Avrupalı havayolu şirketleri, Rus hava sahasını kullanamadıkları için Çinli hava yolu şirketleri karşısında dezavantajlı duruma geleceklerini belirtiyor.
Turizm Güncel – Dış Haberler
Rusya’nın Ukrayna’ya dönük operasyonu sonrası Avrupa Birliği’nin hava sahasını Rus sivil uçaklarına kapatması ve Rusya’nın da buna aynı şekilde karşılık vermesi Asya’ya yapılan uçuşlarda yolculuk süresini uzattı. Buna karşın Çin hava yolu şirketleri, Rusya hava sahası üzerinde devam ederek mesafe anlamında Avrupalı hava yolu şirketlerine göre avantajlı duruma geliyor.
Air France-KLM CEO'su Ben Smith, Ukrayna işgali sonrası Avrupalı hava yolu şirketlerinin Rus hava sahasını kullanamamasının Çin havayolu şirketleri için adil olmayan bir avantaj oluşturduğunu ifade etti.
Ben Smith, Financial Times için yaptığı açıklamalarda, ''Paris ve Seul arası artık eskisinden üç saat daha fazla sürecek. Çin havayolu şirketleri, artık bize karşı adil olmayan bir avantaja sahipler.'' açıklamasında bulundu.
“Kar sağlamak artık zor olacak”
Finnair CEO'su Topi Manner da Avrupalı havayolu şirketlerinin ciddi dezavantajda olduğunu belirterek ''Çin'in ikincil şehirlerine gerçekleştirilen uçuşlardan kar sağlamak artık zor olacak.'' açıklamasını yaptı. Finnair'in Helsinki-Tokyo arası gerçekleştirdiği uçuş süresi 9 saatten 13 saate kadar çıkacak.
Havacılık danışmanı Andrew Charlton, ''Uçuş süresine saatler ekleniyor ve olay sadece süreden ibaret de değil; yakıt, maliyetler ve emisyonlar da var.'' açıklamasını yaptı ve bu durumun Avrupa hava sahasındaki tıkanıklığı artıracağını dolayısıyla hava trafiği kontrollerinde de gecikmelere sebep olacağını belirtti.
Uçuş rotalarını yeniden çizme sorunu, Avrupa havacılık endüstrisinin tam da toparlanmaya ve pandemi öncesi döneme yaklaşmaya başladığı anda gerçekleşti. Havayolu şirketleri; Çin'deki pandemi kısıtlamalarının kalkması sonrası açılan Çin pazarında, turistleri Paris gibi popüler destinasyonlara taşıyarak Çinli turistler üzerinden kar sağlamayı umuyordu.
Çin pazarında 2019 seviyelerinin en az yarısına ulaşma hedefi
Ben Smith'in söylediklerine göre Franco-Dutch Grubu, Şangay'a ve Pekin'e düzenlenen uçuşları gitgide artırarak Çin pazarında 2019 seviyesinin en az yarısına ulaşmayı planlıyordu. Franco-Dutch Grubuna ait şirketlerden Air France-KLM, 2019'dan beri ilk defa kara geçmişti. Toparlanmaya başlayan havacılık sektöründen en çok fayda sağlayanlardan biri olan şirket, devletten aldığı 10 milyar euroluk borcu da ödeyerek pandemiden edindiği son yaraları sarma peşinde. Devletten alınan borçlar, satın alımlar ve kar payları konusunda bazı Avrupa Birliği kısıtlamaları içerdiğinden şirketin özgürlüğünü kısıtlıyor ve dolayısıyla şirket bu borçtan derhal kurtulmaya çalışıyor. Şirket, Nisan sonuna kadar borcun 2.5 milyar euroluk kısmını ödeyeceklerini açıkladı.
Ben Smith, Hollanda Hükümetinin bölge sakinleri için aşırı gürültü oluşturduğu gerekçesiyle Schiphol Havalimanındaki maksimum uçuş sayısını azaltma planını da yanlış buluyor. Şirket olarak ciddi çaba sarf ettikleri bir anda gelen bu kararı yanlış bulduğunu belirten Smith daha öncesinde zaten gürültü kirliliğini azaltmak adına yeni hava taşıtlarına yönelmiş olduklarını da ekledi.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri