Firuz Bağlıkaya: 2021’de pazarlama savaşları yaşanacak

Firuz Bağlıkaya: 2021’de pazarlama savaşları yaşanacak
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, katıldığı televizyon programında sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.


TurizmGüncel

Turizmin stratejik bir sektör olmasından dolayı yaşanan sorunun sadece sektörle sınırlı kalmadığını belirten Firuz Bağlıkaya, bunun ülkenin de sorunu haline geldiğini söyledi. Bağlıkaya, ‘’Bugüne kadar kaynak üretmiş, çözüm olmuş bir sektörün sorunlar altında ezilme tehlikesi altında olması topyekün bir bakış açısını ve ağırlık vermeyi gerektiriyor.’’ dedi.

‘’İlaç kullanan hastayla entübe hastaya farklı tedavi uygulanır’’

Bloomberg HT’de yayınlanan ‘30 Dakika’ programına konuk olan Bağlıkaya, ‘’Nasıl ki virüse yakalanıp birkaç ilaç kullanan insanlarla yoğun bakıma kaldırılan veya entübe edilen hasatalara farklı tedaviler uygulanıyorsa, turizm için de farklı çözümler getirilmeli. Başka sektörlerle kıyaslandığında turizm sektörü çok daha büyük zarar görmesinin yanısıra, emek/bilgi yoğun çalışan seyahat acentelerinin gördüğü zarar çok çok daha büyük. Seyahata centeleri hayatta kalma mücadelesi içinde.’’ diye konuştu.

‘’Bu felaket, iki kötü sezonun ardından geldi’’

Sadece kısa çalışma ödeneği, kısa vadeli kredi, firmasına göre muamele gibi her sektöre uygulanan desteklerden farklı destekler uygulanması gerektiğine dikkat çeken Bağlıkaya, ‘’Unutulmamalı ki, turizm bu krize bağışıklığının düşük olduğu bir dönemde yakalandı. Bu felaket, iki kötü sezonun ardından geldi. Maalesef turizm sektörüne sorunları kökünden çözecek, sektörü tatmin edecek özel bir destek paketi oluşturulamadı. Oluşturulan paketler de ya firmaların bankalar nezdindeki sicillerinden ya da turizm sektörünün gerçeklerine aykırı koşullardan olsa gerek, pek de işe yaramadı.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Ortak akıla başvurulmamasının rolü var’’

‘’Bizim sektörümüzde bu paketlerden yararlanmak için başvurabilenler ihtiyaç sahiplerinin yalnızca yüzde 10’u’’ diyen Bağlıkaya, başvuranların birçoğunun da söz konusu imkanlardan yararlanamadığını söyledi. Bağlıkaya, ‘’Bugüne kadar yapılanların olumlu etkisi çok sınırlı oldu. Bunda, önlem olarak ortaya atılan çözümlerle ilgili ortak akıla başvurulmamasının da rölü vardır. Bu sektör, gerçekten kaderine terk edilmemesi gereken bir sektör.’’ şeklinde konuştu.

‘’Bankaların keyfine bırakılmayan kredi desteklerine ihtiyaç var’’

2021 ve devamında turizm hayali kurulabilmesi için mutlaka gerçekçi, işe yarar ve ihtiyaç sahiplerini yokuşa sürmeyecek desteklerin verilmesi gerektiğini savunan Firuz Bağlıkaya, ‘’Örneğin, turizmciler içn sicil affı şarttır. Turizm, yoğun bakımdan çıkmak için bankaların keyfine bırakılmayan kredi desteklerine ihtiyaç duymaktadır. Turizmciler kamu bankalarında dahi kredi uzatmalarında sıkıntılar yaşıyor. KGF, gerçekçi koşullarla işlerlik kazanmalıdır. Evde kalmaktan bunalmış insanlarımıza nefes alacakları tatil hakkını tanıyacak tüketici kredilerinin yanısıra, sıkıntılarını atlatacakları seyahate özendirecek planlar hazırlanmalıdır. 2021, iç turizmde seferberlik yılı ilan edilmelidir. Burada mesele sırf sektörü ayağa kaldırmak değil, toplumun ruh sağlığını tesis etmek için de buna ihtiyaç var.’’ dedi.

‘’Yalnıza Bakanın fikir ve gayretleriyle krizden çıkılamaz’’

Devletin sektörle bir araya gelerek ortak akla başvurması gerektiğini ifade den TÜRSAB Başkanı, ‘’Turizmin içinde bulunduğu durumdan yalnıza Turizm Bakanının fikir ve gayretleriyle kurtulması beklenmemelidir. Bakanımız ve Bakanlık, tek başına bu sorumluluğun altında bırakılmamalıdır. Kimseyi dışlamadan, unvan, sıfat, makam farketmeksizin herkesin katkısını koyacağı çalışmalarla krizden çıkış ve sonrası için acilen yol haritası oluşturmalıyız.’’ dedi.

‘’2021 çok ciddi pazarlama savaşına sahne olacak’’

2021’in çok ciddi bir pazarlama savaşına sahne olacağını kaydeden Firuz Bağlıkaya, aşının bulunması ve devreye girmesiyle birlikte, seyahat motivasyonu yüksek olan kitleyle ilgili çok ciddi bir pazar payı kapma yarışının başlayacağını belirtti. Bağlıkaya, ‘’Buna hazırlıklı olmamız lazım ama şu anda sektör gerçekten gününü idame etme konusunda dahi ciddi sıkıntılar yaşıyor.’’ şeklinde konuştu.

Kriz, istihdama aynı şekilde yansımadı’’

Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı (Ücretsiz izin TG) nedeniyle sektörün durumunun tam olarak istihdama yansımadığını savunan Bağlıkaya, istihdamdaki kayıp gerçek verilere ulaşmadan sektörde toparlanmanın yaşanmasını umduğunu kaydetti. İstihdam kaybımız turizmdeki gerçek kaybımızın çok çok altına gelişiyor ama sektörün gerçekten dayanacak gücü kalmadı. Bu nedenle sektöre özel önlemleri ve destekleri bekliyoruz.



Bu Haber 23.11.2020 - 21:05:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.