''Türkiye’ye gelen turistlere Covid sigortası yapalım''

''Türkiye’ye gelen turistlere Covid sigortası yapalım''
Nisan ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a hitaben kaleme aldığı ‘Acenteler üvey evlat mı?’ başlıklı açık mektubuyla dikkatleri üzerine çeken Akay Turizm’in Sahibi Ethem Okudur, keleme aldığı ikinci açık mektupla eleştirilerini sürdürdü.


Nisan ayında kaleme aldığı açık mektupla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a eleşiriler getiren Akay Turizm/Fit Holidays'in sahibi Ethem Okudur, kaleme aldığı yeni yazıda hem sektördeki belirsizliklere ilişkin eleştirilerini sıraladı hem de bir öneride bulundu. Türkiye’ye gelen turistlerin salgına karşı sigortalanmasını öneren Ethem Okudur, bu işi için oluşturulacak fonda toplanan paradan arta kalanın ise, tanıtımda kullanılabileceğini ifade etti.

İşte Ehem Okudur’un ‘Açık mektup-2’ başlıklı o yazısı:

‘’27 Nisan tarihli yazıma destek olan takdir eden yüzlerce meslektaşıma teşekkür ederek başlamak istiyorum.

İlk mektubum ile ilgili merak ettiğiniz soruya cevabım ise, "Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil" Sevgili dostlar...

Bu yazılarımı kimseye muhalefet olsun diye yazmıyorum, icraat için yazıyorum. Bu vesile ile de pandemi sürecini en iyi yöneten ülkelerden biri olduğumuz için devletimize ve başta Sayın Cumhurbaşkanı ve Sağlık bakanımıza teşekkür ederek saygılarımı sunuyorum.

Türkiye’de turistlere yönelik uygulamalar belirsiz

Heyecanla açılsa dediğimiz sezon için sadece temenniler yetmiyor. Geçen hafta Baltık operatörümüz 01 Temmuz itibari ile operasyona tekrar başlama kararı almak üzere bir soru sordu, Karantina konusu? Belirsizlik yaşayan ve kendilerine tüm araştırmalarıma rağmen cevap veremediğim bir soru idi. Zira tatil için gelecek olan turistler gerek ülkemizde gerekse geri döndüklerinde kendi ülkelerinde nasıl uygulamalar ile karşılaşacaklar? Ülkemizin bu konudaki somut tavrının cevabını bulamayınca ben ve kız kardeşim fahri konsolosları olduğumuz Estonya ve Litvanya Cumhuriyetleri büyükelçilerinden, eşim de Letonya büyükelçiliğinden konu hakkında yardım istedik. Ancak değişkenlik gösteren ve enfeksiyonun stabil hale gelememesinden tatmin edici cevaplar alamadık. Akabinde muhtemel temsilcisi olduğumuz büyükelçilerimiz Turizm Bakanlığımıza bu hafta bir nota vererek konu hakkında ülkemizin tutumunun ve tavrının ne olacağını soracaklar.

Diğer bir konu ise havalimanlarında gelişlerde COVID-19 testi uygulaması olacak mı? Yoksa, ülkeler arası karşılıklı uçuş izinleri verilirken turistin havalimanına gelmeden veya uçağa alınmadan testini yapılması şartı gündeme getirilmesi daha mı doğru olacak?

Konaklama vergisi nasıl uygulanacak?

Yine konaklama vergileri nasıl uygulanacak? Bir çok operatör 2020 rezervasyonu yapan müşteriyi kaybetmemek adına 2021 yılı aynı dönemine tatilleri ötelemeyi denerken karşımıza çıkabilecek ve cevabı belli olmayan her kafadan bir sesin çıktığı diğer bir konu da 2021 deki %2 konaklama vergisinin uygulamada nasıl olacağı. Bunu riske ederek satış yapan acentalar/operatörler ileride bir sürpriz ile karşılaşabilirler mi? Zira sayın bakanımız ile bu konu ile ilgili, bu yılın ilk çeyreğinde Belek 'de yapılan toplantıda 2020 uygulaması için bir karara varılır iken 2021 itibari ile her otel satış fiyatına eklesin seklinde olmuştu.

Hadi bunun maliyete etkisini tur operatöründen talep edin!

Önemli bir diğer konu da, uçaklarda yan yana oturup 3 saat geçiren turistleri biz otobüslerimizde maksimum %50 doluluk kapasitesi ile mi taşıyacağız? Gözüken o, peki bunun maliyete etkisi sebebi ile %100e yakın artan transfer maliyetini buyurun böylesi bir sezonda talep edin operatörlerden..

Bakanlığımızın acentelerin otellere ödediği avans ve erken rezervasyon ödemelerinin iadesi için çıkardığı tebliğden faydalanarak acaba kaç otelden kaç acentaya dönüş oldu? Benim 2 firmama henüz dönüş yok.

100 binlerce turist getiren acentelere neden hala destek yok

Havayolu olup 30'ar milyon dolar katkı alan operatörlere bir sözüm yok. Türk tur operatörlerinin önceliği ve desteklenmesi doğru bir karar, ancak ülkemize 100 binler getiren yarım asırlık acentelara neden hala bir destek paketi oluşturulmadı?

Bir de hepimizin birbirimize sormaya korktuğu bir soru var, ya açılış akabinde otelimizde bir vaka çıkar ise, alınacak önlemler ve uygulamalar neler olacak?

Gecen hafta Rusya’da geniş izleyicisi olan ve Corona virüsün yurt dışı seyahatlerde oluşturabileceği riskler içerikli bir televizyon programı yayınında, Antalya’da bir otel temsilcisine bağlanarak röportaj yapar iken bu soru soruldu, moderatörünün zaten ülkemize pek sempatik bakmadığı da hal ve üslubundan belli oluyordu. Muhtemel pozisyonu da pazarlama olan otel temsilcisi bayan bu konuda tatmin edici ve profesyonel bir cevap veremeyince de programın yurt dışı seyahat aleyhtarı olan katılımcıları maalesef bir zafer kazanmış edasında idi. Bu bayan en azından ' Sochi’de bu risk daha fazla değil mi' dese bile bir puan alabilirdik.

Turiste enfeksiyon sigortası yapalım

Bir fikrim var; bu soruları, endişeleri bir avantaja çevirebilir miyiz? Türkiye sağlık altyapısı olarak birçok alternatif ülkeye göre ne kadar başarılı olduğunu bu süreçte dünyaya ispatlanmıştır. Özelliklede Antalya’mız bir çok modern hastane ve tıp fakültesine sahiptir. Simdi bölgemize turist gönderen ülkelere, bu destinasyondan gelen turiste konaklama sürecinde oluşan Corona virüs bulaşıcı tespiti halinde tüm sağlık hizmetlerini bedava verelim. Bunun Türkiye’yi ne kadar ön plana itecek bir güç olduğunun tahmin edebilir misiniz? Bunun finansı ne olacak diyeceksiniz, ben naçizane görüşlerimi yazayım herhalde konunun uzmanları bir algoritmik çalışma ile rakamları belirlerler; Sağlık Bakanlığımızın oluşturacağı bir fon ile ülkemize gelen her turist 15,-Euro havalimanında ödemek üzere (bu da kolaylaştırılabilir) enfeksiyon sigortası bedeli ödesin. Bakanlığımız her bölgede standartlarını yeterli bulduğu hastanelerden birer adet tespit ederek uygulanması gereken sağlık terapisi standardını ve maliyetini en uygun şartlarda almayı sağlayacaktır. 1/1000 oranında bir vaka tespitinde 15.000 Euro bir rakam kişi başı tedavi ve vakanın yan etkilerinin kontrolleri için herhalde yeterli olur.

Bu konuda fon artı bir gelir elde ederse ülke tanıtımı için Turizm Bakanlığı’na aktarılsın. Az önce de ifade ettiğim üzere bu rakamları örnek olarak verdim, uzmanları (Sağlık, hukuk, sigorta şirketi ve turizmcilerden oluşan) konunun açılımını ve tespitini daha doğru yaparlar. Yani ülkemizin başarılı olduğu sağlık sektörü, zayıf kaldığı turizm sektöründe birbirlerini tamamlayıcı bir destek oluşturabilir. Üstüne üstlük bir de gelir imkanı var. Bu hali ile otel işletmelerinin de bundan kaynaklı kaygı ve yükleri de hafifletilmiş olacaktır. Hani birisi çıkar da bu iş bizi batırır der ise, zaten o zaman bu sene hiç turist getirmeye kalkmayalım. 2021’i bekleyelim.’’



Bu Haber 01.06.2020 - 09:24:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • FERHAT SADİ 01.06.2020 - 10:59

    Ethem Bey , makalenin içeriği çok zengin fakat bu vermiş önerileri sizin gibi turizmde saygın bir yere sahip olan diğer acenta yöneticileri , acenta ve otelciler birliği'de ortak bildirimi yaparak ulusal bir kanalda sesinizi daha net duyurabilirsiniz. Hepimiz için sağlıklı ve güzel bir hafta dilerim. Saygı ve Sevgilerimle

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.