Ersoy’dan TÜRSAB yasası açıklaması: Rekabetin olmasında ne sakınca var?

Ersoy’dan TÜRSAB yasası açıklaması: Rekabetin olmasında ne sakınca var?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son günlerde turizm sektörünün gündeminde yer alan TÜRSAB yasası hakkında “Bizim amacımız tekelin bitmesi ve rekabetin oluşması” ifadelerini kullandı.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kanununu değiştirmek için hazırladığı taslak ile ilgili açıklamada bulundu.

AirportHaber’den Ali Kıdık’ın haberine göre, Ersoy, yasanın amacının tekelin ortadan kaldırılması olduğunu ifade etti. Ersoy; “Çünkü kötüye kullanım var. Buradaki üyelik sistemi de zaten mecburi. Üye sayısının çok olması da mecburiyetten kaynaklanıyor. Mecburiyet kaldırılırsa ne olacak? Devletin yetkili olması gereken noktalarda TÜRSAB yetkili olmak istiyor. Devletin acenteler üzerinde denetleme hakkı tamamen bir kurumda. Biz bunun doğru olmadığını söylüyoruz” dedi.

Acentelerin para ödeme gücü olmadığını belirten Ersoy; 'Biz rekabet olsun istiyoruz' dedi. İhtisaslarına göre yeni birliklerin kurulmasının önünü açacaklarını belirten Ersoy şu açıklamalarda bulundu:

“Çünkü tekel olunca mecburi bağışlar, davalık olan olaylar gibi olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Neden tekel olsun? Rekabetin olmasında ne sakınca var? Buradaki mesele 1000 acentenin ayrılmak isteyip de yeni bir birlik kurmak istemesi. Böyle bir durumda soruyu kendilerine sormaları gerekir. Neden o kadar üye acente ayrılmak istiyor diye. İşte tekeli bu gibi nedenlerle kaldırmak istiyoruz.

Biz ne yapacağız, Mesela sağlık turu yapılıyorsa Sağlık Bakanlığı'ndan belgesi olanlar Sağlık Birliği kurabilir. Tabi ki mecburi değil istiyorlarsa  kurulabilirler. Ya da bilet acenteleri birliği kurulabilsin, Tur operatörleri kurulabilsin. Yani bunun mümkün olmasını istiyoruz. Tekelleşme olmasın. Bu çeşitli problemlerin de önüne geçecektir. Burada ne sorun var?

1618 sayılı yasada değişikliğe gidiyoruz. Çağın gerisinde kalmış bir yasa. Bununla ilgili detaylı yasa çalışmasına başladık. İlgili kurum görüşlerini de almaya başladık. Bunu da en kısa sürede Meclis’e göndererek yasalaşmasını sağlayacağız.”

Bakan Ersoy, söz konusu yasal düzenlemenin daha önce TÜRSAB ile hazırlanan taslak üzerinden mi yapıldığı, yoksa sıfırdan bir çalışmaya mı gidildiği şeklindeki soruya ise “O taslak TÜRSAB tarafından hazırlanmıştı ve sadece TÜRSAB’ın görüşlerini yansıtıyordu. Biz sektörün tüm taleplerini göz önüne alarak yeni bir yasa tasarısı hazırladık.” yanıtını vermişti.



Bu Haber 23.01.2024 - 16:45:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turist Rehberliği bağımsız bir meslek dalıdır.

    Ulvi Akarçay 25.01.2024 - 01:47

    Sayın bakan, Profesyonel Turizm Rehberliği hür bir meslektir. Bu mesleğin eğitimini almaya sınavla hak kazananlar - Türkçe olan ana dillerinde ! - tarih, coğrafya, sanat tarihi dersleri gibi diğer meslek derslerinin de eğitimini görürler. Bu zorlu eğitim sonunda Türkiye bölgeleri uygulamalı eğitim turuna katılrlar. Nihayetinde en az bir yabancı dil bilme yeterlişik sınavına tabi olurlar. Şimdi bunca eğitimden sonra rehberler arasında ayrıştıcı bir algı oluşturan "Türkçe rehberlik" tanımı neden dile getirilir anlamış değiliz. Zira Türkiye'deki rehberlerin hepsi zaten Türkçe Rehber'dir. Sahada çalışan - ayrıyetten en az bir yabancı dil bilen - onca Türkçe Rehber' zaten "Türkçe Rehberlik" hizmeti vermektedir. Bu gerçekleri göz önünde bulundurmanız dileğiyle.

  • Öz 25.01.2024 - 01:24

    Çıkacak yasa uygulsmada rekabetçi gücünü arttırırsa güzel olur. Bunu yaparken bu işle ekmeğini kazanan münferit faaliyet gösteren esnaf yararına kararlar da alınmalı.

  • Dogru bi karar

    Mehmet tozlu 25.01.2024 - 11:28

    Evet acenteler ve rehberler.kendi isleri disinda her ise el atmis durumda havaalnindan alinan misafire sehiri tanitmak disinda nerde alisveris yapacagini.anlasdiklari center.lardan alisveris yaparak kendilerinin yuzde alabilecegi bir rant duzeninde ler turkiye yi tanimayan yabanci personel tammamen ulkeyi kotulemekten baska bi is yapmiyorlar

  • 25.01.2024 - 01:18

    Türkiyede maalesef yasaların bu denli çabuk değiştirilmek istenmesi biz turist rehberlerinide derinden etkilemiştir etkilemeye devam edecektir. Yıllarca emek verdik yabancı dil okuduk bu süreçte rehberlik eğitimi aldık. çalıştığımız sektör özel sektör kışın kapıya konuyoruz Sadece 6 ay çalışıyoruz Sayın bakana ve tüm yetkililere sorarım, Bu yasayı getirmeye çalışırken binlerce rehberin işsiz kalacağını düşündünüzmü Seyehat acentalarının istekleri doğrultusunda çıkarılmak istenen yasadır Okullarda öğretmenin görevi nekadar kutsal sa, Tur rehberi nin görevide o denli kutsaldır Bu konuda yaşayacağım olumsuzluktan Yetkili her kimse sorumlu tutuyorum

  • Türkiye Turizmi geleceği?

    Ayşe Tutar 24.01.2024 - 08:32

    Sayın bakanım, Şimdiye kadar mevcut olan yasa, neden şuan degistirilmek isteniyor? Diyorsunuz ki, "düzeltelim", tamam tabiki hepimiz isteriz geliştirelim, artıya gidelim ama bu "düzeltmekten çok "Türkiye turizmini baltalamaya" gider. Mantıksal ve doğru veriler çerçevesinde oluşturulacak düzenlemeler tabiki herkesi memnun eder. Ama gel görelim; transferde rehberin olma zorunluluğun kaldırılması ne demek? Yani tarihi, ören yerleri ve müzeler gibi yerlerde rehber olacak tamam. Ama örneğin; bir Anadolu turu yapan misafir grubu, Türkiye'yi tanıma şansına sadece ören yeri vs de sahip olmuyor. Havaalanına indiği saniyeden başlıyor bilgi aktarimi. Tarihler yelpazesi, sanat tarihi, coğrafya, mitoloji, kültürler, kültürler etkileşimi, Türkiye'nin tanıtımı, kutsal değerlerimiz vs diye devam eder. Yani ören yerinde bir şey anlatmak Türkiye yi tanıtmak için yeterli değildir bence. Ve Türkiye'ye kültür turuna gelen misafir, malesef ki bu hakkına sahip olamadan geri döner. Aynı şey günlük turlar ya da diğer turdaki misafirler için de geçerlidir. Ve ayrıca, transfer sırasında, kim ne kadar bilgi verebilir misafire? Bir rehber olarak ben ve diğer meslektaşlarım da, tüm eğitimi boyunca ve sonrasında, kendisini en iyi şekilde yetiştirerek bunu amaçlamaktadır ve bu doğrultuda gitmektedir. Mevcut rehberler ve yeni rehber adayı arkadaşlarımızın bu konudaki emekleri ne olacak? Madem böyle idi, şimdiye kadar biz neden bu kadar donanıma sahip olduk, ören yerinde gidip birşeyler anlatmak için değil diye düşünüyorum! Ve sizlerden ricamiz; bu konunun hem Türkiye turizmi ve hem de rehberler açısından tekrar gözden geçirilmesidir. Teşekkürler diliyorum..

  • müşteri hakları

    Mübeccel Değirmenci 24.01.2024 - 07:05

    Devlet denen sistemi hangi konuda görevini yapıyor ki, turizme darbe vuracak böyle bir fikir ve yasa devlete güvenin kalmadığı bir dönemde müşteri kiminle muhatap olacak. TÜRSAB gibi köklü ve kurumsallaşmış bir müesseseyi etkisizleştiren bir yasanın amacı ne olabilr? Aidatların yüksek olduğunu düşünüyor iseniz, buna belirli ölçüler getirilebilir ve her acenta kendine düşeni öder. Konuyu bu kadar basite indirgemek hangi akla sığıyor merak ediyor insan.

  • Turist rehberliği stratejik meslektir,herkes yapamaz

    Dilek sözen 24.01.2024 - 05:02

    Sayın Başkanım, Bu yasa tasarısının turizm camiasına ve turist rehberliğine zarar vereceğini düşünenlerdenim.Biz turist rehberleri olarak gerek okulda aldığımız eğitimlerimiz gereksede turlarda edindiğimiz tecrübelerden faydalanarak turizme en çok katkı sağlayanlardanız.ülkemiz bir turizm cenneti ve hep birlikte daha iyi yerlere taşıyabiliriz.Dil bilmeden rehber olunmaz ayrıca tur araçları rehbersiz hiç olmaz.Çünkü yol boyunca yaşanacak problemleri kimler halledecek kimler çözüm odaklı yaklaşacak yada kimler acil durum karşısında soğukkanlı davranıp problemleri çözecek.bu konularda bizlerin önemini unutmamanızı rica ediyorum.

  • Bu değişikliğe bir de biz rehberler gözünden bakılmalıdır.

    Kamil UYSAL 24.01.2024 - 05:01

    Habere konu olan kanun değişikliğindeki bazı maddeler biz rehberler tarafından KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ. Öncelikle Rehberlerin görev alanlarının sadece müze ve ören yerleri ile kısıtlanması çok yanlış bir karardır. Bir rehber sadece müze ve ören yeri anlatmaz. Bir milletin kültürünü, örf, adet, ananelerini de anlatır. Ayrıca genel perspektifte birçok ilginç, faydalı ve gerekli bilgiler verir. Bu bilgilendirmelerin çoğu da zaten OTOBÜSTE yapılır. Lütfen oturmuş olan ve olması gereken düzeni bozmayınız. Ayrıca ismi koyulmamış maddelerle Türkçe rehberlik çıkarsa rehberlik bitirilmiş olur. Yabancı dil bilmeyen rehber olmaz, OLAMAZ. Ayrıca rehberlerimizin hepsi TÜRKÇE bilmektedir. Acentelerin daha ucuza tur satabilmesi için çıkarılmak istenen bu Türkçe rehberlik düzenlemesi, kaliteyi oldukça düşürecek, vasıfsız ve kalitesiz personellerle turlar turistler için can sıkıcı bir hal alacaktır. Lütfen yanlıştan dönelim ve mevcut durumu iyileştirecek ve kanayan yaraya merhem olacak rasyonel çözüm yollarına odaklanalım. Güzel ülkemizin turizmini baltalayacak bu değişiklik taslağının ilgili maddelerini tekrar gözden geçirelim.

  • Rehbere dokunma

    Yunus Ercan 24.01.2024 - 04:52

    Bakanlık ve Tursab arasında geçen mevzu nasıl olduysa biz rehberlere kadar geldi lütfen rehberlik mesleğini ayaklar altına almayın.

  • Rehberleri sorulmadi

    Fatih cakaci 24.01.2024 - 06:27

    Sayın bakan bey Sizin değiştirmek istediğiniz yasa Tursab yasası ama tüm Türk turizminin paydaşları rehberlere ve rehberlik yasasına zarar verdiğinizden birhabersiniz. Yaptığımız yasa yasa değil maalesef ve hiç bir uygulayabilirliği yok. Vizyonsuz bir kaç acenta isteği ile hareket ediyorsunuz. Bakiniz turizmde Türkiye ve bizlere destek olup daha kendimizi nasıl ilerleterek derdinde olacağınıza bizi birbirimize düşüren ve rehberlik mesleğini bitiren değişiklikler yapma yolundasınız. Yapmayınız. Rehbersiz tur dil bilmeyen rehber olmaz. Bir dil bilmeyen ve kendini geliştirmemiş insanlara yol açıyorsunuz. Rehber birkaç dil bilmeli ve aracta rehber olmalıdır. Biz rehberler ilkyardimdan tarihe, grup psikolojisinden Türkçesine kadar full donatılmış insanlarız. O grubun sıkıntılarına anında müdahil olabilen ve acil çözüm yarayan kişileriz. 16 bin rehber bir gün is bırakır zor durumda kaldığınız zaman anlarsınız değerimizi...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.