Çetin Osman Budak’tan ‘Sezon ortasında yeniden kapanırız’ uyarısı

Çetin Osman Budak’tan ‘Sezon ortasında yeniden kapanırız’ uyarısı
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Delta Plus varyantı nedeniyle sezon ortasında yeniden kapanma gelebileceğini söyledi.

Rusya’ya dikkat çekti

Rusya ve Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlamalarını kaldırmasıyla turizm sektöründe yaşanan hareketlenmenin sevindirici olduğunu belirten Çetin Osman Budak, ancak normalleşme sürecinin çok dikkatli yönetilmesi gerektiğini söyledi. Budak, “Türkiye’nin en büyük turist pazarı olan Rusya’da günlük vaka sayısı 23 bin’i, vefat sayıları ise 700’ü aşmış durumda. Vakaların yüzde 99’u bulaşıcılığı çok yüksek olan Delta ve Delta Plus varyantı. Aşı olan Rus turistleri PCR testi istemeden kabul ediyoruz, ancak aşıların virüsün yayılmasını ne kadar önlediği belli değil. Kontrollü açılmazsak sezonun ortasında yeniden kapanırız. Yeniden kapanma turizm ve bağlı sektörler için yıkım olur” dedi.

Turizm sezonunu Türkiye’den önce açan Avrupa’daki ülkelerin Delta ve Delta plus varyantı nedeniyle yeniden seyahat kısıtlamaları getirmeye başladığına dikkat çeken Budak, şunları söyledi:

‘’Çok düşük fiyattan satış yapıldığına dair iddialar var

“Normalleşme sürecinde çok dikkatli olmalıyız. ‘Ne kadar turist gelirse, o kadar iyi’ mantığıyla normalleşme sürecini yönetemeyiz. Aşısını yaptırmış olsalar bile, yurtdışından gelen her ziyaretçiden mutlaka PCR testi talep etmeliyiz. Turist çekebilmek için yabancı turistlere çok düşük fiyattan satış yapıldığına dair iddialar var. Bu süreci ‘astarı yüzünden pahalı’ hale getirmemek için her türlü önlem alınmalı. Turizm gelirleri ne kadar önemliyse, insanlarımızın sağlığı da en az o kadar önemli.

‘’Yalnızca uçuş kısıtlamalarının kalkması yetmiyor’’

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)’nın birlikte yayımladıkları Covid-19 ve Turizm Raporu’na göre, Türkiye Covid-19’un turizm sektörüne olumsuz etkileri nedeniyle milli gelirinin yüzde 6,3’ü ile yüzde 9,1’i arasında bir kayıp yaşayacak. Yine aynı raporda, tüm dünyada turizm sektörünün 2023 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere gelemeyeceği belirtiliyor. Yaşanacak kaybı telafi etmek için yalnızca uçuş kısıtlamalarının kaldırılması yetmiyor.

‘’KDV indiriminin bir ay uzatılması yeterli değil’’

“ Biz kapıları açtık. İşinizi yapın, ayakta kalın” denilerek sektörün sahipsiz bırakılmaması gerekiyor. Sektöre uzun vadeli faizsiz ya da çok düşük faizli kredilerle nefes aldırılmalı. Kısa Çalışma Ödeneği turizm çalışanları için Nisan 2022’ye kadar uzatılmalı. KDV indiriminin bir ay uzatılması yeterli değil, Nisan 2022’ye kadar yeniden uzatılmalı. Konaklama vergisi ve Turizm Tanıtım Payı ödemeleri tamamen kaldırılmalı. İç turizmi teşvik edecek mekanizmalar hayata geçirilmeli. Turizm bölgelerindeki esnafa ve üreticiye yeni hibeler verilmeli”



Bu Haber 07.07.2021 - 09:32:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mert 07.07.2021 - 06:43

    Ruslar otellerde hastalanmaya başladı bile

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.