Ethem Okudur'dan Bakan Ersoy'a: Acenteler üvey evlat mı?

Ethem Okudur'dan Bakan Ersoy'a: Acenteler üvey evlat mı?
Akay Turizm/Fit Holidays'in sahibi Ethem Okudur, kaleme aldığı bir mektupla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a eleştirilerde bulundu. ''Bugün mücbir sebepler konusunda yapılan uygulamalara bakılınca Bakanlığımız sadece otellerin bakanlığı, acenteler üvey evlat mı diye sormayacak mı insan kendine?'' diyen Okudur, acentelere hacimleri oranında kredi sağlanması gerektiğini belirtti.

Ethem Okudur'un Mehmet Nuri Ersoy'a hitaben yazdığı mektup şöyle:

Sayın Bakanım;

Korona Virüs salgını nedeniyle oluşan olumsuz gelişmeleri yakinen takip ettiğimiz gibi, ülkemize turist gönderen ülkelerin yaşanan kriz nedeni ile turizm sektörüne verdikleri destekleri de izliyoruz.

Hava yolu şirketi olan 4 büyük acenteye destek verildiğini açıkladınız, belki havayolumuz yok ama ülkemize en çok turist getiren 9. Acenteyiz, belki havayolumuz yok ama 48 yıllık itibarimiz ile sektörümüzde aktif olarak faaliyet gösteren sayılı acentelerdeniz, hatta yine havayolumuz olmamasına rağmen 2019’da Türkiye’ye 500 bini aşkın turist getirdik.

Ayrıca şirketlerimiz vergi rekortmenleri arasında yer almış ve aynı zamanda ‘en çok döviz getiren şirketler’ sıralamasına girmiş olup Cumhurbaşkanlığı tarafından plaket ile ödüllendirilmiştir.

Eminim bizim durumumuzda olan ve bu işe yıllarını ve emeklerini vermiş nice acenteler var, ama onların da havayolları yok...

Çalıştığımız çok sayıdaki pazarın tur operatörlerinin bünyesinde yer alan rakip destinasyonlara göre Antalya’yı fark yaratacak ürünler, kondisyonlar vererek, ve tanıtım katkıları sağlayarak, lider destinasyon haline getirdik. Bu avantajları sağlamak adına biz de işbirliğinde olduğumuz otellere erken rezervasyon ve avans ödemeleri yaptık.

Bir çok otel de haklı olarak aldıkları avansları yatırım için kullandılar ve iade etmekte zorlanıyorlar. Nitekim, Bakanlığımız erken rezervasyon ve avans ödemelerinin iadesi için profesyonel ve olgun bir yönetmelik yayınladı "İste budur !" dedik. Ancak bir yaptırım olmayınca bu krediyi değil kullanan, başvuran otel bile sayılı olmaktan öte gitmedi. Geri ödeme yapamayan bazı oteller acentadan kullandıkları bedava avansının yerine bir kredi kullanıp faiz ödemeyi tabi ki tercih etmediler.

Bizim 2019 ya da öncesinden hiçbir otele ya da başka bir sağlayıcıya borcumuz olmadığı gibi, sahibi olduğumuz araç filosu, otellerimiz, ofis lojman vs. hepsi sermayesi ödenmiş öz mallarımız. 2020 için ise birikimimizin üstüne kullandığımız ticari kredileri de avans olarak otellere dağıttık. Yani yaşadığımız bu sıkıntının sebebinin borcumuz yüzünden değil, alacaklarımız yüzünden olması maalesef trajikomiktir.

Ülkemizde turizmin önemi ve pandeminin sektörümüze verdiği zarar tartışılmaz bir gerçek iken biz ve bizim gibiler devletimizden bir destek görmek için daha ne kadar beklemeliyiz? Bugün mücbir sebepler konusunda yapılan uygulamalara bakılınca Bakanlığımız sadece otellerin bakanlığı, acenteler üvey evlat mı diye sormayacak mı insan kendine?

Son günlerdeki Covid-19 hakkındaki olumlu gelişmeler hepimizi sevindirse de özellikle yurtdışı pazarların geri dönüşü ve akıcı bir incoming trafiği daha aylar alacaktır. Bu süreç dolayısı ile muhtemel bir çok tesisin de açılma kararını olumsuz etkileyecek bu da avanslarımızın beklenilen vadede dönüşüne imkan vermeyerek bizlere ağır bir faiz yükü getirecektir.

Görmek istediğimiz destekler, alınan yönetmelik kararı olan otellere erken rezervasyon, avans iadesi ile ilgili kararın altının doldurulması ve uygulanmasının mümkün kılınması ile düşük faizli kredi destekleridir. Acentelerin hacimleri doğrultusunda, adil oranlarda verilecek krediler sektörü rahatlatacaktır.

Son olarak da tatil paketleri ve uçak biletleri online satılınca binlerce acentenin hali ne olacak diye sormak istiyorum

İnşallah 50. yıldönümümüzde, bu tarihten sonra gerçekleşebilecek destekleri şükran ile anarız.



Bu Haber 27.04.2020 - 10:14:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Feti KUYUCU 27.04.2020 - 11:05

    COVİD etkisi Turizm sektörünü derinden etkilemeye devam etmektedir.Bu konuda Tur operatörlerine özel bölüm açtık TG makalelerimde burda outgoing incoming uçağı var yok ayırımı olmaksızın döviz kazandıran tüm tür operatörlerine ölçekleri çerçevesinde eşit finansal destekler verilmelidir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.