Yasa tasarısı Meclis’e gitti, ‘anadilde rehberlik’ geliyor

Yasa tasarısı Meclis’e gitti, ‘anadilde rehberlik’ geliyor
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, anadilde rehberlik düzenlemesinin Meclis’e gönderildiğini açıkladı.

Seyahat acenteleri ile turist rehberleri arasındaki en gerilimli konulardan biri olan ‘anadilde rehberlik’ ile ilgili önemli gelişme.

TÜRSAB TV’de canlı yayına katılan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Temmuz ayı başında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yaptıkları ziyarette Bakanın kendilerine ‘anadilde rehberlik’ ya da ‘Türkçe rehberlik’ olarak ifade edilen düzenlemeyi Meclis’e gönderdiklerini söylediğini açıkladı. Bağlıkaya konuyla ilgili olarak “Sayın Bakan kendisi bununla ilgili hazırladıkları yasayı Meclis’e gönderdiklerini, yeni dönemde bununla ilgili bir düzenleme yapılacağını söyledi.” dedi.


Bu Haber 19.09.2023 - 17:27:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • yasa tasarici

    mustafa kaan illeez 24.01.2024 - 12:34

    sayın bakan yüz yılın hatası yapmaz umarım. yasa taslağinda bir çok açık var. acentalar transfer yapamaz dıyor taksiciler yapacak denıyor. kime neyi peşkeş çekecekler anlamadım. ülkemizde zaten taksicilerden çekiyor. turistleri rezil ediyorlar adımızı iyice kötüye çıkaracaklar. anlam veremediğim. 51 yıllık bır tursab ile oturup bir tasarı hazırlayamadınız mı bu neyin hırsı yapmayın ülkenin en büyük gelir kaynağinida batırmayın. böl parçala yok et sistemine girmeyin.

  • Rehber öğretmen 22.11.2023 - 04:33

    Umuyorum bakan bey tarihin unutmayacağı yıllarca gülünecek bu olayı gerçekleştirmez

  • Mutlu saydam 14.11.2023 - 06:40

    Dünyada bir örneği yok. Yabancı dil öğrenmeyi başaramayanlar bi zahmet rehberlik yapmasın. Ülke Turizmine daha fazla zarar vermeyin lütfen. Bakan Ersoy buna izin vermeyecektir.

  • Cahit Gök 26.09.2023 - 10:51

    Anadilde rehberlik geç bile kalınmış uygulamadır. Sadece bunu 4 yıllık fakülte bitirenler için ulusal 2 yıllık turist rehberliği bitirenler için bölgesel olarak düzenlemeleri gerekir. Korkmayın piyasada iyi rehberseniz zaten aç kakmazsınız. Kimsenin hakkına girmeyin. Bu bölümlerde yıllarca okuyan gençlerin hakkıdır bu.

  • Kultur elciligi, egitim seviyesi, dil

    Polat Korkmaz 21.09.2023 - 01:01

    Rehber sadece anlatim yapan biri degildir. Bir kultur elcisidir. Oren yerlerindeki gruplarla diger gruplar arasinda ve onlarin rehberleriyle de iletisim icerisindedir. Acil ve gerekli durumlarda kendi grubu olmasa bile inisiyatif alir ve geregini yapar. Dil bilmeyen adami artik markette kasiyer bile yapmiyorlar. Kendi ana dili haricinde bir dile iyi sekilde okuyup, yazip, anlayip konusabilmek icin rehber olmak gerekmiyor. Bu bir eksikliktir ve gunumuz yuzyilinda okur yazar olmamak gibi bir seydir. Kanun yapicilar ve onlarin mekanizmalari dil bilmiyor diye, uygulanabilmesi dil bilme sartina bagli bir meslegin icinden gecerek seviyesini dusurmek, sadece dil bilmeyen rehberi sahada rezil etmekle kalmaz ayni zamanda ulkenin reputasyonunu da olumsuz etkiler. Bir an once bu yanlistan donulmeli, bilakis yabanci dil bilen rehberlerin de dil sayilarinin artmasi ve bunlarin yeterlilik seviyeleri icin ugras verilmelidir. Kultur Turizm bakanliginin ve meslek kuruluslarinin gercek gorevi budur!

  • Çözüm bu değil

    Murat Atsever 21.09.2023 - 09:57

    aylık çalışmak isteyen kokartlı rehber yok ve günlük tur için istedikleri ücret günlük ücret ise 150Euro'dan başlıyor. Öğretmen ve doktor kazanmıyor bu parayı bazen diğer yevmiyeler ile acenteden daha karlı iş yapıyorlar. kazanmalarına bir şey demiyoruz ama bu işin sonu nereye varacak? ana dilde rehberliğe karşıyım bu diğer rehberlere haksızlık, ama rehber azlığı özellikle nadir dillerde bir devlet destekli program olmalı. Bak elin Mısır ülkesi dışardan bir tane yabancı rehber sokuyormu ülkesine. Kokartlı rehber ister otel misafir ilişkileri en az 3 yabancı dil biliyor. 4 yıllık fakülte mezunu olmayan giremiyor kardeşim sektöre... bizde ise kokartlı almış belgesini yabancı rehberin yanında oturuyor, pazara gider gibi giyiniyor... memleketini yanındaki yabancı rehbere teslim etmiş, kim bilir ne diyor? anlamadığı için bilmiyor bile.

  • Olmaması Gereken

    Serkan Alkan 21.09.2023 - 12:38

    Bir Turist rehberinin en az bir yabancı dil bilmesi gerekir. Acentacı arkadaşlar vasıfsız rehberlik adı altında peynir ekmek gibi beyaz kokart alacak. Hakkım helal olmasın.

  • Onur 19.09.2023 - 07:48

    Neden yorumlarımı yayınlamıyorsunuz admin işinize mi gelmiyor? Yalan haber yapmaya utanmıyor musunuz? Bakan beyin ağzından konuşmayı bırakın. Bakan bey hiçbir zaman bu şekilde konuşma vermedi. Haberinizi ve sayfanızı cimere şikayet ettik.

  • ZÜLUM bitti

    Bülent Aslan 19.09.2023 - 07:36

    Oh be…. Yasakçı zihniyet yüzünden ANA DİLİMİZDE REHPERLİK yapmıyorduk. bize zorla anlamadığımız yabancı dillerde konuşturuyorlardı. ne hayat ZÜLUM bitti…

  • Onur 19.09.2023 - 06:01

    Seçimler öncesi böyle stratejik basit bir hata yapmazlar hiç sanmıyorum

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.