Araştırma: Çalışanların değişen beklentileri

Araştırma: Çalışanların değişen beklentileri

Uluslararası otel zinciri Hilton, çalışanların pandemi sonrası değişen beklentilerini belirlemeye dönük bir araştırma yaptı. Y ve Z kuşaklarının pandemi sonrası dönemde iş hayatından kariyer gelişim fırsatları, takdir kültürü ve güçlü çalışan desteği gibi beklentileri olduğunu ortaya koydu.


Hilton Hotels, pandemi sonrasında personel sıkıntısı çeken konaklama sektörüne de ışık tutacak önemli bir araştırma yaptı. Araştırmada, çalışlanların pandemi sonrası değişen beklentileri belirlenmeye çalışıldı.

İş seyahati fırsatları tercih nedeni

Araştırma çıktılarına göre, net amaçları olan şirketlerde çalışmak, genç Türk profesyonellerinin yüzde 70’i için büyük önem taşıyor. Araştırma katılımcılarının yarısından fazlası esnek çalışma saatlerinin (yüzde 58) ve iş arkadaşlarıyla bir aile gibi hissetmenin (yüzde 53) cazip nitelikler veya "ek avantajlar" olduğunu düşünüyor. Araştırma aynı zamanda iş odaklı seyahat fırsatlarının da Y ve Z kuşağının tercihlerinde büyük rol oynadığını gösteriyor. Katılımcıların dörtte üçünden fazlası (yüzde 78) iş seyahati fırsatlarının düşündükleri ideal pozisyonlar için öne çıkan bir tercih nedeni olacağını belirtiyor.

Çalışanların öncelikleri

Katılımcılar yeni beceriler kazanabilecekleri işlerde çalışmak istediklerini söylüyor. Liderlik (yüzde 58), yönetim (yüzde 45), zaman yönetimi (yüzde 44), yeni dil öğrenme (yüzde 44), proje yönetimi (yüzde 40) ve kişilerarası iletişim (yüzde 39) çalışanların edinmek istediği beceriler arasında ön sırada yer alıyor. Y ve Z kuşağının dörtte birinden fazlası hayallerindeki mesleğin mühendislik (yüzde 27) olduğunu belirtiyor. Mühendisliği, işletme yönetimi (yüzde 25) ve proje yönetimi (yüzde 25) takip ediyor. Bu mesleklerin tamamı konaklama sektöründe kariyer yapmaya uygun olmalarıyla öne çıkıyor.

Yarıya yakını konaklama sektöründe çalışmayı düşünmeye başladı

Araştırmaya katılan kişilerin yaklaşık yarısı (yüzde 46), son 12 ay içinde konaklama sektöründe çalışmayı düşünmeye başladığını belirtiyor. Bu kişilerin de yüzde 48’i çalışanlarına gerçekten değer veren bir şirkette çalışmayı tercih edeceğini söylüyor. Yüzde 28’i de sürdürülebilirlik planlarını aksiyona geçirmiş şirketlerde çalışmak istediğini ifade ediyor. Otel yönetimi (yüzde 36), pazarlama ve iletişim (yüzde 29) ve etkinlik yönetimi (yüzde 28) alanları konaklama sektöründe en çok talep gören departmanlar olarak öne çıkıyor. Sosyal bir ortamda çalışma, yeni beceriler edinme ve hayatın farklı kesimlerinden insanlarla tanışma gibi fırsatlar sunması bu departmanları adaylar için cazip kılıyor.

Y ve Z kuşağının beklentileri ortaklaşıyor

Araştırma aynı zamanda Y kuşağı (26-41 yaş) ve Z kuşağının (18-25 yaş) profesyonel hayattan beklentilerine dair çok önemli benzerlikler ortaya koyuyor. Her iki grup da tek bir kuruluş içinde birden fazla rolü üstlenebileceği bir kariyer rotasının profesyonel gelişim için daha faydalı olacağını düşünüyor (Z kuşağı yüzde 53, Y kuşağı yüzde 48). Takdir kültürü (Z kuşağı yüzde 62, Y Kuşağı yüzde 65), kapsamlı kariyer gelişim fırsatları (Z kuşağı yüzde 57, Y kuşağı yüzde 55) ve mental sağlık ve iyi yaşam uygulamaları (Z kuşağı yüzde 54, Y kuşağı yüzde 57) her iki yaş grubu için de büyük önem taşıyor.

Hilton Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Başkanı Jochem-Jan Sleiffer konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

"200'den fazla pozisyon için iş fırsatlarımız var"

"Araştırmamız pandeminin işe bakışımızı nasıl değiştirdiğini gözler önüne seriyor. Türkiye'deki genç profesyonellerin takdir edilmeye, kariyer gelişimine, refaha ve daha başarılı olabilecekleri bir çalışma ortamına ne kadar değer verdiklerini gösteriyor. Hilton olarak dünyayı misafirperverliğin ışığı ve sıcaklığıyla doldurma amacıyla hareket ediyoruz. Bunu başarmak için yarattığımız Hilton kültürüyle sektöre liderlik etmemiz gerektiğinin farkındayız. Bu nedenle, bireylerin tüm potansiyellerini ortaya çıkaracak araçlar, teknoloji ve kültürle güçlendirilmiş gerçekten zengin, amaçları olan ve değerli bir çalışma ortamı yaratmayı hedefliyoruz. Ekip üyelerimize yatırım yaptığımızda misafirlerimiz, tesis sahipleri ve yerel toplulukların da bundan fayda sağladığını biliyoruz. Hilton’un çalışmak için harika bir yer olması; hayat değiştiren seyahat fırsatlarımızın, kariyer hızlandırma programlarımızın, her ekip üyemiz için aidiyet duygusu yaratma taahhüdümüzün yanında pozitif anlamda çevresel ve sosyal etki yaratma kararlığımızdan kaynaklanıyor. Şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren 70 otelimizde 200'ün üzerinde pozisyon için iş fırsatımız bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda 30'un üzerinde yeni tesis açmayı planlıyor ve 3 binden fazla kişiyi ekiplerimize katmayı hedefliyoruz. Mühendislikten etkinlik yönetimine ve ön büroya kadar sayısız iş fırsatımız bulunuyor."



Bu Haber 23.08.2022 - 11:23:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.