Antalya'daki Saat Kulesi'nin orijinal saatini çalıp yerine plastik saat takmışlar

Antalya'daki Saat Kulesi'nin orijinal saatini çalıp yerine plastik saat takmışlar

Antalya’nın simgelerinden Tarihi Saat Kulesi’nde orijinal saatlerin çalınarak yerine plastik saatlerin takıldığı tespit edildi.


Antalya’da yer alan Tarihi Saat Kulesi’nin restorasyon çalışmalarında kulenin tepesine 19'uncu yüzyıl başlarında takılan orijinal saatin çalınarak yerine plastik saat takıldığı tespit edildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Antalya Müzesi denetiminde Antalya Bilim Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esin Kuleli'nin hazırladığı proje kapsamında yürütülen Antalya Saat Kulesi restorasyon ve kazı çalışmalarında 22 metre yüksekliği bulunan kulenin dört bir tarafındaki saatlerin orijinal olmadığı ortaya çıktı. Orijinal saatlerin yerine plastik saatlerin takıldığı tespit edilirken saatleri tutturmak için kullanılan demir çerçevelerin de tarihi taşları çatlattığı görüldü.

Orijinal saatlerin 1988 yılında çalınmış olabileceği tahmin edilirken plastik saatler sökülerek kaldırıldı.

Öte yandan kulede zeminden 8 metre yüksekliğe kadar beton döküldüğü ve bu alanda yapılan kazı çalışmalarında da biri saat düzeneğinin çalışması diğeri kulenin en üst kısmındaki çanın her saat başı çalmasını sağlayan 40'ar kiloluk iki kurşun parça bulundu.

1900’lü yıllarda 2'nci Abdülhamid döneminde Saat Kulesine dönüştürülen yapının en son restorasyon çalışmalarının 1985 yılında yapıldığı öğrenildi. O dönemde Saat Kulesi’nde incelemelerde bulunan  Recep Güngör, orijinal saatin takılı olduğunu ve  saate restorasyon ve bakım çalışmaları yaptığını aktardı.  



Bu Haber 06.06.2022 - 14:08:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.