''Turizmin kendisini toparlamasını zor görüyorum''

''Turizmin kendisini toparlamasını zor görüyorum''
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Daron Acemoğlu, koronavirüs salgınının turizm sektöründe ortaya çıkaracağı etkilere ilişkin öngörülerini paylaştı.

Dünyanın önde gelen 10 ekonomisti arasında gösterilen Daron Acemoğlu, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle uygulanan sosyal mesafe önlemlerinin birkaç yıl daha süreceğini, bu durumun turizm sektörünü olumsuz etkileyeceğini ve toparlanmasının zor olacağını söyledi.

T24'te yer alan habere göre Acemoğlu, "Küresel politik ve ekonomik sistemin değişmemesi artık mümkün değil. Özelde sağlık sisteminin, genelde ise tüm devlet sisteminin etkin çalışmadığı görüldü ve de devletin müdahalesi çok arttı. Tüm dünyada yeni demokratik kurumların kurulması şart" dedi.

Sosyal mesafe önlemlerinin birkaç yıl daha devam edeceğini ve bar/restoran gibi kalabalık iş modellerini tamamen dönüştüreceğini kaydeden Acemoğlu, ''Bunun yanı sıra, konferans ve turizm sektörleri de en azından birkaç yıl çok radikal şekilde yavaşlayacak. Aşı bulunsa dahi psikolojik travma nedeniyle uluslararası turizmin birkaç yıl daha kendisini toparlamasını zor görüyorum.'' diye konuştu.



Bu Haber 03.04.2020 - 11:12:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Cem KİNAY 08.04.2020 - 11:21

    Daron Acemoğlu çok değer verdiğim dünyanın sayılı ekonomistlerinden. Ancak diğer taraftan da turizm ve seyahat ile ilgili bazı gerçekler var. Turizm uzun soluklu bir MEGA TREND dir.İnsanların yaşamına artı değer katar.Tarihe, coğrafyaya, dine, cinsiyete bakmadan artı değer katar.Dolayısıyla en erken geri gelecek sektördür.Corona virus tehlikesi ve bugünkü yüksek algılama derecesi azaldığında insanlar tekrar hareket ve seyahat edecektir.Önce lokal pazarlar sonra internasyonal pazarlar.En erken geri gelecek sektördür. Evet yavaşlayacaktır, evet kongreler ,gemi seyahatleri vs daha geç geri gelecektir.Daralan pazarlarda en yüksek payı almak üzere çalışmalar yapmalıyız ve hayata geçirmeliyiz.Sadece odaların satışı değil hikayeleri ön plana sokmalıyız. Süratle dijital dönüşümün eksiklerini tamamlayıp, dijitalleşmeye hız vererek iletişimimizi sağlam ve yaygın hale getirmeliyiz.Sevgiler

  • Fatih kırıcı 05.04.2020 - 11:19

    Kuş gribiyle kıyaslanamaz bence bu virüs o yılları hatırlarsanız bu kadar kaos çıkmamıştı. Çok kötü ilerliyor nasıl bir şeyse. Tek çaresi kusursuz bir tecrit ancak öyle hastalığın seyri değişir bunun içinde tabi tecrit gerektiren koşulları sağlamak için kaynak yaratmak. Ben de bu yıl turizmden bir şey beklemiyorum, yani açık konuşmak gerek haberlerde hep yükselişini görüyoruz, bakalım ne olacak sonumuz.

  • anonim 05.04.2020 - 03:43

    Mantıklı olmakta fayda var. Turizm bu yıl için maalesef bitti. Önümüzdeki yıllar yavaş yavaş toparlanacaktır. Bunun yanısıra insanların tatil tercihi değişecektir. Klasik kalabalık 5 yıldızlı resort oteller en büyük darbeyi alacaktır.

  • Hakan karayel 04.04.2020 - 03:05

    Afrika ülkelerinede korona bi şekilde girmiş ama cok az vaka ve ölüm var ve ordaki insanlarin temizligi gecin icecek suyu zor buluyorlar. olanaklari cok kisitli ama yinede virus yayilmiyor cunku orada hava sıcak.yani haziran gibi burdada virus falan biter ve turizm yeniden canlanir

  • UĞUR 03.04.2020 - 09:03

    Dünyanın en iyi ekonomistleri arasında gösterilen, abd ve dünyanın 1 numaralı teknik üniversitesinde hocalık yapan birinin söylediklerini ciddiye almak lazım. Almanya gibi kapitalizmin merkezi sayılabilecek bir ülkenin başkanı bile nüfusun %70 ine buluşacağını söyledi. Hayal satmamak lazım. Henüz ne aşısı var ne de ilacı. Ayrıca tatil ihtiyacı gayet de ertelenebilecek bir ihtiyaçtır. Insan hayatından önemli değildir. Barınma, sağlık, gida gibi hayati bir ihtiyaç değil. Murat Ferik bey de kuş gribi ile kıyaslamış. Tamamen farklı şeyler. Covid-19 insandan insana bulaşıyor. Kuş gribi gibi bütün tavukları itlaf edip kurtuluşu olan bir hastalık değil.

  • TURİZM 03.04.2020 - 04:15

    Ekonomilerin temeli ni MORALLİ POZİTİF ve REALİST HAYALLERİ olan insanlar ayakta tutarEkonomik verilerin yavaş toparlanacağı konusunda hem fikirim ancak tatil ihtiyacı ertelenemeyecek bir ihtiyaçtır ,ilk yavaşlamada insanların evlerindençıkıp kendilerini deniz kıyılarına sahil beldelerine atacakları konusunda şüphem yok.Alım güçleri düşen tatilci daha ekonomik tatile çıkacaktır ama mutlaka tatil yapmak isteyecektir eğer 2020 yazını tatilcinin pas geçtiğini düşünürsek bu kadar stres altındaki bireyin 2021 kışını nasıl atlatacağı büyük bir muamma olacaktır.Dünyanın her yerinde karınca kararınca her kes tatile gidip moral depolamak isteyecektir.Liderlik performansına sahip yetenekli turizmciler, makul yatırımcılar, akıllı işletme sahipleri, esnek tur operatörleri ve destinasyonda irtibatlı seyahat acentaları: kısacası turist yaratan tüm gerçek yapılar şimdiden 'Team Future' zihniyetinde bir 'gelecek ekibi masası' kurarak şirketlerinin ve sektörlerinin 'hayatta ve ayakta' kalması için çalışma başlatmak durumundadırlar.İnsanlar kötü olayları çabuk unutur ve belki yeni başlangıçlar eskilerden çok daha güçlü bir Turizm ekonomisi yaratacaktır.Moral bozmaya gerek yok.Sadece çok daha fazla çalışacağız ama biraz daha az kazanacağız.

  • Murat Ferik 03.04.2020 - 04:11

    Kuş gribinde de böyle görüşler vardı. Ancak olay iyice azaldiktan sonra yine hersey normale dönmüştü. Sanırım buda böyle olacak. Haziranla birlikte yavasta olsa yükselen bir ivmeyle yine beklenen sayılarda olmasa bile yavaş yavaş normale döner.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.