Dünyanın en büyük halka arzlarından biri: Facebook halka arz oluyor

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, 2012 yılı nisan-haziran arasında halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyor



Wall Street Journal gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, şirket yöneticileri halka arz için en uygun zamanı değerlendiriyor.

Dünya genelinde 800 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Facebook'un 10 milyar dolarlık ilk halka arzı ile şirketin piyasa değerini 100 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediği ifade ediliyor.

Gazete, sitenin kurucusu Mark Zuckerberg'in halka arz koşullarıyla ilgili kararını henüz vermediğini belirtti.

Fakat açıklanan bu tahmini rakam Facebook'un rekor piyasa değerini de gözler önüne seriyor.
Dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağı ve sanal bir dünya da olsa dünyanın 3'üncü en kalabalık ülkesi olarak kabul edilen Facebook, piyasa değeriyle dünyanın birçok borsasının toplam piyasa değerini geride bırakacak.

38 ÜLKEDEN DAHA DEĞERLİ

Dünya Borsalar Federasyonu ve Avrasya Borsalar Federasyonu tarafından HABERTURK.COM tarafından derlenen verilere göre Facebook, eğer 100 milyar dolar piyasa değerine sahip olursa 38 ülkenin hisse senedi piyasalarının piyasa değerinden daha yüksek bir değere tek başına ulaşacak. 19 ülkenin ise borsalarının toplam piyasa değerini geride bırakacak.

100 milyar dolarlık piyasa değeri Facebook'u, Viyana Borsası'nda işlem gören tüm şirketlerin piyasa değeri toplamından daha değerli hale getirecek. Aynı durum Lüksemburg, Lima Borsası gibi borsalar için de geçerli. İlginç bir diğer rakam ise Facebook'un Yunanistan Borsası'nın 2.5 katı piyasa değerine sahip olacak olması.

3 BİN 655 ŞİRKETİN TOPLAM DEĞERİNİ GEÇECEK

Çok daha ilginç olan veri ise Facebook'un piyasa değerinin 19 ülkede işlem gören toplam 3 bin 655 şirketin piyasa değerini geçecek olması.

Facebook bu piyasa değeriyle aynı zamanda dünyanın en değerli 25 şirketi listesini de zorlayacak. Bloomberg'ün verilerinden ağustos ayı itibariyle yapılan hesaplamalara göre Apple, 337 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi. 25 şirketlik listenin en sonunda ise 135 milyar dolarlık piyasa değeriyle Brezilya'lı Vale bulunuyor. (Habertürk)


Bu Haber 29.11.2011 - 16:20:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.