Hakan Eğinlioğlu’ndan Bağlıkaya’ya ‘ana dilde rehber’ yanıtı 

Hakan Eğinlioğlu’ndan Bağlıkaya’ya ‘ana dilde rehber’ yanıtı 
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Hakan Eğinlioğlu, ‘anadilde rehberlik’ veya ‘Türkçe Rehberlik’ olarak ifade edilen düzenlemenin Meclis’e gönderildiği şeklindeki iddianın doğru olmadığını söyledi.

Turizm Güncel

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de katıldığı ‘Firuz Bağlıkaya ile TÜRSAB Gündemi’ adlı yayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yaptıkları ziyarette, Bakanın kendilerine ‘Anadilde rehberlik yasasını Meclis’e gönderdik’ dediğini açıklamıştı.

“Delegeyi konsolide etme çabası”

Bağlıkaya’nın açıklamasına yanıt TUREB Başkanı Hakan Eğinlioğlu’ndan geldi. Konuyla ilgili Turizm Güncel’e konuşan Hakan Eğinlioğlu Bağlıkaya’nın yaptığı açıklamanın seçim çalışmaları ve Bağlıkaya’nın delegeyi konsolide etme amacıyla ilgili olduğunu savundu. TÜRSAB’ın her seçin öncesi oyları konsolide etmek için rehberleri ve onların yasal statülerini hedef tahtasına koyduğunu savunan Hakan Eğinlioğlu, “Bakanlığa çok yakınlarmış, bizim bile haberimiz olmayan bir durumu biliyorlarmış gibi konuşmalar yapıyorlar. Bir kere daha altını çizerek tekrarlıyorum: TÜRSAB’ın bir başka meslek grubunun yasasına, yasal statüsüne müdahale etme hakkı ve yetkisi yoktur.” diye konuştu.

“Haksızlık olarak görüyoruz”

TÜRSAB’ın rehberleri öne sürerek acentelerin gerçek sorunlarını perdelediğini ve seçim yatırımı yaptığını iddia eden TUREB Başkanı “TÜRSAB yasasında da bizim karşı çıktığımız pek çok madde var. Turizm sektörünün merkezi olarak görülmek istemelerini, elbette turizmin diğer bileşenlerine karşı bir haksızlık olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Eğinlioğlu, Turizm Güncel’e gönderdiği açıklamanın devamında şu noktaların altını çizdi:

“Yıllarca mücadelesini verdiğimiz meslek yasamıza 2012 senesinde devletimizin de katkısı ile kavuştuk. Bunun bilincindeyiz. Elbette zaman içinde revize edilmesi, eklenmesi gereken hususlar var. Ancak bu hususlar rehberlerin en temel haklarını ve çıkarlarını budayarak yapılmamalıdır.

“Yasa tasarısının komisyona gittiği doğru değil”

Bir kere, bahsi geçen 6326 nolu yasada yapılması düşünülen taslak maddelerin komisyona gittiği doğru değildir. Olsaydı, haberimiz olurdu. Çünkü bu şekilde ne Bakanlık ne de Hükümetimiz bize haber ulaştırmadan, konuyu mütalaa etmeden böyle bir girişimde bulunmaz. Biz böyle bir durum olduğunda da mutlaka ve mutlaka bunu meslek odalarımıza ve meslektaşlarımıza duyururuz. Yasa değişiklikleri gibi pek çok konu önce iktidar partileri üst yöneticileri arasında görüşülür, ondan sonra Meclis komisyonuna gönderilir. Bu durum gizli kapaklı olmaz, ilgili kurum haberdar edilir.

“Türkçe rehber diye tutturmaları bu yüzden”

Yeri gelmişken belirtelim, 13 bini aşkın profesyonel turist rehberi ana/resmi dilleriyle de rehberlik yapmaktadır. Anadolu'nun her bölgesinde odalarımız ve meslektaşlarımız bulunmaktadır. İsteyen her acente, il müdürlüğü ve belediye bünyesinde devamlı çalışacak, aradığı özelliklere sahip bir profesyonel turist rehberi istihdam da edebilir. Ayrıca piyasada aşırı derecede acente olduğu, bunların pek çoğunun turizm sahasında bir geçmişleri olmadığı, tamamıyla, TÜRSAB genel kurullarında oy olarak görüldükleri, dar bütçelerle çalıştıkları bir vakadır. Acenteler arasında bu durum haksız rekabeti getirdiği için yıllarını turizme vermiş acenteler zarar görmektedir. Ucuz işler kalitesizliği beraberinde getirir. Düşük ücretler ile çalıştırılmak üzere Türkçe rehber diye tutturmaları bu yüzdendir.

“Tüm rehberler bu değişiklik paketine tepkilidir”

Rehberler bu bahsi geçen konularda son derece duyarlıdır. Dünyaya hangi pencereden bakarsa baksın, hangi ilde ikamet ederse etsin tüm rehberler bu değişiklik paketine tepkilidir. Bu konular sadece bizim mesleki çıkarlarımız açısından değil, Türkiye'nin bekası, iyi tanıtılması açısından da önemlidir. Türkiye hem en çok turist alan hem de turizmden en çok gelir elde eden dünyanın ilk üç ülkesi olmayı hak ediyor. Bu mücadeleyi ülkece verirken rehberleri üzmeyelim, haklarını budamayalım, turizmimizi kalitesizliğe mahkûm etmeyelim.”


Bu Haber 20.09.2023 - 20:55:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Recep Ahmet 21.09.2023 - 10:23

    Öncelikle başkanımızın açıklamalarına katılıyorum ve destekliyorum. Tursab yöneticileririnin zaman zaman kendilerine destek sağlamak adına yaptıkları açıklamalardan biri olarak kabul ediyorum. Halen 13000'i aşkın rehberin ve de her yıl onlarca mezun olan ve aramıza katılan yeni meslektaşlarımızın hepsinin ana dilinin Türkçe olduğunu unutmamalı gerekiyor.. IRO Delegesi Recep Ahmet

  • Sözde Türkçe Rehberlik.

    Mehmet Erdem 21.09.2023 - 08:22

    Sayın Başkan, "Türkçe Rehberlik" konusunda yaptığınız aydınlatıcı bilgilendirmenizi dolayı teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim ARO/TUREB DELEGESİ MEHMET ERDEM

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.