Avrupa'da hangi ülke ne kadar turist vergisi alıyor?

Avrupa'da hangi ülke ne kadar turist vergisi alıyor?
Turist vergisi Avrupa'da oldukça yaygın bir uygulama. Kentin belediyeleri toplanan bu vergiler, kentlerin altyapılarının düzeltilmesi, tarihi yapıların renovasyonu ve plaj temizliği gibi işlerde kullanılıyor. Avrupa'da en faz turist vergisi alan şehir ise, turist başına gecelik 10 euro vergi ile Roma.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Dünyanın pek çok ülkesinde turistler 'turist vergisi' adı altında bir vergi ödüyor. Bu paralar çoğunlukla, şehir altyapılarının geliştirilmesi, tarihi mekanların restorasyonu, plajların temizlenmesi ve turistlerin turistik kentlere zarar vermesini azaltmaya dönük çalışmalar için harcanıyor.

Peki Avrupa'da hangi ülke turistten ne kadar vergi alıyor?

ALMANYA

Almanya'da turist vergisi (Kurtaxe), şehir otoriteleri ile turizm birliklerinin veya derneklerinin ortak kararı ile alınıyor. Almanya'daki kentlerin büyük bir kısmında vergi ödemesi girişte yapılır. İş seyahati için gidenler vergiden muaftır. Almanya'da turist vergisi şehirden şehire değişiklik gösterir. Örneğin, Berlin ve Köln'de otel bedelinin yüzde 5'i turist vergisi olarak ödenirken, Dresden'de turist vergisi günlük 1.3 eurodur.

İSPANYA

İspanya'da turistler vergiyi konakladıkları otel aracılığıyla öderler. Her yetişkin turistten vergi alınırken, 16 yaşın altındakiler vergiden muaftır. Ödenen vergi konaklanan otele göre değişiklik arz eder. Örneğin, 5 yıldızlı otelde konaklayanlar gecelik 2.5 euro turist vergisi öderken, bu rakam 4 yıldızlı otellerde 1 euroya, diğer kategoridelerdeki otellerde ise .05 euroya düşer.

FRANSA

Fransa'da turist vergisinin tarihi 100 yıl eskiye dayanır. Paris, Fransa'da turistten şehir vergi alan kentlerden biridir. Rezervasyon internet üzerinden yapılmışsa, turist vergisi otelden çıkarken ödenir, diğer kanallardan satın alınmışsa, satın alma esnasında vergi kesintisi uygulanır. Paris'te de turist vergisi konaklama yapılan otele göre değişir. Bu rakam 0.88 euro ile 3.3 euro arasında değişir. Örneğin 5 yıldızlı otelde konaklayan biri 3.3 euro şehir vergisi öder.

İTALYA

İtalya'da turistten alınan şehir vergisi, konaklama türüne göre, 1 euro ile 5 euro arasında değişiyor. Sadece Roma'daki otellerde turistlerden gecelik 10 euro şehir vergisi alınıyor. İtalyan yasalarına göre bir şehrin belediyesi, geceleme sayısına bakmaksızın bir kereye mahsus olarak turistlerden vergi alabilir. Vergi, konaklamanın bitiminde tahsil edilir. Otelciler, misafirden aldıkları oda ücretine direkt olarak vergiyi de dahil ederler.

RUSYA

Rusya'da 1 Mayıs 2018'den itibaren Altay ve Stavropol tatil şehirleri turist vergisi almaya başladı. Sadece yetişkinlerden alınan vergi, turist başına günlük 10-30 ruble (0.13-0.40 euro) arasında değişiyor. Öte taraftan, temmuz ayında beri Krasnodar'ın bazı bölgelerinde de turistlerden vergi alınmaya başlandı. Turistler vergiyi otele varışta ödüyor. Ödemeyenlerden 500-200 bin ruble (6.5-26.5 euro) ceza alınıyor.

YUNANİSTAN

1 Haziran 2018 tarihinden bu yana Yunanistan'daki otel konaklamalarından da vergi alınmaya başlandı. Düşük sezonda herhangi bir indirim uygulanmayan ve yıl genelinde alınan vergi, konaklama kategorisine göre değişiyor. 5 yıldızlı otel konaklamalarında 4 euro olan vergi, 1 ve 2 yıldızlılarda 0.50 euroya kadar düşüyor. Apartman ve hostellerde konaklayanlardan alınan turist vergisi ise 0.25 euro ile 1 euro arasında değişiyor.



Bu Haber 05.11.2018 - 15:18:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.