DER Touristik - FTI birleşmesinin önünde hangi engeller var?

DER Touristik - FTI birleşmesinin önünde hangi engeller var?

Almanya turizm endüstrisi, FTI'ın DER Touristik'e olası satışına izin verilip verilmeyeceği, verilse dahi böyle bir satın almanın ticari açıdan ne kadar mantıklı olacağı konusunda şüphe duyuyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Alman medyasının ülkenin ikinci büyük seyahat grubu DER Touristik'in üçüncü büyük seyahat grubu FTI Touristik'i satın almak için görüştüğü ve görüşmelerde belli bir noktaya gelindiğinde dair haberleri sonrası sektör olası birleşmeyi konuşuyor.

Seyahat acenteleri arasında en çok konuşulan konuların başında, DER Touristik'in problemli durumdaki kendi IT sistemine FTI'ı dahil edip edemeyeceğini konuşuyor.

“1 milyar euro civarında borcu var iddia ediliyor”

Satışın gerçekleşip gerçekleşmesinin FTI'ın 1 milyar euro civarında olduğu iddia edilen borcunda devletin kesintiye gidip gitmemesine bağlı olduğu belirtiliyor. Şirket, pandemi döneminde Alman Ekonomik İstikrar Fonundan (WSF) 603 milyon euro kredi almıştı.

Sawiris FTI’daki hisselerini ABD’deki oğluna devretti

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yer alan habere göre, FTI hisselerinin yüzde 75'ini elinde bulunduran Mısır kökenli iş adamı Samih Sawiris, aslında bu hisseleri, Almanya turizm sektörüyle zayıf bir bağı olan 31 yaşındaki oğlu Naguib Sawiris'in ABD'deki şirketine devretti.

“Rewe Grubu birleşmelere ve satın almalara açık”

DER Touristik'i de bünyesinde barındıran Rewe Grubunun CEO'su Lionel Souque, şirket birleşmelerine ve satın almalarına (Merger and Acquisitions - M&A) açık olduklarını belirtmişti. Rewe Grubu, daha önce Kuoni başta olmak üzere çok sayıda başarılı satın almaya imza atmıştı.

TUI ile DER Tourisitk kafa kafaya gelecek

Thomas Cook'un iflasının ardından açık bir şekilde Almanya'nın ikinci büyük tur operatörü konumuna yükselen DER Touristik, FTI'ı satın alması durumunda pazar lideri TUI ile kafa kafaya gelecek. Satın alma durumunda DER Touristik büyük bir müşteri tabanını ele geçirecek, Türkiye ve Mısır gibi destinasyonlarda pazar payını büyütecek, FTI'ın sinerjisinden faydalanacak ve fiyat odaklı çalışan rakibini ortadan kaldırmış olacak.

Almanya'nın büyük aile şirketlerinden Alltours ve Schauinsland Reisen mali açıdan sağlam oldukları ve ve satışla ilgilendiklerine dair herhangi bir işaret göstermedikleri için Almanya tur operatörlüğü pazarında başka bir büyük ölçekli satın alma veya birleşme görülmüyor.

WSF FTI’ın borcunu silerse satış gerçekleşecek

Ancak DER Touristik'in FTI'ı satın alması konusunda çok sayıda tartışma ve potansiyel engeller var. Her şeyden önce karlı bir grup olan Rewe, WSF'nin borç kesintisi yapması durumunda FTI'ı satın alacak. Yani Rewe Grubu FTI'ın WSF borçlarını devralmak istemiyor.

TUI de benzer bir yol izleyebilir

Eğer WSF vergi mükelleflerinin dezavantajına olan borç kesintisini kabul ederse, WSF'den borç alan TUI gibi diğer şirketler de benzer bir yol izlemeye çalışabilir. TUI'nin CEO'su Sebastian Ebel, TUI'nin devlete olan borçlarını en kısa sürede geri ödeyeceğini açıklamıştı.

Alman rekabet otoritesinin izin verip vermeyeceği belli değil

Bunun yanında, iki pazar liderinin pazardaki hakim konumunu pekiştirecekleri böyle bir satın almaya Alman rekabet otoritelerinin izin verip vermeyeceği de bilinmiyor.

Çoğu şey, Alman rekabet otoritesinin yakından inceleyeceği, Akdeniz gibi rekabetin yüksek olduğu destinasyonlara bağlı. Kurum ayrıca, Thomas Cook'un iflasının rekabeti ve tüketici seçimini kötüleştirip kötüleştirmediğine de bakmak isteyebilir.

İki şirketin ürün portföyü ve organizasyon yapısı örtüşüyor

DER Touristik ile FTI'ın ürün portföyleri arasında güçlü örtüşmeler var. Birleşmeye izin verilmesi, bazı ürünlerin ve markaların kapatılmasına, bu da müşteriler seçeneğin azalmasına yol açabilir. Aynı zamanda iki grubun organizasyon yapısında da büyük örtüşmeler var. Maliyetleri azaltmak ve sinerji elde etmek için FTI'da işten çıkarmalara neden olabilir. FTI satın alımı, halihazırda Frankfurt ve Köln merkezlerinde karmaşık bir faaliyet yürüten DER Touristik'e yeni bir merkez daha ekleyecek.

Yeni yönetim yapısı oluşturulmalı

Sonuç olarak DER Touristik, Sören Hartmann'ın ayrılmasının ardından, şirketteki 3 kişilik yönetim ekibi ile Ralph Schiller'i birleştiren bir yönetim yapısı oluşturmak zorunda.



Bu Haber 19.01.2023 - 12:34:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.