Coşkun Yurt'tan Coral Travel'a ve Rusya pazarına ilişkin önemli açıklamalar

Coşkun Yurt'tan Coral Travel'a ve Rusya pazarına ilişkin önemli açıklamalar

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yurt, hem 2018’de Rusya pazarında yaşanan aşırı planlamanın nedenlerini ve sonuçlarını hem 2019 sezonuna ilişkin planlama ve beklentilerini ve hem de Mısır’ın açılmasının Türkiye’yi ve Rus tur operatörlerini nasıl etkileyeceği konularında önemli değerlendirmelerde bulundu.


TurizmGüncel

Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden Coral Travel’ı da bünyesinde barındıran OTI Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yurt, Rusya seyahat pazarında 2019’da 2018’e nazaran bir fark olmadığını belirtti. Yurt, ‘’Sektördeki oyuncular, destinasyonlar ve bu destinasyonların alabileceği potansiyel aşağı-yukarı belli. Dolayısıyla 2018’e kıyasla çok büyük bi değişiklik yok.’’ şeklinde konuştu.

‘’YA BİZ, YA BAŞKALARI ESNAFLIK YAPMAYI BİLMİYOR’’

Buna karşın Rusya pazarındaki oyuncuların arasında daha farklı volümlere oynayanların, bazı bölgelerde ilave uçak kapasitesine girenlerin ya da hiç uçmadığı bölgelere uçak koyanların bulunduğunu anlatan Coşkun Yurt, 2019 yılında da yine ağırlığın Türkiye’de olacağını ve yaz dönemi için Türkiye’nin ciddi bir alternatifinin bulunmadığını kaydetti.

Rusya pazarında aşırı uçak arzı bulunduğuna dikkat çeken Coşkun Yurt, ‘’Geçen yıl da uçak arzının fazla olduğunu söylemiştik, bu yıl da söylüyoruz. İnsanlar ‘uçak yetmeyecek’ derken biz ‘uçak yetecek fazlası bile var’ diyorduk. Ya biz esnaflık yapmayı bilmiyoruz ya da başkaları bilmiyor. Uçak fazlasının olması tabi aşırı bir rekabeti getiriyor.’’ dedi.

‘’TUR OPERATÖRLERİ ARASINDA CENTİLMENLİK ANLAŞMASI YOK’’

Rusya’da tur operatörlerinin uçak planlamaları konusunda yaptığı belirtilen ‘centilmenlik anlaşmasını’ sorduğumuz Coşkun Yurt, haberin asparagas olduğunu, tur operatörleri arasında böyle bir anlaşmanın bulunmadığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl yaz sezonunda Türkiye dışında ana potansiyelin Yunanistan, Tunus, İspanya ve Güney Kıbrıs gibi destinasyonların oluşturduğuna dikkat çeken Yurt,’’ 2019 sezonunda da benzer bir tablo var. Kış dönemi için ise Tayland aynı şekilde devam ediyor. Tayland kış operasyonları genel olarak düştü.’’ ifadelerini kullandı.

‘’MISIR KISITLAMASI İNDİREKT UÇUŞLARI DA KAPSIYOR’’

Türkiye üzerinden yapılan Mısır operasyonlarının hem tutmadığını hem de riskli olduğunu kaydeden OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı, ‘’Buradaki kısıtlamalara uygun bir model olarak görmediğimiz için kendimiz yapmadık. Çünkü buradaki Mısır kısıtlaması, ‘Mısır’ın turistik bölgelerini uçakla o havalimanlarına inecek şekilde satamazsınız’ diyor. Dolayısıyla, uçağı direkt göndermekle 10 destinasyona uğrayıp ondan sonra göndermeniz arasında bir fark yok. Biz öyle düşündüğümüz için operasyon yapmıyoruz. Mısır konsunda şu anda bir beklentimiz yok. Ne zaman destinasyon açılırsa ona göre planlamamızı yaparız.’’ şeklinde konuştu.

‘’GEÇEN YIL PLANLAMALARI YANLIŞ YAPILDI, BURASI ÇOK NET’’

2018 sezonundaki aşırı koltuk planlaması, otellerin aksiyon vermemesi ve en nihayetinde tur operatörlerin ciddi kayıplar yaşaması ile ilgili değerlendirme yapan Yurt şunları söyledi:

‘’Geçen senenin temel sorunu şuydu: Oteller haziran ortasından itibaren belli bir doluluk oranını yakaladı. Tur operatörlerinin yaptığı planlama çerçevesinde ileriki dönemde gelecek yolcuyu da gördüler ve temmuz-ağustos aylarını o şekilde geçirdiler.

‘’ELEŞTİRİLERİ ALIYORUZ, HATAMIZI KABUL EDİYORUZ’’

Geçtiğimiz yılın uçak planlamaları yanlış yapıldı, burası çok net. Dolayısıyla buradaki hata, biz de dahil olmak üzere, temelde tur operatörlerinin. Çünkü o kadar uçak koymamamız gerekiyordu. Kendimizi düşünerek bunu yapmamız gerekiyordu. Aşırı koltuk planlayarak biz bir nevi kendimizi düşünmemiş olduk. ‘Madem karlı satamayacaktınız neden bu kadar uçak koydunuz’ şeklinde eleştiriler de alıyoruz. Bunları eleştiri olarak alıyoruz ve hatamızı da kabul ediyoruz.

coskun_yurt

‘’OTELCİ VE DEVLET ‘NEDEN UÇAK KOYMUYORSUNUZ?’ DİYE SORUYORDU’’

Fakat bu kadar çok uçak koymamızın nedeni neydi? Birincisi, oteller, en tepedeki patronundan en alttaki rezervasyon personeline kadar her gün arayarak ‘ne kadar uçak koydunuz daha fazla uçak koyacak mısınız?’ diye soruyorlardı. 2017 bitip 2018’in kontratları yaılırken oteller ailecek bu soruları sordular bize. Kültür ve Turizm Bakanlığından tut valiliklere ve belediyelere kadar pek çok kamu kurum ve kuruluşu da aynı şeyleri söylüyordu; ‘uçak mı yetmiyor, neden daha fazla uçak koymuyorsunuz, size uçak ayarlayalım...’ Konuşulan hep buydu. Biz de dedik ki, ‘herhalde bunların bir karşılığı vardır. En başta da oteller nezdinde tabi. Çünkü bu işin ticaretini yapanlar oteller. Devlet elbette sorar, o ayrı bir konu. ‘Bu kadar sorduklarına göre otellerinde boş kontenjan vardır ve Rus tüketiciye uygun fiyat vereceklerdir’ diye düşündük. Bu kapasiteyi Türkiye’ye götürmek için olması gereken fiyatı vereceklerini öngördük ve biz uçakları planlayıp girdik.

‘’2017’DE NE KADAR UÇAK VARSA KOYDUK, PALDIR KÜLDÜR SATILDI’’

2017 yılında ise tam tersine otellere sormadan bulabildiğimiz tüm uçakları Türkiye’ye koyduk. 2016’dan yeni çıkılmıştı ve Türkiye’nin ne olacağı tam belli değildi. Yoğun bir dönüş olup olmayacağını bilmiyorduk çünkü Türkiye’nin Rusya’da bir imaj sorunu da vardı. Buna rağmen biz paldır-küldür uçakları koyduk, sattık. Bunun üzerine oteller de ‘hadi devam’ dedi ve ortaya 2018’deki aşırı planlama çıktı.

‘’OTELLERDEN DOĞRU ZAMANDA DOĞRU FİYATLAMAYI ALAMADIK’’

Ancak 2018 yılının haziran ortasından itibaren otellerden doğru zamanda fiyatlamayı alamadık. Sonuçta verdiler ama doğru zamnda vermediler. Ne zaman verdiler? Son dakikada... Biz de zarar ettik tabi son dakikada. Tur operatörlerinin bu tür konularda daha dikkatli olması gerekiyor. Onun bunun şişirmesine ya da yönlendirmesine kanmaması gerekiyor.

‘’2,5 AYLIK AYLIK BİR KÖR DÖNGÜ’’

Bütün bunlar sezonun ortasında yaşandı. Artık uçağı koymuşsunuz, otelci de bunu görüyor ve ‘ne güzel yolcu geliyor’ diyor. ‘Bekleyeyim daha iyi’ diyor, bekliyor bu sefer de son dakikaya düşüyoruz. Yolcu da almıyor, o da bekliyor çünkü. Son dakikada onlar fiyat düşüyor, biz yolcuya yansıtıyoruz... Bu durum kör bir döngü olarak 2,5 ay devam etti. İnanılmaz kötü ve öngörülemez bir dönemdi.’’

‘’PARA KAZANMADAN UÇMAYACAĞIZ’’

Coral Travel olarak 2019’u planlarken 2018’de yaşanan bu durumu göz önünde bulundurduklarını ve 2019’u 2018’in yüzde 15 altında planladıklarını söyleyen Yurt, ‘’Olur da işler iyi giderse yüzde 5-10 daha ilave edebiliriz bunun üstüne. Geçen yılki gibi kötü gitmesi durumda, daha da azaltacağız. Bu sene ‘uçalım da, kar da olur zarar da’ gibi bir durumumuz yok. Para kazanmadan uçmayacağız.’’ dedi.

‘’MÜŞTERİ VE ACENTE NASIL YÖNLENECEK, KİMDEN NE KADAR ALACAKLAR PAZARIN DURUMU GÖSTERECEK’’

Coşkun Yurt, Rusya pazarında son 4-5 yıldır Türk kökenli tur operatörlerinin küçülmemesine karşın pazardaki esas büyümeyi diğer tur operatörlerinin yapmasında ve Türk kökenli operatörlerde yüzde 70 olan Türkiye payının yüzde 50’lere gerilemesine neyin neden olduğu şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

‘’Bu tespitler çok karışık tespitler. Türk kökenli tur operatörlerinin büyümesine paralel olarak bakıldığında bir tek TUI ve Intourist’te yeni bir büyüme trendi var. O da son iki yıldır. Diğerlerinde bir büyüme yok, tersine küçülme var. Intourist 2017 ile berber çok agresif bir büyüme sürecine girdi Türkiye’de. Diğer destinasyonlarda çok fazla yoklar. TUI ise geçen yıl başladı ve bu yıl da bir büyüme hedefi var. Bunları basından ve uçak analizlerinden takip ediyoruz tabi. Büyüme hedefleri var ama müşteri ve acente nasıl yönlenecek, kimden ne kadar alacak bunu pazarın durumu gösterecek.

‘’MISIR ÇOK KONUŞULUYOR AMA DOĞRU KONUŞULMUYOR’’

‘Mısır’ın açılmasının Rusya’daki tur operatörlerini ve Türkiye’yi nasıl etkileceği’ şeklindeki soruya da yanıt veren Coşkun Yurt, şu noktaların altını çizdi:

‘’Mısır’ın açılması yaz döneminden çok kış dönemi için elimizi rahatlatır. Çünkü Mısır özellikle kış döneminde uçakları doldurduğumuz pazar. Yazın da kısmen etkisi olur elbette.

Mısır’ın açılması, özellikle ilk yılda’ Türkiye’yi olumsuz etkiler. Bu nisan mayıs geçti artık yetişmez ama özellikle eylül, ekim, kasım döneminde büyük etkisi olur. Ama bu ilk yıl için. Ondan sonra yine dengeye oturur.

Mısır çok konuşuluyor ama doğru konuşulmuyor. Mısır’ın açılması veya Mısır’la Türkiye’nin aynı anda açık olması Türkiye açısından kötü bir şey değil. Bu bir denge meselesi. Çünkü dünyada her yıl turizm yüzde 4 büyüyor. Her yıl 50 milyon insan ilave oluyor seyahat edenlerin arasına. Dolayısıyla Mısır’ın açılması, Türkiye’nin yolcu kaybedeceği anlamına gelmiyor. Mesela şu anda Almanya’da hiç olmadığı kadar yoğun bir Mısır talebi var. Neden? Çünkü Rus yok. Peki Ruslar olsa bu Alman turist nereye gidecek? Elbette Türkiye’ye. Mesela gelir ve fiyatlama anlamında Türkiye’nin altın yılı 2014’tü. Ama o dönem Mısır’da vardı ve rekor seviyelere ulaşıyordu. Mısır’la ilgili tek sıkıntı ilk açıldığı dönemde olabilir. Çünkü Mısır açıldığı anda henüz potansiyel pazarlaması yapılmadığı için bir yerlerden bir yerlere anlık kaymalar olabilir ve bu anlık kaymalarda boşalan yerleri de başka yerler dolduramayabilir. Ama bu Mısır’ın açıldığı yıl yaşanır, sonrasında değil.’’

‘’RUSYA’DAN TÜKİYE’YE 900 BİN-1 MİLYON ARASI YOLCU GÖTÜRECEĞİZ’’

Coral Travel olarak geçen yıl 1,3 milyondan fazla yolcuyu Antalya’ya götürdüklerini anlatan Coşkun Yurt, Türkiye’ye götürdükleri toplam yolcu sayısının ise 1,5 milyonun üzerinde olduğunu söyledi. Yurt, ‘’Demek ki bu sene Rusya’dan 950 bin civarında yolcu getireceğiz. Bu sayı 900 bine de düşebilir, 1 milyona da çıkabilir. Türkiye’ye getirdiğimiz toplam yolcu sayısında ise düşüş yaşanmayacak. Çünkü Polonya’da ciddi bir kapasitemiz var onu 2019’da yüzde 20 arttırıyoruz. Ukrayna aynı seviyede duruyor, Almanya’da yüzde 50 civarında bir artışımız var. En kötü ihtimalle, Rusya’daki açığı buralardan kapatacağız. 2018 yılında Coral Travel olarak tüm dünyaya 2,7 milyon paket yolcu gönderdik. Buna koltuk satışlarını da eklediğimizde, 3 milyon 50 bin civarında bir rakam ortaya çıkıyor.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’OTELCİNİN BUNU ANLAMASI LAZIM’’

Türkiye’de otel fiyatlarının yüzde 15-20 arttığına dikkat çeken Yurt, açıklamalarının devamında şu sözleri dile getirdi:

Rusya’nın ekonomisinin en iyi olduğu 2014 yılında 4,5 milyon Rus Türkiye’ye tatile geldi. Rusya’nın ekonomisinde önemli sıkıntılar yaşandığı, siyasi ve konjonktürel bir sürü olayın yaşandığı yılda ise 6 milyon Rus geldi. Peki bu nasıl oldu? Fiyatla oldu. Bunun tek nedeni fiyattır başa bir şey değil. Eğer siz 2014’ün rakamlarına dönerseniz, alacağınız turist sayısı d 4,5 milyondur. Bu çok basit bir denklem. Otelcinin bunu anlaması lazım.

‘’RUSYA’YA VERİLEN FİYATLAR AVRUPA’NIN ÜSTÜNDE’’

Şu anda otelcilerin Rusya’ya verdiği fiyatlar Avrupa’nın üzerinde. 2017’de dengeliydi fiyatlar, 2018’de de benzer seyreti ancak 2019 ile beraber Rusya’daki fiyatlar Avrupa’nın üstüne çıktı.

Rusya’da da, Avrupa’da olduğu gibi, baştan ortalama bir fiyat belirleyip öyle ilerlemek gerekiyor. Çünkü son dakikaya kalınca bu sefer de düşük fiyat vermek zorunda kalıyoruz. Avrupa ile kontenjanlar yapılırken sent sent hesap yapılır, kontenjanlar belirlenir. Rusya’da ise ‘ya tutarsa’ gibi bir beklenti var. Bunu ben doğru bulmuyorum.



Bu Haber 18.03.2019 - 16:39:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ali Aktürk 18.03.2019 - 11:00

    Sayın Yurt çok güzel belirtmişsiniz ancak 2018 tahminlerini yanlış ve bihaber kişilerden dinlemişsiniz maalesef.Antalyada 2018 beklentilerini aldığımda isimde vereyim M.Kemal Tekin dostum ile maksimum 4750000 demiştim! Ama tahminleri topladık 6 milyonu çok geçiyordu sezon önü! Kesinlikle zarar ve otellere ve tedarikçilere fatura çıkar dedik oldu! Ne yazık!Keşke yapılsaydı! Bu sene 2018 sezonunu zor yakalarız. 35 yıldır turizmden,bu güne kadar tüm tahmini bütçelerimi gerçekleştirmiş biri olarak söylüyorum.Artık turizmde her kesim kontrollü gitmelidir.Zararına uygulamadan kaçınmalısınız, işin başındakiler farklı bakış ve hayır diyebilen danışmanlarla çalışmalıdır,sözkonusu turizmde sorumluluk almamış kişilerin fikirleri yanlışa sevk eder! Dikkat! Selamlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.