Emin Çakmak: Seçilirsek hemen olağanüstü genel kurula gideceğiz

Emin Çakmak: Seçilirsek hemen olağanüstü genel kurula gideceğiz
TÜRSAB Hepimizin Platformu temsilcileri Çırağan Sarayı’ndaki kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi. TÜRSAB Başkan Adayı Emin Çakmak, TÜRSAB Genel Kurulu yaklaşırken basın mensuplarına planları hakkında bilgi verdi.

Emin Çakmak: Seçilirsek hemen olağanüstü genel kurula gideceğiz
Emin Çakmak: Seçilirsek hemen olağanüstü genel kurula gideceğiz

TurizmGüncel

Turizmde dönüşümün çok hızla yaşandığı, bu sebeple de sektörel sorunların hızla arttığından bahsedilen toplantıda, mevcut TÜRSAB yönetimine dönük eleştirilerde bulunuldu. Yönetimin ne öngörüleriyle, ne mevcut yönetim anlayışıyla ne de teknolojik altyapısıyla sorunları çözemediği, mevcut 1618 sayılı yasanın ise artık ihtiyaçlara cevap vermediği belirtildi.

GENEL KURULA REKOR SAYIDA ACENTE KATILACAK

Çakmak, TÜRSAB Hepimizin Platformu olarak, TÜRSAB’ı gerçek işlevine kavuşturmak için TÜRSAB’ın gerçek sahipleri olan üyelere hizmet etmek amacıyla başkanlığa aday olduğunu belirtti. ve ''TÜRSAB'ın geçtiğimiz genel kuruunlda yüzde 44 oy aldıktan sonra TÜRSAB gibi bir kurumun başkanlığı için 1 yıl çalışmanın yeterli olmadığını gördük. O zamandan beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'' şeklinde konuştu. Şu ana kadar rekor sayıda acentenin oy kullanmak için kayıt yaptırdığını belirten Çakmak, acente sayısının 3 bini geçtiğini, hedeflerinin ise 3 bin 500 acenteyi genel kurula katmak olduğunu dile getirdi.

'TEK ADAM DEĞİL, EKİBİZ; BİZ KAZANACAĞIZ'

Bu seçimde geçtiğimiz genel kuruldaki oylarını korumaları durumunda dahi galip olacaklarını belirten Çakmak, ''Ki bu dönemde daha fazla meslektaşımıza dokunduk ve çekirdek oy sayımızı yüzde 50 oranında artırdık. Bu seçimde aday sayısının 3'e çıkması bizi çok sevindirdi. Çünkü bu rekabet daha güzel projeler çıkmasını sağlıyor. Ancak seçimin galibi biz olacağız. Çünkü ortak bir ruh yakalamış, birikimli ve işini bilen bir ekibimiz var. Tek adamlık devri artık bitmiştir. Yeni çıkan adayımız da senelerce bu yönetimde yer almış. Bu arkadaşlarımız yönetim kurullarında sadece listelerde yer almışlar. 18 yıldır TÜRSAB'ı başkan tek başına yönetmiş. Bu sebeple TÜRSAB bugünkü durumunda. Biz bunu değiştireceğiz.'' şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE TURİZM SEYAHAT PORTALI'NI HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Türkiye turizminin 45 segmenti olduğunu belirten Çakmak, bu segmentlerin hepsi doğru şekilde pazarlanabilirse, her segmentten kazanılabilecek getirilerin tıpkı yıllar önce adı dahi bilinmeyen sağlık sektöründeki gibi büyük olacağını dile getirdi. Bu sebeple en önemli projelerinden birinin bir internet portalı kurmak olduğunu söyleyen Çakmak, ''Bunun çalışmalarına başladık. Portalın adı 'Türkiye Turizm Seyahat Portalı' olacak. Yurt dışından bu konuda uzman arkadaşlarla görüşmelere başladık.'' dedi. Dünyada bu kadar büyüyen bir alana dair Türkiye'nin bir adım atmamış olmasının çok kötü olduğunu belirten Çakmak, TÜRSAB gibi bir kurumun bu konuya öncülük etmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Maksatlarının ticaret yapmak olmadığını söyleyen Çakmak, ''Yönetim anlayışımızda öyle bir şey yok. Bu siteyi kurmamızın tek amacı çok önemli bir eksiğimizi kapatmak. Dünya online pazarından Türkiye adına bir pay almak.'' dedi.

'OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULA GİDECEĞİZ'

Başkanlık seçiminin yapılacağı genel kurulun hemen ardından seçimsiz bir olağanüstü genel kurula gideceklerini belirten Çakmak, '' Şu an işlemeyen ve sektöre zarar verem 1628 sayılı kanunda değişikliğe gideceğiz. Tasarıyı en kısa zamanda yeni Hükümet'in onayına sunacağız.'' dedi.

2016 SEZONU HEDEFİ 45 MİLYAR DOLAR

2015 sezonunu da değerlendiren Çakmak, kötü bir sezon geçirildiğini dile getirdi. Turizmin direkt girdisi olan 35 milyar dolarlık girdinin Türkiye ekonomisine yaratmış olduğu katkının bu rakamın en az 2.5 katı olduğunu söyledi. 2016 senesini bir rekor kırarak tamamlamak istediklerini belirten Çakmak, şunları söyledi:

''1 Kasım sonuçları turizmcilerin yüzünü güldürmüştür. Tek parti hükümeti bizim için umut olmuştur. Çünkü turizm sektörü ekonomik ve siyasi istikrarın olmadığı durumlarda ilk etkilenen sektör. İnsanlar konforlu bir bölgede tatil yapmak isterler. Dolayısıyla 1 Kasım sonuçları bizim için kazanımdır. Bu kazanımla birlikte göreve geldiğimizde 2016 yılına dair hedefimiz 45 milyar dolar. Hem bu yılın 5 milyar dolarlık kaybı kapatacağız hem de turizm gelirimizi 5 milyar dolar artıracağız. Planlarımızı hazırladık, yeni pazarlarımızı belirledik. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için hedefimiz ise, 100 milyon turist, 100 milyar dolar gelir. Bunun 20 milyonluk kısmını sağlık turizmi oluşturuyor. Ölü dönemleri Ege ve Akdeniz çanağında Avrupalı 3'üncü yaş kuşağına odaklanarak canlandırmayı düşünüyoruz. Bu alanda detaylı bir şekilde planlarımız hazır durumda.''



Çakmak, TÜRSAB Hepimizin Platformu olarak belirledikleri öncelikli ve en çok can yakan sorunları şu şekilde özetledi:

TEMİNAT SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ

Ağır teminat sistemi yerine işlevsel sigorta sistemi hayata geçirilmelidir. Seyahat acentelerinin seyahat acentesi ve tur operatörü olarak ayrıştırılması  ve genel sigorta sistemi kapsamında sigortalanarak hem acentelerin hem de tüketicilerin teminat altına alınması gerekmektedir. TÜRSAB öncülüğünde rakip ülkelerin ve Avrupa Birliği’nin uygulamaları incelenilerek bu çalışma karara bağlanmalıdır. Tüketici sigortası sistemi daha işlevsel hale getirilmelidir. Teminat sistemi seyahat acentesi grupları kaldırıldığında tekrar gözden geçirilmelidir. Tüketicinin etkin sigorta ile korunması gerekmektedir. 1628 sayılı kanunun ilgili maddesi iptal edildiğinden dolayı bu kanuna istinaden çıkarılan yönetmelik bu yönü ile hukuka uygun değildir. Bu nedenle kanunda düzenleme yapılmalı, teminat miktarı makul bir düzeyde belirlenmeli, hem tüketici hem de küçük ve orta büyüklükteki seyahat acenteleri koruma altına alınmalıdır.

DÜNYA DEVİ İNTERNET SİTESİ KURACAĞIZ

Türkiye pazarının yüzde 70’ine hitap eden seyahat sitelerine rakip oalcak dünya çapında bir seyahat sitesi kurulacak. İç ve dış turizm yapan acentelerin ürünleri bu sitede yer alacak. Tüm üyelerin bu portalda ürünlerini tüketici ile buluşturarak reklam giderlerinin düşürülmesi sağlanacaktır.  Vatandaşların tatil seçimini bu portal üzerinden yapması sağlanacaktır.

BELGE DEVRİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ

Faaliyetine devam etmek istemeyen seyahat acenteleri sahiplerinin, acentecilik haklarını satış yoluyla devredebilmesi sağlanacaktır. Bölgelerindeki ölü sezonlarında acente ve şubelerinin faaliyetlerine ara vermek isteyenler için uygun kural ve izinler oluşturulacaktır. Şube aidatları mevcudun yüzde 75’i oranında indirim yapılacaktır.



HAC VE UMRE İŞİ ACENTENİN OLACAK

Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüşülerek hac ve umre organizasyonlarının tamamının TÜRSAB üyeleri tarafından yapılmasına çalışılacaktır. Hac kontenjanının aşamalı olarak diyanetten alınarak acenteler lehine çevrilmesi için çalışmalara başlanacak. 5 yıl içerisinde de yüzde 100 kontenjanın acenteler tarafından yapılmasına çalışılacaktır. Hac umre komitesinde yandaşlar değil, işi bilen ve sektöre hizmet üretecek acenteler görev yapacaktır. Hava yolu şirketleriyle hac umre uçuşları için en uygun fiyat anlaşmaları yapılacak ve tekeller oluşturulması engellenecektir. Servis fiyatları makul düzeylere düşürülecektir. Mekke ve Medine'de servis kalitesi arttırılıp yaşanan sorunlar giderilecek ve hesaplara açıklık getirilecektir. Hac ve umre acentelerimizin sahipleri, ortakları ve operasyon müdürlerine 1 yıllık ticari vizeleri, TÜRSAB tarafından alınacaktır. (Hac ve umre organizasyonlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın seyahat acentelerinin hem rakibi hem de denetleyicisi olması haksız rekabete neden olduğu için, Diyanet İşleri Başkanlığı sadece gözetleyici ve denetleyici konumunda faaliyetlerini sürdürmelidir.)

ACENTEMİZİ İKİNCİ İŞ YAPMAKTAN KURTARACAĞIZ

Seyahat acentelerini gerçek işlerini yapar hale getirilerek ikinci işe ihtiyaçları olmaktan kurtaracağız. Acentelerin iş güçlerini artırıcı ve yeni kaynaklar yaratıcı projeler geliştirdik. Artık acentelerin kazançlarını artıracağız. Acenteler, ofisinin ve çalışanlarının giderini karşıladığı gibi mesleki saygınlıkları da artacaktır.

YENİ ACENTELERE KOTA GETİRECEĞİZ

Yeni acente ve şube açılışlarında açılış kriterleri yeniden düzenlenecektir. Bölgesel kota sistemi geliştirilerek merkez acente ve şube açma kriterleri yeniden belirlenecektir. Kotası müsait olan illerde acente açılışlarına o bölgenin yerel halkından olan ve “meslekte tecrübe sahibi'' turizmcilere öncelik sağlanacaktır. 

Kotası müsait olmayan illerde merkez acente ya da şube açılışına izin verilmeyecektir. Bu uygulama sonrasında belge satışlarına son verilerek, belgelerin değer kazanmalarına imkân sağlanmış olacaktır.

HESAP VEREN TÜRSAB OLACAĞIZ

TÜRSAB’ın iştiraklerinden elde ettiği tüm gelirleri; sektörün ve üyelerinin tanıtımı ile üyelerin alt yapılarının ve teknolojik üst yapılarının geliştirilmesi için harcanacaktır. Geçmiş dönemde elde edilen gelirlerin nerede kullanıldığı tespit edilecek, bu gelirlerin de sektör ihtiyaçları doğrultusunda harcanmaları sağlanacaktır.

Üç aylık dönemlerde gelir ve giderler şeffaf olarak üyelerin incelemesine güncel olarak açık bulunacaktır.

BYK' LARI TEKRAR DÜZENLEYECEĞİZ

Mevcut BYK Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri bizim için çok değerlidir. Bölgede faaliyet gösteren tüm meslektaşlarımız bölgesel turizm kalkınma konseylerinde görev alacaklardır. BYK seçimleri yönetim güdümlü olarak değil özerk, saygın ve demokratik olarak yapılacaktır. Bölgesel Yürütme Kurulu seçimleri tüm meslektaşlarımıza açık olarak genel kurul seçiminden önce yapılacaktır. Bölgesel yürütme kurullarının özerk hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

HAVA YOLLARIYLA GÜÇLÜ MÜZAKERE

 Hava yolu-acente ilişkilerinde, acentelerin potansiyel satış gücü hava yolu şirketlerine izah edilerek güçlü bir müzakere masası kurulacaktır.

 Hava yolu-acente amaç ve çıkarlarının aynı olduğunu, acentelerin haklarının ve kazanımlarının  hava yollarına  kabul ettirilmesi ısrarla sürdürülecektir.

KAÇAK FAALİYETLERİ ENGELLEYECEĞİZ

Türkiye’nin giriş noktalarında denetimler artırılarak seyahat acentesi aracılığıyla organize edilmediği anlaşılan faaliyetleri cezalandıracağız.
Belediyeler, Kamu Kuruluşları, Okullar ve benzeri kuruluşların düzenlediği kaçak gezilerin, seyahat acenteleri tarafından düzenlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız.

Teknolojik altyapı ve kadro ile internet aracılığıyla 24 saat kaçak faaliyetlerin anında izlenerek durdurulması için gerekli müdahaleleri yapacağız.

Müze ve ören yeri girişlerinde seyahat acentesi ve korsan turist rehberliği gibi kaçak faaliyetlerin önlenmesi için sürekli denetim yapacağız.


Türsab Hepimizin Yönetim Kurulu Adayları



Bu Haber 05.11.2015 - 09:21:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Levent 06.11.2015 - 11:02

    Bu seçimin sonu da 1 Kasım gibi olursa şaşmam.

  • bir dost 06.11.2015 - 11:34

    Hastasıyım ben boş vaatlerin.Adam kalkmış sanki ülkenin yürütme mevkinde oturuyor ve şurda 100. yıla 8 sene kala utanmadan sıkılmadan hedef 100 milyon turist diyor.Şapkasında çıkaracak, saray siharbazı. Nasılsa acenteci koyun, salla sallabildiğin kadar anlamazlar gibi.Sağda solda bombalar patlıyor, suriyeye girildi girilecek lafları dolaşılıyor. İmaj dışarıda zaten anti-demokratik diye çıkmış. Müslüman ülke imajı, turisti güvenlik konusunda şüpheye itiyor. Turizm pamuk ipliğinde, Tunus"taki gibi piskopat bir IŞID"linin sahile dalıp dalmayacağına bakıyor ve Avrupadaki rakipler ve anti-Türkiye medya tetikte bekliyor. Adam demecinde gayet sakin 2016 yılında geçen senenin zararını kapattığı gibi, birde ilave usd 5 mia daha eklemiş. Poh poh poh. Necisiniz siz ya Moneterizm babası Milton Friedman"mısınız yoksa sadece saray siharbazımısınız.La kardeşim, asgari ücret 1300 tl olacak gibi tutulması beklenen sözler var. Nedir bu sen bilin mi? Bu tüm alanlarda maliyet artışı demek. Bu da pahalı ürün ve tatil demek. Dua ette Yellen bacım ha gayret deyip, faize dokundursun da ülkeye turist gelsin. Yellen bacım sayesinde döviz artar ve ülkeye turist gelirken, yurtdışına turist gönderen acenteci arkadaşım ne yapar, onu bilemem. Öyle kırmızılar arasında, saraylarda poz vermesi değil alın size ekonomi denklemi. Aşağı tükürsem incoming yukarı tükürsem outgoing etkileniyor olayı. Birde bu yorumun üzerinden demeç verde görelim ve boş demeçler vermeyi bırak artık. Siz ekibiniz baştan kaybetmeye mahkumsuz. Bence siz muhalefetin oyunu bölmek için ortaya çıkmış tiplersiniz. "Çakar çakmaz yana çakmak" olayı gibi. Kumandanız başkasının elinde gibi geliyor bana.

  • Cem Galip 05.11.2015 - 06:08

    Beyler biraz haksızlık olmuyor mu? Emin bey bu projeleri 3yıl önce açıkladı. Firuz bey ise 3 ay önce... Acaba hangisi hangisinden almış oluyor.

  • Ali bulduk 05.11.2015 - 03:29

    yeter ya şu krallık dönemi bi bitsin de başka birşey istemiyorum. Bu söylemlerin hepsi sorunların temelini iniyor. emin başkan umudumuz oldu artık. Bu projeler atla deve bir işde değil. akıllı vizyonlu bir yönetimle buiş olur

  • Salih T 05.11.2015 - 03:18

    Murat Bey çok güzel bir yorum yapmışsınız tebrik ederim. Firuz Bey"i oturup ezberlemiş Emin Çakmak. Şimdiden saraylarda yemek yeme arzusu olan birinin iyi bir yönetici olacağına inanmıyorum. Biz Firuz Bağlıkaya"yı destekliyoruz.

  • murat yeşiltepe 05.11.2015 - 11:25

    Emin bey iyi güzel söylüyorsun da bu projelerin tamamını Firuz Baülıkaya"dan almışsınız , düne kadar farklı vaatleriniz vardı bir anda vaatler değişti anlaşılan. Bu dedikleriniz başarabilmek için 2 ,3 hint düğünü yapmaya benzemez.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.