Avrupa'da uçak biletlerine 'taban fiyat' mı geliyor?
Fransa Ulaştırma Bakanı, Avrupa Birliği içinde uçak biletlerine 'taban fiyat' getirilmesini önereceğini açıkladı. Ancak uzmanlar bunun sorunu çözmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca, Fransız bakanın açıklamasını da samimi bulmuyor.
Turizm Güncel - Dış haberlerFransa Ulaştırma Bakanı Clément Beaune,
Avrupa'da karbon emisyonunu düşürmek amacıyla uçak biletlerine '
taban fiyat' uygulanmasını önereceğini açıkladı. Sosyal ve çevresel çöplüğe karşı mücadele etmek istediğini belirten Beaune artık 10 euroya bilet satmanın mümkün olmadığını kaydederek "Mega düşük fiyatlar bu gezegenin fiyatını yansıtmıyor." dedi.
Peki uçak biletlerinin daha pahalı olması havacılık sektörünün karbon ayak izini azaltır mı?
Uzmanlar uçak biletlerinin pahalı hale getirmenin karbon ayak izini azaltmada pek de işe yaramayacağı görüşünde.
Seyahat Uzmanı ve ‘Trains for Europe’ kampanyasının kurucusu Jon Worth, hava yolu şirketlerinin yarattığı çevresel maliyete karşı ödedikleri her bedelin iyi olduğunu belirtti.
Fransa’da tüm uçuşların yüzde 50’sini yüzde 2’lik kesim yapıyor
Ancak bu konuda uğraşılması gerekenlerin sık sık uçan insanlar olduğuna dikkat çeken Worth "Bilet taban fiyatı bazı insanların hafta sonu şehir gezisi yapmasını engelleyebilir
ama düzenli uçan seçkinleri durdurmayacak veya azaltmayacaktır.
Fransa'da tüm uçuşların yüzde 50'sini yüzde 2'lik bir kesim yapıyor.
İngiltere'de tüm uçuşların yüzde 70'ini yüzde 15'lik kesim yapıyor, Hollanda'da ise yüzde 8'lik kesim uçuşların yüzde 42'sini gerçekleştiriyor." dedi.
2014 yılında yapılan bir araştırmayla, genel olarak
Avrupalıların yüzde 37'sinin kendi ülkelerinin dışına hiç çıkmadığı tespit edilmiş. Bu istatistik bile Avrupa'da aslında kimlerin uçtuğunu gösteriyor.
Avrupa'da tren biletleri uçak biletlerinden 2 kat daha pahalı
Greenpeace'in temmuz ayında yayınladığı rapora göre Avrupa'da tren biletinin ortalama fiyatı uçak bileti fiyatının iki katı.
Avrupa genelindeki 112 demir yolu hattından sadece 12 demir yolu hattı hızlı, güvenilir ve uçak biletinden daha ucuz. Bu yılın mayıs ayında Fransa yurt içindeki bazı noktalara uçuş yasağı getirdi. Bu karar, trenle 2,5 saat ve daha kısa süren yerleri etkiledi. Ancak trenlerin gece yeterince geç saatte çalışmaması nedeniyle yasak yalnızca 3 uçuş rotası için uygulanabildi:
Paris Orly'den
Bordeaux,
Lyon ve
Nantes'a.
Trenler bakımsız, yavaş ve modern değil
İklim aktivistleri, yasağın havacılık sektörünün karbon emisyonunu azaltmadığını belirterek hükümeti eleştiriyor ancak trenlerin bakımlı, modern ve hızlı olmaması yolcuların uçakla uçmayı tercih etmesine neden oluyor. Bununla ilgili John Worth "Eğer trenle Paris'ten Barselona'ya veya Frankfurt'a gitmek isterseniz, bu hatlarda tren kapasiteleri çok düşük. Bu nedenle önlemler sopadır ancak insanların davranışlarını değiştirecek havuçlara da ihtiyacımız var." diyor.
“Çözüm pahalı bilet değil, uçuş sayısına göre artan vergi”
Beaune'nin "10 euroya uçak bileti satma dönemi bitti" söyleminde yanlışlık olduğunu kaydeden Worth, "Şu anda minimum uçak bileti tek yön vergiler dahil 40-50 euro. Çözüm kısa aktarmalı uçuşların kaldırılarak ve 'sık uçan vergisi' getirilmesinde.
İngiltere'de 'sık uçan vergisi' uzun süredir tartışılıyor. Vergi oranlarını, yapılan uçuş sayısına göre artıracak bir sistem bu. İlk uçuşun vergisi çok düşük olacak ve uçuş sayısı artıkça vergi de artacak.
Almanya da kısa uçuşları kaldırmanın yollarını arıyor
Almanya'nın da yurt içi kısa uçuş rotalarını kaldırmanın yollarını aradığını kaydeden Worth "Örneğin yolcu
Stuttgart'tan
Singapur'a seyahat edecek ancak uçak
Frankfurt'tan kalkıyor. Almanya bu yolcunun Frankfurt'tan kalkan uçağa trenle gitmesini sağlamaya çalışıyor. Sorun şu ki, birçok ülke hala bağlantılı sisteme sahip değil. Fransa'da örneğin sadece
TGV INOUI hızlı trenleri
Air France uçuşlarına bağlanıyor. Almanya'da da Deutsche Bahn trenleri ile EasyJet uçuşlarına bağlanabiliyorsunuz." diye konuştu.
Macron taktiği
Bunun tam bir
Fransa, bir
Macron taktiği olduğuna dikkat çeken
John Worth Almanya'da da liberal ulaştırma bakanı yüzünden bunun mümkün olmadığını ifade ediyor. Worth, ancak
İspanya ve
Hollanda'nın bu konuya daha istekli olabileceğini söylüyor.
Ryanair CEO’su plana düşmanca yaklaşıyor
Avusturya 2020 yılında uçak biletlerine 40 euro taban fiyat uygulayacağını açıkladığında Ryanair'in CEO'su Michael O'Leary "Kuzey Kore benzeri fiyat kontrolü. Uçak bileti fiyat kontrolünün Kuzey Kore'ye yakıştığını düşünüyorum." diyerek bu tip önlemlere düşmanca yaklaşmıştı.
“Fransa’nın yaptığı şey çok ses getirdi ancak faydasızdı”
Jon Worth Fransız Ulaştırma Bakanının gerçek bir değişimden ziyade kamuoyunu etkileme arayışında olmasından endişe ettiğini belirterek "
Fransa'nın kısa mesafe uçuş yasağı uluslararası kamuoyunda çok ses getirdi. Faydasızdı ancak Macron'a büyük uluslararası tanıtım sağladı. Korkarım Beaune da aynı şeyi yapıyor." değerlendirmesini yapıyor.
Bu Haber 06.09.2023 - 14:09:31 tarihinde eklendi.