Düşüş mü yaşanacak? Almanya pazarıyla ilgili önemli rapor

Düşüş mü yaşanacak? Almanya pazarıyla ilgili önemli rapor

2022’de birikmiş tatil talebinin büyük bir kısmının gerçekleştirildiğini belirten GfK araştırmacılarından Christoph Zeh, 2023 yılında yüksek enflasyon nedeniyle beklenilenin aksine düşüş yaşanacağını belirtti.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Almanya merkezli araştırma şirketi GfK araştırmacılarından Christoph Zeh, Alman iş ve turizm dergisi fvw’ye dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Tüketici ikliminin mevcut hali ile ilgili değerlendirme yapan Zeh, yüksek enflasyon nedeniyle 2023 yılında tatil talebinin beklenenin aksine düşebileceğini kaydetti.

Pandemide para biriktiren kesimin 2022’de tatile çıktığını fakat yüksek enflasyon nedeniyle çoğu kesimin para biriktirmekte zorluk çektiğini ifade eden Zeh, seyahat talebinin artması için indirimli kampanyaların artırılması gerektiğini söyledi.

Zeh’in fvw’ nin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Soru: Dernekler ve tur operatörleri, ekonomik açıdan zor olan dönemlerde dahi Almanların tatile çıkmaktan vazgeçmediğini dolayısıyla bu yıl da tatil planlarından vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Sizce böyle bir durum gerçekten var mı?

Christoph Zeh: İnsanlar tatillerinin ellerinden alınmasından pek hoşlanmıyor. Yaptığımız anketlerde de bu sonuca ulaştık. Tatile çıkmak için diğer alanlardan tasarruf edebiliyorlar. Hanelerle yaptığımız anketlere katılanların yüzde 85’i 2023’te tatil amaçlı seyahat planladığını söyledi. Katılımcıların üçte ikisi tatil harcamalarının değişmeyeceğini hatta artabileceğini, yüzde 40’ı seyahat tutumlarında değişiklik yapmayacağını söylüyor.

Soru: Katılımcıların yüzde 85’inin tatil planladığını söylediniz ancak seyahat analizlerinde Almanların sadece yüzde 70’i beş gün ve üzeri tatil gezisi gerçekleştiriyor. Bu iki istatistik farkının sebebi nedir?

"Almanlar için tatil hala öncelikli"

Cristoph Zeh: Tüketici beyanları fikir beyanlarıdır ve tam olarak eyleme geçemeyebilir. Ama bu yüzde 85’lik yüksek oran bize Almanlar için tatilin hala önemli önceliklerden olduğunu gösteriyor. Ancak tüketiciler seyahat tutumlarını değiştiriyor. Bunu indirimlerin popülerleşmesinden de anlayabiliyoruz.

Soru: Seyahat tutumlarındaki değişiklik sizce nasıl bir etki yaratacak?

"Daha düşük fiyatlı paketlere yönelecekler"

Christoph Zeh: 2022’nin aksine bir düşüş yaşanacak. Yüksek enerji fiyatları ve yüksek enflasyonun hanelerin gelirlerine baskı yaptığı için tatil bütçeleri kısılmak zorunda kalacak. Anketlerimizde, katılımcıların yüzde 42’si daha düşük fiyatlı paketlere yöneleceğini ve yüzde 39’u yurt dışı yerine yurt içi tatilini düşündüğünü söyledi. Sektöre ait son verilerimiz, uzun mesafe seyahatte düşüş yaşandığını gösteriyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri uçak biletlerinin pahalı olması. İş hacminde de önemli bir düşüş yaşanacak çünkü tüketiciler ikinci ve üçüncü bir gezi düzenleme konusunda isteksiz olacak.

Soru: Sizce pandemi dolayısıyla birikmiş talep var mı?

"Nüfusun belli kesimi için para biriktirmek zor"

Christoph Zeh: Artık pandemi dolayısıyla biriken işleri tamamlama gibi bir durum söz konusu değil. 2022’de tatile çıkmak isteyen herkes bu planını gerçekleştirdi. Ancak pandeminin şöyle bir önemi var; insanlar pandemi döneminde para biriktirebildi. Birikimlerin bir kısmı tatil ve seyahat için kullanıldı ve pek çok rezervasyon da bu dönemde yapıldı. Ancak genç yaştaki aileler gibi nüfusun belli kesimleri için birikim yapmak zor. Bu kesimler pandemi döneminde de para biriktiremediler ve şu anda enflasyon ve yüksek enerji fiyatları gibi etmenlerden bir hayli etkilenmiş durumdalar.

Soru: Sizce bu bahsettiğiniz kesim nasıl tekrardan sektöre kazandırılabilir?

"Her şey dahil kampanya reklamları arttı"

Christoph Zeh: Bu genellikle fiyat performans vaatleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Tur operatörleri mevcut durumda da yaz sezonu için her şey dahil kampanyalarının reklamlarını artırmış durumdalar ve tüketicilere planlaması daha kolay bütçeler sunuyorlar.

Soru: Tur operatörleri ve seyahat acentelerinin en büyük gelir kaynaklarından biri 55 yaş üzeri tüketiciler. Bu kesim, tatile para harcama konusunda hala istekli mi?

Christoph Zeh: Evet, bu kesimdeki pek çok kişi için seyahat hala çok önemli. Seyahat bu kişiler için en önemli şeylerden biri ve dolayısıyla bu alan için para harcamaya daha yatkınlar. Ayrıca bu kesimin pandemi döneminde para biriktirebildiğini unutmamak gerek.

Soru: GfK, Avrupa’nın pek çok ülkesindeki insanların seyahate olan tutumunu araştırıyor. Almanlar gerçekten söylendiği gibi kriz dönemlerinde çekimserler mi yoksa bu bir önyargı mı?

Christoph Zeh: Bu durum geçmişte doğru olabilir ama mevcut durum açısından doğru değil. Hatta, Almanlar diğer Avrupa ülke halklarına göre daha az karamsarlar.

Soru: Tüketici iklimi son zamanlarda az da olsa düzeldi. Bu düzelme devam edecek mi?

"Sadece 5 kişiden biri 2023 için rezervasyon yaptı"

Christoph Zeh: Bu durum Ukrayna savaşının gidişatı gibi dış etmenlere bağlı. Ancak istikrarlı bir iş gücü pazarına sahibiz. Eğer enerji fiyatlarında düzelme gerçekleşebilirse tüketici ikliminde de iyileşme olacaktır. Mevcut durumda, enerji fiyatlarındaki belirsizlik haneler ve tüketici iklimi üzerinde önemli bir etkiye sahip. Sonbahar ayında fiyatlarda netlik oluşabilirse bu tıkanıklık çözülebilir ve rezervasyonlarda artış olabilir. Ancak fiyat netliği dahi muhtemelen kısa mesafe seyahat trendini değiştiremez. Kasım ayında yaptığımız ankete göre, beş kişiden sadece biri 2023 için rezervasyon yaptı.

Soru: Yani sizce operatörler, fiyat-performans vaatlerine devam etmeli mi?

"Önemli olan gelir değil birikim"

Christoph Zeh: Evet, çünkü belirsizlik ortamı devam ediyor. Elinizde şu an için yeterli para olabilir ama kriz dönemi sonrasında da olacak mı? Önemli olan geliriniz değil, birikime sahip olup olmadığınız ya da pandemi döneminde ne kadar birikim yapabildiğiniz. 40 yaş ve üzeri tüketicilerden oluşan haneler bu konuda avantajlılar çünkü finansal olarak daha istikrarlılar.

Soru: Enflasyon ve enerji fiyatları dışında sizce tüketici iklimini belirleyen diğer etmenler neler?

"Enflasyon, enerji fiyatları çevre..."

Christoph Zeh: Birkaç farklı sebep sayılabilir. Pandemi bunlardan biri değil, devam ediyor olabilir ancak insanların zihinlerinde geri planda kalmaya başladı. Tüketiciler onunla birlikte yaşamayı öğrendi ve seyahat kısıtlamaları önemli ölçüde azaldı. Çevre ve iklim değişikliği, enerji fiyatları ve enflasyon dışındaki diğer etmenlerden sayabiliriz. Çevre ve iklim değişikliği konusu tekrardan Almanların zihinlerinde yer edinmeye başladı. Ukrayna savaşı, enflasyon ve enerji fiyatları sonrası en önemli etmen olan çevre, özellikle genç nesiller açısından önem teşkil ediyor. Beş Almandan biri sıfır karbon seyahatin rezervasyon yaparken onlar için önemli olduğunu söylüyor.

Soru: Dünya Rusya’nın Ukrayna üzerindeki agresifliğinin yakın zamanda son bulacağını umuyor. Savaşın bu yıl son bulması sizce tüketici iklimini nasıl etkiler?

Christoph Zeh: Kesinlikle pozitif bir etki yaratır. Ancak objektif açıdan baktığımızda dünyadaki bitmek bilmeyen siyasi uyuşmazlıkların ve savaşların, maalesef insanların savaşlara alışmasına sebep olduğunu görüyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı insanları daha çok endişelendiriyor çünkü bu savaş bize coğrafi olarak daha yakın bir yerde gerçekleşiyor ve enerji fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Eğer enerji tedarikleri önümüzdeki aylarda sağlama alınabilirse bu durum tüketici iklimini olumlu etkiler.

Soru: Ancak yine de hanelerin gelir durumunun yakın zamanda pek değişeceğini düşünmüyorsunuz değil mi?

"Neredeyse her şeye gücüm yetiyor" diyenlerin oranı düştü

Christoph Zeh: Bu konuda tüketicilerin kendi finansal öz değerlendirmeleri de önemli. 2022 yılının Kasım ayındaki anketimizde, katılımcıların yüzde 35’i neredeyse her şeye maddi gücünün olduğunu söyledi. Bu oran 2021’de yüzde 44 idi. Katılımcıların yüzde 42’si ise idare edebildiklerini söyledi. 2017’de her şeye maddi gücü yettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 38 ve idare edebildiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 42 idi.

Geriye baktığımızda, 2017’deki durum şu ana göre çok daha iyiydi ancak tüketici beyanları o yıl ile benzer durumda. Asıl durum ve algılanan durum arasında hep bir tutarsızlık vardır. İnsanların mevcut durumu nasıl algıladıkları da seyahat tutumları üzerinde önemli etkiye sahip.



Bu Haber 26.01.2023 - 10:27:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.