Antalya, Bodrum, Milas ve Marmaris belediye başkanları isyan etti

Antalya, Bodrum, Milas ve Marmaris belediye başkanları isyan etti
Antalya’nın Manavgat ilçesi ile Muğla’nın Bodrum, Milas ve Marmaris ilçelerindeki orman yangınları yeniden kontrolden çıktı. Belediye başkanları, durumun vehametine dikkat çeken açıklamalar yaptı. Başkanlar, hava müdahalesinin yetersizliğinden dert yandı.

Bodrum, Milas, Antalya Büyükşehir ve Marmaris Belediye Başkanları yangın nedeniyle bölgelerde durumun vahim olduğuna ilişkin açıklamalar yaptı.

Bodrum’da dün öğlen saatlerine İçmeler mahallesinde başlayan orman yangını etkisini arttırarak devam ediyor. Aşağı Mazı Mahallesi'nde büyük tahribata neden olan yangının Çökertme koyundaki yerleşim birimlerine sıçradığı, Çökertme Koyunun tahliye edilmesi için anonsların yapıldığı öğrenildi.Tersane bölgesine ulaşan yangın nedeniyle 3 otel tahliye edildi. Aşağı Mazı Mahallesi'nde de büyük tahribat yaratan yangın bu sefer de ünlü Çökertme koyuna kadar indi. Mazı ve Çökertme koyları simsiyah dumana bürünürken, aşağı Mazı Mahallesi'nde sahil kenarında park etmiş bir araç alevlere teslim oldu.

Vatandaşlar botlar ve gezi tekneleriyle alınıyor.

Aşağı Mazı koyu çevresi tamamen yanarken, bölgede birçok yerleşim birimi boşaltıldı. Çökertme koyunda da vatandaşlar botlarla gezi teknelerine alındı. Çökertme koyuna yanaşan çok sayıda bot ve tekne vatandaşların tahliyesini gerçekleştirirken, teknelerle yiyecek, içecek sevkiyatı yapıldı.

Burada cehennem yaşıyoruz”

Bodrum Belediye Balkanı Ahmet Aras, ‘’Burada bir cehennem yaşıyoruz. İnanılmaz bir şey bu. Artık ne yapacağımızı biz de şaşırdık. Allah yardımcımız olsun. Cayır cayır yanıyor burası. Zaten karadan müdahale etmek imkansız, elkiniz kolunuz bağlı. Burada ancak uçak helikopter müdahalesi olabilir ama onun için de geç kaldık. Bi,zim yapabileceğimiz tel şey meskun mahalleri koruyalım, ağaçları ve ormanı koruyamıyoruz.’’ dedi.

Muhittin Böcek: Cankaybı 7’ye çıktı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Çarşamba günü başlayan yangınların devam 5 ilçe ve 13 mahallede devam ettiğini söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesinin 645 araç, bin 767 personelle mücadele ettiğini kaydeden Böcek, “Aynı zamanda yangından zarar gören vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Can kaybı 7'ye çıktı. Binlerce canlı ormanda yanıyor.” diye konuştu.

2 bin 800 yapı yandı

ABB’nin yanı sıra bir taraftan da uçak ve helikopterlerin yangına müdahale ettiğini kaydeden Muhittin Böcek, “Yine de zaman zaman bugün Kemer'de 3 yerde yangın çıktı, Alanya'da çıktı. Bütün belediye başkanı arkadaşlar yardımcı olmaya çalışıyor. Halkımız seferber oldu. Vatandaşlarımızın canını kurtarıyorum ama mal, canın yongası. Yıllardır yaşadığı, evlendiği, çocuk sahibi olduğu evleri yandı insanların. Büyükbaş, küçükbaş hayvanlarını kaybettiler. İneğin yoğurdu sütü parasıyla okumuş biri olarak o insanları çok iyi anlıyorum. 30 bin dekarın üzerinde faydalı alan, dikili alanlar yandı kül oldu. 2 bin 800 yapı yandı. Söndürme çalışmalarımız devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

Tahliye anonsları

Marmaris ilçe merkezindeki Armutalan Mahallesi’nin ormanlarla çevrili Sekine Evren, Sinan Mevki ile 438 sokak üzerindeki evler yangının 1 kilometre yaklaşmasıyla tedbir amaçlı tahliyeye başladı. Saat 17.30’dan itibaren polis ve zabıta megafonlarla, çevre camilerden ise evlerin tahliyesi için anonslar yapıldı.

Turunç’taki bir otelde patlama iddiası, belediye başkanından yalanlama

Öte taraftan Turunç’ta bulunan Alya isimli otelde patlama olduğu öğrenildi. Yangın öncesinde yüzlere misafirin bulunduğu tesisin 2 gün önce tahliye edildiği için can kaybı yaşanmadığı, ancak bazı otel çalışanlarının yaralandığı bildirildi. Sosyal medya kullanıcısı paylaşımında "Turunç Otel girişinde Alya otelde patlama olmuş ölüler var. Yol kapandı ve denizden tahliye ediliyor." ifadelerini kullandı.
Ancak, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay'ın patlama iddiasını yalanladığı belirtildi.

Mehmet Oktay: Yangını kontrol altına alamıyoruz

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise Yangınların kontrol altına alınamadığını ifade etti. Rüzgarın etkisiyle yangının yerleşim yerlerine sıçrama durumunun söz konusu olduğuna dikkat çeken Oktay, “Turunç’ta yangın kontrol altına alınamadı. İçmeler’de yer yer ilerliyor. Onu da kontrol altında tutmaya çalışıyoruz ama oldukça zorlanıyoruz. Armutalan Mezargediği dediğimiz bölgede son 1 saat içerisinde yine çok hızlı bir yangın yükselişi oldu. Şu anki tespitlerimize göre 10 civarında ev yanmış durumda.’’ ifadelerini kullandı.

Sözcü TV’ye konuşan Oktay, şunları söyledi:

* Hisarönü'nde yerleşim bölgelerinden yangının uzaklaşmasını sağlamıştık ama an itibarıyla orada da yerleşim bölgelerine yangının geldiğini söylediler. Bayır köyünde çiftlik koyumuzda da benzer bir durum söz konusu.

Havadan müdahale yetersiz”

Bölgede havadan destek yetersiz. Coğrafyamızdan da kaynaklı yangının ağırlıklı olduğu bölgelere karasal ulaşım mümkün olmadığından dolayı daha çok havadan müdahaleye ihtiyacımız var. Şu ana kadar hava çalışmaları bölgedeki yangına tam anlamıyla karşılık verebilmiş değil

10 bin hektardan fazla alan yandı”

Oktay, “Yangının 4. gününde 10 bin hektardan fazla sadece Marmaris'te alanımız yanmış durumda” açıklamasında bulundu.

* Buradaki çalışmaların sağlıklı ilerleyebilmesi yönünde tüm yurttaşlarımızın yardımcı olmak istediğini anlıyoruz, ancak irtibata geçmeden ihtiyacımız olmadığı halde gönderilen çeşitli yardım malzemeleri bizim buradaki çalışmalarımızı sekteye uğratıyor.

* Hiçbir kişisel hesaptan paylaşılan yardım çalışmalarını lütfen kimse kâle almasın. Tamamen resmi hesaplar üzerinden yapılan paylaşımlar dikkate alınsın. İletişim kanallarımız üzerinden iletişime geçilsin.

* Tüm yangın bölgelerinde eğer çok zorunlu değilse lütfen yurttaşlarımız trafiği gereksiz yere meşgul etmesinler. Çünkü gerek sağlık ekiplerimizin, gerekse yangın araçlarımızın ilgili alanlara intikalinde sıkıntı yaşıyoruz. Bu konularda tüm yurttaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz.”

Muhammet Tokat: Çökertme’de tahliye işlemleri yapılıyor

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise yangının Çökertme’nin yanındaki sırtlarda yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. Tokat, “Rüzgarın etkisiyle de Çökertme’ye doğru geliyor. Buraya acil müdahale ihtiyacı var. Kaymakamla ve diğer yetkililerle görüştük. Arazözle birlikte helikopter hatta uçak desteğinin devreye girmesi gerekiyor. Helikopterler geldi ama uçakları bekliyoruz. Uçakların müdahalesiyle burası biraz rahatlayabilir. Burası geçen hafta yanan yer. Şu anda yeni yanan yerle eski yanan yer birleşmiş durumda. Yangının sırtlardan aşağıya inmesi durumunda Çökertme sahili ciddi şekilde zarar görecek. Bu sebeple tahliye işlemleri yapılıyor.” dedi.

Gelin görün ne hale gelmiş Çökertme”

Daha sosyal medya hesabından bir paylaşımda daha bulunan Muhammet Tokat, “Sabahtan beri feryat ettik, hava desteği dedik, hepimiz söyledik çırpındık. Anlatamadık ya da anlaşılamadık. Gelin şimdi ziyaret edin bakalım ne hale gelmiş güzelim Çökertme…” diyerek yangına havadan müdahale edilmemesine isyan etti.



Bu Haber 01.08.2021 - 23:13:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Devrim pınar 02.08.2021 - 09:08

    Çay paketi atılmıştı oralara. Yangını söndürmedi mi?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.