''Turizm ve otelcilikte kurallar sil baştan değişecek''

''Turizm ve otelcilikte kurallar sil baştan değişecek''
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, koronavirüs sonrası sektörde meydana gelecek değişimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Her şey dahil sisteminin biteceğini, restoranların küçüleceğini, her alanda sosyal mesafenin artacağını belirden Yakup Demir, sektörde tüm kuralların sil başta yazılacağını kaydetti.

Hürriyet’ten Hale Temel Omur’a konuşan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, koronavirüs sonrası turizm ve otelcilik sektöründe kuralların sil baştan değişeceğini söyledi. Virüs sonrası nasıl yaşayacağını ‘Dünya Sağlık Örgütü ile Bilim Kurulu’nun belirleyeceğini ve kuralları yazacağını söyleyen Yakup Demir, koronavirüs sonrası süreçle ilgili radikal öngörülerini şöyle paylaştı:

''Her şey dahil sistemi bitecek''

Bilim Kurulu'nun Bakanlar Kurulu kadar yetkili olacağını ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak yıllar boyu görevine devam edeceğini söyleyen Yakup Demir, ‘’Her şey dahil sistemi out olacak. Belki de Bilim Kurulu tarafından yasaklanması öngörülecek. Kapı anahtarları ve harcama kartları en yakın sürede kalkacak. Bu işlemlerde temassız uygulamaya geçilecek. Resepsiyonda turisti, maskeli resepsiyonistler karşılayacak. Maalesef gülümseyen yüzlerini de göremeyeceğiz. Konuğun ateşi ölçülecek, şüphe görülürse revire teste gönderilecek. Belkide ‘hastaneye mi’ geldim diye şaşıracakları bir süreç yaşanacak. Arabanızın anahtarını verdiğimiz vale ve bagajın teslim edildiği bell-boy artık olmayacak.” diye konuştu.

‘’Sakinlik derecesi yüksek olan otellere ilgi artacak’’

“Odanın bakımını ve temizliğini yapan personelin sağlık sicili kapıda asılı olacak, konuklarına maske ile eldivenle hizmet edecek” diyen Yakup Demir, odaların UV destekli ışınla dezenfekte edileceğini, bu işler için yakın gelecekte robotik hizmetlerin devreye gireceğini dile getirdi. Oda tekstilinde de hijyen kurallarının en yüksek dozda olacağını söyleyen Yakup Demir, “Sonraki konuğu ağırlayacak oda 24 saat süreyle havalandırılacak ve boş tutulacak. Fiziksel toplantılar yapılamayacak. Şuanda olduğu gibi virüs sonrasın da tüm toplantılar online yapılacak. MİCE turizmi bitecek. Yani, toplantı ve kongre otelleri ciddi sıkıntı çekecek. Yoğunluğu ve yatak kapasitesi yüksek olan oteller kendilerine korona veya benzeri virüs standartlarına uygun hale getirinceye kadar çok rağbet görmeyecek. Butik ve açık alanı fazla, yani sakinlik derecesi yüksek olan otellere ilgi daha çok olacak” diye konuştu.

‘’Restoranlar küçülecek’’

Genele açık restoranlarında fazla rağbet görmeyeceğini savunan Yakup Demir, aynı kaptan yemek alma döneminin tamamen biteceğini söyledi. ‘Kendin pişir kendin ye’ sisteminin çok ilgi göreceğini söyleyen Yakup Demir, şöyle devam etti: “Kamping turizmi moda haline gelecek. Karavan ve çadır sektöründe değişim ve gelişim yaşanacak. Bu sektör karlı sektörlerin içinde yer alacak. Yazlık evlere rağbet çoğalacak ve daha uzun kalışlar olacak. Otellerin mimari şartnamesi tamamen değişecek. Büfeler kalkacak veya porsiyonluk sisteme geçilecek. Restoranlar 10-20 kişilik parçalara bölünecek. Genel alanlarda bolca el yıkama lavaboları olacak. Restoran ve mutfak çalışanları, eldiven ve maskeyle çalışacaklar. Kapalı alanlardaki disco, gece clubü, hamam, sauna kapalı havuzlar kullanım dışı kalacak.”

‘’Dünyada artık hiçbir zaman 1.4 milyar kişi dolaşmayacak’’

Salgın öncesi dünyada günlük dolaşımın 1 milyar 300 milyondan fazla olduğunu dile getiren Yakup Demir, günlük online oda satışının ise 2 milyon civarlarında olduğunu paylaştı. Şimdi bu sayının yüzde 98’nin yok olduğuna dikkat çeken Yakup Demir, “Virüs sonrası ilk 10 ayda bu sayı yüzde 30’a çıkacak ama hiçbir zaman artık dünyada 1 milyar 400 milyon kişi dolaşmayacak. Bu yıl turizmcilerin tanıtım reklamı da ‘Biz Bize Yeteriz! Çeşme’ye Bodrum’a Bekleriz Türkiye’ olacak. Dışarıdan maalesef turist beklentimiz olmayacak. Beklesek de gelemeyecek. Dışarıya giden de olmayacak, olamayacak. Zorunlu haller dışında çıkışlara izin verilmeyecek” diyerek turizm sektörünü farklı bir geleceğin beklediğini paylaştı.

‘’Plajlarda da sosyal mesafe’’

Plajlarda da şemsiye-şezlong aralıklarının sosyal mesafe seviyesinde olacağını dile getiren Yakup Demir, bu mesafenin deniz içinde de korunacağını dile getirdi. Yoğun ilgi gören sokaklarda da yürüme standartının geleceğini öne süren Yakup Demir, “Örneğin Alaçatı’da çok zaman metrekarede asgari 3 kişi yürürken bu mesafe +1 metreye çekilecek. Restoran, kafe ve barlarda dip dibe oturma olmayacak. Bir metre mesafeye göre masa düzeni oluşturulacak. Kruvaziyer turları uzun süre yapılamayacak. Uçak dahil toplu taşım araçlarını kullanma kültürü azalacak, daha çok özel araçlar kullanımda olacak” diyerek kısa mesafelerde bisikletin favori olacağını dile getirdi.



Bu Haber 11.04.2020 - 17:07:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • yılgör demirtaş 16.04.2020 - 12:24

    Değerli Yakup kardeşim. Diğer turizmci dostlarımın sizi alaya alan yazınızla ilgili sohbetlerine istinaden yaxınızı okudum. Malesef siz farklı bir coğrafyada yaşıyorsunuz. Bulgaristan ya da moldova gibi içpazar ağırlıklı yerlerde gibisiniz. Türkiye turizminden pek bi haberiniz yok. Çeşneyi pek turizm içetisinde görmüyoruz. Çünkü yabancı turist destinasyonu değil. Sezonu 2 ay. Asla da yabancılara ait bir destinadyon olamaz. Daha fti kendi markası oteliyle yapamadı bunu. Bu sebeple türkiye turizmi adına konuşmayın sakın. Gelen üç beş turisti de korkutursunuz. Aman diyeyim. Dediğiniz şeylere gelince, hayal... tamamen hayal. Üç beş kendini isim yapma sevdalısı çıkıp buralarda konuştuğu konular bunlar. Kale almıyoruz

  • Necip Fincancıoğlu 16.04.2020 - 11:05

    Sayın meslektaşım bağzı konularda haklı ama bu kadar radikal kuralların uygulanacağını düşünmüyorum, yaşa gör.Zamanla her şey unutulur, neler unutuldu neler.

  • tarkan duman 16.04.2020 - 11:00

    Sevgili Yakup Demir Kardeşim, İnsanlar Grip te oldu ,Hatta grip salgınlarıda yaşadık, inan bana daha çok kişi Öldü onun için lütfen olayı dramatik hala getirip insanları üzme. Tabiki önlemler şu anda alınacak fakat arkadaşım Turizm de yazdığın gibi abartılı kökten değişiklikler olmayacak. Fakat bu salgın sizin abarttığınız kadar da değil kardeşim. Eğer geçmiş'i incelersen Yılda dünyada yüzbinlerce kişi grip ten ölüyor .. Şimdi mantıklı düşünelim, en fazla 2 ay içinde grip te kullandığımız gibi bazı ilaçlar kullanılacak, bu konu dünya gündeminden düşecek, ve Turizm kaldığı yerden devam edecek... Sayın Yakup bey bakın Bulunduğunuz makam adına konuştuğunuzu unutmayın, söyleyeceğiniz şeyler çok ciddiye alınabilir bu hem Yatırımcılar , hem Profesyonel yöneticiler, hem çalışan ailemiz olan personelimiz, hemde tatil planı yapan Misafirlerimizi olumsuz umutsuzluğa sokar. Benim yazdıklarım umut aşılamak değil , bu vakanın çok abartıldığı uzun süreler sürmeyeceğini ve herşeyin kısa sürede unutulacağını söylüyorum. Biz belli süre daha bizden istenenleri yapalım, açıklanan 14 korunma kurallarına ve sosyal izalosyana devam edelim yeter. NOT: unutmayalım şu anda Dünya da en iyi durumda olan Ülkelerin başlarında geliyoruz. Sevgi ve saygılarımla,

  • Can Salmanoğlu 15.04.2020 - 12:29

    Kardeşim, yahu sen turizmci olduğuna emin misin? İlk 2 paragrafı okudum ve bıraktım. Sen nerede çalışıyorsun, ne yapıyorsun? Eğer çeşmede çalışıyorsan, çeşmede turizm yok. Sezonu 2 ay olan ve sadece zengin türklerin geldiği bir yerde turizm var diyemezsiniz. Yabancı turistin olmadığı, nasılsa zenginler geliyor diyerek, zenginlerin rahatça istediği gibi hareket edebileceği bir yerde bu yüzden düşük gelir gelmesin diye fiyatlar yüksek olduğu yerde, turizm yapmak kolay. Senin otelin ılıca plajına sıfır ve 5 yıldız. Onu 10 yaşındaki oğlum bile pazarlar. sıkıyorsa, o kadar çok biliyorsan, gel de antalya gazipaşadaki otelleri pazarla bakayım. Sen çeşmeden başka bir yere gitme sakın. Antalya falan seni yutar. Herşey dahil olmadan sahil turizminin üstünü çizin. Bu kadar yatak kapasitesi başka türlü dolmaz. Devlet genelge ve kanun da çıkarsa, kimse buna uyamaz ve denetleyemezler bile. Hadi kardeşim. Hadi. sırf bir şeyler söylemiş olmak için de laf üretmeyin . Böyle basit mahalle gazetelerinde haber aradıkları için seni çıkarmışlar buraya

  • Ali dağdelen 14.04.2020 - 05:39

    Herşey bilinçli planlı yapılıyor.dijital toplum yaratmak için böyle sistem getirmeye çalışıyorlar. insanlari tekilleştirmeden sosyal yapıyı değiştirmeden dijital toplum oluşumunun zor olduğunu bildikleri için böyle bir karar almak istiyorlar. Yani oyun içinde oyun var.

  • Gökmen elmas 13.04.2020 - 10:04

    Bu söyledikleriniz sanki dünyayı ölümcül bir virüsün olduğunu akla getiriyor kısıtlama olacak ama bu kadarda biraz abartılı olmuş sauna hamam gibi yerlerde maskeyle çalışılabilir kuaförler de öyle

  • Sb 13.04.2020 - 01:21

    1 ay sonra virüs kalmaz. Yılda 2 defa tatile giden Avrupalılar Ruslar İskandivan ülkeleri Herşey dahil sistemi bitmez çok zor. Tatile gelen ve tatilden dönemlere test yapılır bu şekilde önlem ve kontrol alınır.

  • Ahmet soydan 12.04.2020 - 11:30

    Musteri olarak ben , en az 2 sene buyuk otele gitmem , kalablık restorana gitmem , eski tarz acık koridor otele gidierim , tercihen kucuk butik aile oteline giderim. Zaten turizm de eski gunlere donsun , kucuk oteller , keyifli aile isletmesi restoranlar , doga da korunur , herkes yaptıgından keyif alır , 2000 kisilik otelleri doldurcam diye 100 eura ya ulkenin icine ettirmenin anlami yok. Yunan adalari gibi eski tarza doneriz. Buyuk oteller huzur evi olur.

  • Ahmet sozdan 12.04.2020 - 11:27

    Kamu bankalarinda kredi yok , gelende adrese teslim gelmis zaten. Vergi toplamaya gelince partili ayırımı yapmayan iktidar , kredi dagitmaya gelince yandaslari tercih etmesi cok yazık. Diger tarafdan turizm 2 sene kendine zor gelir ona gore yapın hazırlıgınızı

  • HAMZA GÜNER 12.04.2020 - 06:35

    Işte gerçek bu olması gerekende bu yalnız ofisler de dahil olmak üzere kamera ve hijyen sistemi şart Dünyanın en iyi beşinci oteli seçilen antalyada bir otel de 3 yıl çalıştım 2000 kişiye varan doluluk sahildeki wcleri 1 adet bayan 1 adet bay wc kabini var yalvarmaya kadar vardım ve bu şekildeki sorunları dile getiriyorum diye kapı önüne kondum

  • Aydın MEHMETOĞLU 12.04.2020 - 01:12

    Ben de belirtmiş olduğunuz görüşlerinizin hemen hemen hiçbirine katılmıyorum. En kısa zamanda, her şey dahil sistemi dahil, belirli tedbir ve önlemler alınmış bir şekilde devam eder. 2008 yılındaki Küresel Ekonomik Krizi'nde de kapitalizmin sonunun geldiğini savunuldu, gazeteler boy boy Karl Marx'ın resmini basarak Kapital kitabını dağıttı. O zamandan bu zamana ne değişti, bence hiçbir şey, o yüzden kusura bakmayın, belirtmiş olduğunuz boyutlarda panik yapacak hiçbir şey yok...

  • g.a 11.04.2020 - 06:54

    turizm in yakın gelicekteki trendlerinin değişeceği konusunda düşencelere % 100 katılmakla beraber , ülkemizdeki bazı kafaların hiç değişmeyeceği aşikar , konu ne olursa olsun sonunda çeşme nin kazanması mantığı ile sonlanıyor beyfendinin söyleşisi hep ; alanya , kemer , belek , Marmaris , fethiye , kuşadası … sanki başka vatan toprağı , yabancı turist gelmeyince sanki iç pazar sadece çeşme ye gidecek memleket de bu kadar işsizlik ve gelir kaybı yaşanınca mevcut iç pazar sayısınında aynı kalıcağını hayal ediyor

  • mahmtu gunaydın 11.04.2020 - 05:52

    hiç bir görüşüne katılmıyorum. 2001in 11 eylülünde artık kimse uçmayacak demişlerdi. 100 eurodan haftalık hersey dahil satacaklar. Gör bak nasıl dolacak o tesisler.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.