardından bir açıklama yaparak ülkedeki hava yolu şirketlerine Boeing 737 Max 8 modelinin seferlerde kullanılmaması talimatı verdi. Karara gerekçe olarak ‘havacılıkta sıfır risk politikası’ gösterildi.

Endonezya ve Cayman Adaları’nda faaliyet gösteren hava yolu şirketleri de filolarında bulunan Max 8 tipi uçakların geçici bir süreliğine uçmayacağını açıkladı. Uçakların detaylı bir teknik incelemeden geçirildikten sonra tekrar uçabileceği belirtiliyor.

‘DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ’

ABD Federal Havacılık İdaresi, Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı ve İngiliz Sivil Havacılık Kurumu durumu yakından takip ettiklerini açıkladı.

Filosunda Boeing 737 Max 8 bulunan çok sayıda hava yolu şirketi uçakları kullanmaya devam edeceklerini, ancak durumu yakından izlediklerini duyurdu.

THY’DEN AÇIKLAMA

Boeing'in internet sitesinde verilen bilgiye göre, Türk Hava Yolları da 40 737 Max 8 uçağı siparişi verdi ve 25 uçaklık ek sipariş verebileceğini belirtti. Bu modeldeki ilk uçağı Ağustos ayında teslim aldığını belirtilen THY’den bir açıklama geldi.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Sevgili Yolcularımız, Boeing 737 Max operasyonları ile ilgili olarak uçak üreticisi Boeing ile irtibat halindeyiz. Uçuş emniyeti önceliğimizdir. Gelişmeleri sıkı şekilde takip ediyoruz. Tüm operasyonlarımızı uçuş emniyetini en üst seviyede uyarak yürütüyoruz. Saygılarımızla." ifadelerini kullandı.

KAYIT CİHAZLARI BULUNDU

Etiyopya Havayolları, uçağın kokpit ses kayıt cihazı ve dijital uçuş veri kayıt cihazının kaza alanında bulunduğunu açıkladı.
Kaza sebebinin kesinleşmesinin yıllar alabileceği belirtilse de, kayıt cihazlarının kaza sebebi hakkında fikir verebileceği belirtiliyor.

CNN’e konuşan havacılık analisti ve eski ABD Ulaştırma Departmanı Genel Müfettişi Mary Schiavo iki kazanın da sebebinin benzer olması durumunda, sonuçların Boeing için yıkıcı olabileceği değerlendirmesini yapmış ve “Lion Air uçuşu Boeing için çok önemliydi, ancak üstesinden gelmeyi başardılar. Eğitim hakkında acil durum uyarısı verdiler ve sektör bir şekilde yoluna devam etti. Benzer bir faciayı kimsenin kolay kolay unutabileceğini sanmıyorum” demişti.


Bu Haber 11.03.2019 - 16:40:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.