Antalya'da 'aşırı turizm' tehlikesi var mı, uzmanlar ne diyor?

Antalya'da 'aşırı turizm' tehlikesi var mı, uzmanlar ne diyor?
Hızlı betonlaşma, kalabalıklaşma, trafik ve pahalılık ile gündeme gelen Antalya'nın, 'aşırı turizm' tehlikesi ile karşı karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Uzmanlardan biri “Antalya henüz bir Barselona değil ama olmaya yakın." değerlendirmesini yapıyor.

Henüz eylül bile bitmeden resmi rakamlara göre 13,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaşan Antalya'da aşırı turizm tehlikesi var mı? Antalya da giderek turizm protestolarının yaşandığı İspanya'nın Barselona kentine mi dönecek? Trafik, yüksek kiralar ve hayat pahalılığı ile gündeme gelen Antalya'nın, aşırı turizm riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor. Akademisyenler, meslek odaları ve turizmciler Antalya'daki aşırı turizm tehlikesini Cumhuriyet gazetesinden Ece Güneş'e değerlendirdi.

Aşırı turizmin ve turizme bağımlılığın göstergeleri

Aşırı turizmin belirtilerinden birinin destinasyondaki doğallığın ve otantikliğin kaybolması olduğunu kaydeden  Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Barış Seyhan, aşırı turizmin temel göstergeleri olarak şunları sıralıyor:

"Turizme bağımlı yerlerde diğer ekonomik etkinlikler azalıyor"

"Çevresel etki olarak Barselona’dan örnek verelim. Şu an yılda 32 milyon turistin ziyaret ettiği Barselona’da her hanenin kişi sayısına göre aylık su istihkakı var, çünkü turizm nedeniyle şehirde su tüketimi artmasına karşın su kaynakları sınırlı. Bu aşırı turizmin en temel ihtiyaç olan suya erişim bakımından çevresel etkisini gösteriyor. Dubronvik’te bazı bölgelerde turistlerin tekerlekli valizlerini yolda sürüklemesi yasaklandı. Gürültü bakımından başka bir olumsuz çevresel etkiye karşı alınan bir önlem bu. Barselona’da turistlere kiralanan evler nedeniyle şehirde ev kiraları çok yükseldi, hayat pahalandı. Bunlar da ekonomik alanda oradaki yerel halkın aşırı turizmden olumsuz etkilenmesine yol açtı. Aşırı turizm sonucu sosyal ve kültürel boyutta da çelişkiler ortaya çıkıyor. Söz gelimi Konya’da Mevlana Türbesi'ni ziyaret eden turistlerin oranın kültürel yapısına saygı göstermemeleri halinde dengeler bozulabiliyor. Ya da tatilde turistlerin uyuşturucu ve fuhuş talepleriyle özellikle yoksul ülkelerin kentlerinde suça yönelim artabiliyor. Tayland gibi ülkelerde bunun örneklerini açıkça görebiliyoruz. Bir yerde aşırı turizmin varlığını en kolay yoldan anlayabileceğimiz bir başka özellik de, o yerin ekonomik olarak turizme bağımlı hale gelmesi. Tarım, hayvancılık, sanayi gibi diğer ekonomik etkinlikler azalıp turizm tek başına ön plana çıkıyorsa orada bir aşırı turizm tehlikesi başladığını düşünebiliriz”

“Çalışanların üzerine daha fazla yük biniyor"

Turizm sosyolojisi üzerine araştırmalar yapan, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ece Ömüriş de aşırı turizm sonucu turistin de mutsuz olduğunu belirtiyor. Son yıllarda turizm aktivitesine katılmada sosyal medya ile gösterimin artmasıyla ana motivasyonun başkalarının gördüğü yerlerden eksik kalmama duygusu olduğunu öne sürerek, turizmin, tatilin iyi olma haline erişmek, iyi hissetmek amacının olduğunu ancak kalabalığın içinde turistin de mutlu olmadığını söylüyor. Ömüriş “Turizm aşırılaştığı zaman, ana oyuncularından bir diğeri, turizm hizmeti verenin de iş yükünün artışı ile hizmet kalitesi düşerken mutsuzluğu artıyor. Az  bir ücrete bu kadar yoğun bir işi yapmayı sürdürmek gerçekten çok zor ve artan turist sayısıyla çalışanların üzerine bu anlamda da daha fazla yük biniyor” diyor.

“Antalya aşırı turizm konusunda Barselona olmaya yakın"

Turizmde temel mesele para olduğu sürece bu kalabalığın önüne geçileyeceğini, turizm hareketinin yavaşlatılamayacağını kaydeden Ece Ömüriş  “Turizmin en temel motivasyonu kar etmek. Ne kadar çok turist o kadar kazanç anlayışından sektörü uzaklaştırmak zor gibi görünüyor” yorumunu yapıyor.  Seyhan ve Ömüriş, Antalya’nın  aşırı turizm bakımından  durumunun henüz bir Barselona olmadığını ancak yakın olduğunda birleşiyor.

"Bakanlığın turizme tahsis ettiği yerleri yerel yönetim gazeteden öğreniyor"

Bugünlerde gelen turist sayısı bakımından rekor üzerine rekor kırdığı açıklanan Antalya’nın kent planlanmasında aşırı turizm riski hesaba katılıyor mu?

Şehir Planlamacıları Odası Antalya Şubesi Başkanı  Funda Yörük, soruya “Turist hedeflerini koyanlarla Antalya’yı planlayanlar aynı değil. Biz de seviniyoruz, daha fazla turist gelsin, gelir gelsin ancak kent bunu kaldırabiliyor mu, bunu da hesaba katmak, dikkate almak gerekiyor. Son yıllarda kaldıramadığına dair işaretleri görmeye başladık. Turistin gelmesini bekleyenlerle kenti kullananlar aynı noktada değil. Söz gelimi bakanlığın nereleri turizme tahsis edeceğini yerel yönetim gazeteden öğreniyor. Planlı olsa, belediye de ona göre altyapı, ulaşım hazırlığını yapabilir. Sit alanı karar değişikliklerini yine resmi gazeteden öğreniyoruz. Yerel yönetime, şehir planlamacılarına danışıldığı olmuyor ne yazık ki” yanıtını veriyor.

"Turizmin temeli sayılar üzerine kurulmamalı"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve TÜROFED eski başkanı Osman Ayık da turizm planlamasında hedeflerin sadece sayılara odaklanarak ortaya konulduğunu belirterek, turizmin temelinin sayılar üzerine değil sürdürülebilirlik üzerine kurulması gerektiğine dikkat çekiyor. Ayık, “Kültür ve Turizm Bakanlığına çok iş düşüyor. Orada alınan kararların yeni bir yönetişim anlayışıyla,  işin içine yerel insanları katarak verilmesi gerekiyor. Siz  yukarıdan aşağıya bir takım coğrafyalarda bir takım planlamalar yapabilirsiniz ama orada yaşayan insan toplulukların görüşünü, rızasını, geleceğini ve refahını dikkate almanız gerekir. Son yıllarda ihmal ediyoruz bu konuları  ve bu konularda iletişim kanallarını yeterince işletmiyoruz diye düşünüyorum” yorumunu yapıyor.

"Havalimanı kapasitesi arttırılırken kara yolunda ve şehirde yaratacağı trafik hesaplanmıyor"

Antalya’ya turistleri taşıyan havalimanı kapasite geliştirme projesi turizm planlamasında yerel yönetimlerle merkezi yönetimin eş güdüm içinde planlama sürecinde bu iletişim kanallarını işletilemediğinin örneklerinden biri. Funda Yörük, havalimanı genişletme projesinden medyadan haberdar olduğunu belirterek “Çok güzel bir havalimanımız var. Şimdi genişleyecek, gelişecek. O da güzel, ancak  o yolcu kapasitesi artan  havalimanından şehre artan sayıda gelen insanları otellere götürecek yollarımız yok. Havalimanı yapılırken sadece havalimanı kapasitesinin arttırılması yeterli değil. Oradaki havalimanı insanları vakitlerini değerli kılan sürede otellerine götüremiyorsak, eş zamanlı şekilde ulaşımla beraber bunları da masaya yatırarak planlı bir şekilde çözümleyemiyorsak bir sorun var demektir. Göç yolda mantığı ile çözüm düşüneceğiz yine anlaşılan” diyor.

"Antalya Havalimanı, etrafındaki yoğun yapılaşma ile kuşatılıyor"

Ayık ise projeyle ilgili “Antalya Havalimanı boğulmak üzere. Kapasitesini arttırmak için yatırımlar planlanıyor ama etrafındaki yapılaşma ile İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşadığımız sorunun benzerinin yaşanması çok muhtemel. Havaalanı etrafında yoğun yapılaşma havalimanı etrafını kuşatmaya başladı. Tüm trafik havayolu yanındaki yoldan gidiyor. Etrafındaki yoğun nüfus birikimiyle de o nüfusun da seyrüseferini düşününce havaalanı girişi çıkışı, oradaki ulaşım ve erişilebilirlik konusunda sıkıntı olabilir. Bunlara kafa yorup bu şehrin gelecek üç yılda beş yılda ne kadar sayıda misafiri iyi bir şekilde ağırlayacağını planlamak lazım. Antalya’nın yükünü biraz azaltmak lazım ki bu şehir sürdürülebilir bir şekilde önümüzdeki dönemde Türk turizmine en büyük katkıyı yapan destinasyon olarak kendini koruyabilirsin.” yorumunu yapıyor.


Bu Haber 27.09.2024 - 09:30:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • şimdilik yeter.

    otelci 28.09.2024 - 09:05

    Her tarafı beton yığınına çevirdik yeşil alan bırakmamaya çalışıyoruz. Turizm bakanlığı artık Antalya bölgesine yeni tahsisler vermemeli bunu tüm belediyelerde desteklemeli bunun için belli bir süre (3-5 sene) otel inşaatına müsaade edilmemeli. Bunun yerine yeni ulaşım yollarına önem verilmeli çünkü havaalanından Alanya ya da ki bir otele bir misafir 2.30 DAKİKA İLE 3 saatte gidebiliyor aynı şey kemer bölgesi için de geçerli uçuş saatinden 2.30-3 saat önce otellerden alınan misafirler şimdi 3.30-4 saat önce alınıyor bu da misafirler için bir yorgunluk ve bir daha bu bölgelere gelmede isteksizlikler doğuruyor. İŞİN ÖZÜ ANTALYA BÖLGESİNE OTEL YAPIMINA BELLİ BİR SÜRE İZİN VERMEMEK . ŞİMDİLİK YETER BU KADAR OTEL VE YATAK KAPASİTESİ.

  • Nihayet bu konuya parmak basılmış.

    Fatih Soyalp 27.09.2024 - 08:15

    15 senedir Manavgat Sorgun da yaşıyorum... 15 sene içinde çevrede sadece yeni 1 adet okul açıldı... Ancak kocaman kocaman içinde neredeyse bir kasaba nüfusu barındıracak 10 larca otel yapıldı buralarda ve halen de yapılmakta.... Biraz dikkatli dolaştığınızda tanıdık organik kötü kokuyu hemen her otel yakınında duyabiliyorsunuz. Benim bildiğim DOĞA bu kadar aldırmazlığı kaldırmaz.... Kocaman kocaman otel yapımlarına derhal son verilmelidir... Yoksa 'Denize Girmek Tehlikeli ve Yasaktır' levhalarının asılması çok yakındır.... Saygılar....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.