Antalya’da otelcilerden ‘zehirlenme’ vakalarına çözüm

Antalya’da otelcilerden ‘zehirlenme’ vakalarına çözüm

Egeli turizmcilerin ardından Antalyalı turizmciler de tatilini bedavaya getirmek isteyen İngiliz turistlerin ‘zehirlendim’ numarası ile açtığı davalarla uğraşmaya başladı.


Egeli otelcilerin yıllardır yaşadığı sorunu bu yıl ciddi sayıda İngiliz turist almaya başlayan Antalyalı otelciler de yaşamaya başladı. Tatil sırasında zehirlendiğine dair asılsız ihbarda bulunan İngiliz sayısının Antalya’da da artışa geçtiği belirtiliyor. Turizmde 4-5 yılda giderek artan bir reklamasyon sorunu yaşandığını belirten Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, otellerin belli başlı milletlerle yaşadıkları reklamasyon sıkıntısına, ‘Güvenli Turizm’ sistemi sayesinde çözüm bulduklarını söyledi.

Türkiye’de tatil yapıp ülkesine dönen tatilcinin reklamasyon oyununu Hürriyet’ten Ceren Deniz’e anlatan Manavoğlu, “Turistler tatillerini yaptıktan sonra ülkelerine dönüyorlar. İndikleri havalimanlarında, ellerinde broşürlerle bekleyen avukatlar onlara, ‘İsterseniz tatile ödediğiniz paranın bir kısmını geri alabilirsiniz’ gibi bir teklif sunuyor. Bunu cazip bulan tatilci de kaldığı otelde zehirlendiğini iddia ederek dava açıyor ve ‘Türkiye’de oteldeki yemeklerden yedikten sonra istifra ettim, tatilim zehir oldu’ gibi geriye dönük bir şikâyette bulunuyor” dedi.

“Otel kendini kanıtlamak zorunda kalıyor”

Otellerin tatil sonrası çoğu asılsız ihbarlarla sıklıkla karşılaştıklarını belirten Manavoğlu, “Turist sağlığı kapsamında tesislerde tatilcinin işletmeden kaynaklanan bir hastalığa yakalanmadan keyifli şekilde tatilini geçirmesi planlanıyor. Hijyen ve kalite kontrollerini yaptığımız otellere gelen şikâyetlerin birçoğunda tatilci, doktor raporu olmadan gıda zehirlenmesi yaşadığını iddia ediyor. Bu durumda otel kendini kanıtlamak durumunda kalıyor. İşte bu noktada otellerin verdiği analizler, şahit numuneler, tutulan sıcaklık kontrolü formları büyük önem taşıyor. Üründe herhangi bir üreme olup olmadığı bu sayede kanıtlanıyor.” diye konuştu.

“Kamera ve sosyal medya hesaplarına bakılıyor”

Manavoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Altyapı, personel eğitimleri, hijyen belgesi gibi pek çok önlemin alındığı otellerde, yemekler sunum sıcaklıkları ölçülerek sunuluyor. Otele gelen müşteri, zehirlendiği ihbarında bulunduğu takdirde, otellerde şahit numune dediğimiz bir kavram devreye giriyor. Otel, ürettiği ürünlerden numuneler alarak 72 saat saklamak zorunda. Herhangi bir zehirlenme olması durumunda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı gıda kontrol görevlisi arkadaşlar tesise gelerek bir gıda güvenliği denetimi yapıyor ve müşterinin zehirlendiğini iddia ettiği üründen numuneler alıyor.

Kanıt sistemi sadece analizlerle de sınırlı değil. Gıda zehirlenmesi yaşayan kişinin oteldeki kamera kayıtlarına ve sosyal medya hesaplarına bakılıyor. Tatilde zehirlendiğini iddia ettiği günlerde sağlıklı şekilde dans ettiğini, havuza girip eğlendiğini gösteren kayıtlar tur operatörüne sunuluyor. Eğer Bakanlığın almış olduğu numunede herhangi bir olumsuzluk yoksa tesise ceza kesilmiyor. Ancak sınırın üzerinde bir üreme varsa bu noktada ‘kamu sağlığını tehdit’ nedeniyle otelin işletmecisi ve ilgili personel savcılığa sevk ediliyor. Ürün başına 28 bin lira para cezası uygulanıyor.”

“İngiliz turist kabul etmek istemeyen oteller var”

Özellikle İngiliz pazarıyla yoğun olarak çalışan otel işletmecilerinin bu durumdan mustarip olduğunu belirten Manavoğlu, “O nedenle İngiliz turist kabul eden oteller bu konuda çok daha fazla dikkatliler. Tur operatörleriyle yapılan anlaşmalar nedeniyle turistin eli çok kuvvetli. Oteller, her koşulda savunma vermek durumunda kalıyor. O nedenle çok etkin bir kanıt sistemi oluşturuldu. Oteller konuda kendilerini çok geliştirdiler. Ama yine de uzun süren prosedürlerle uğraşmak istemediği için önümüzdeki sezonda İngiliz turist kabul etmek istemeyen oteller var” dedi.



Bu Haber 04.10.2022 - 14:56:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.