ALTSO Alanya turizminin sırtındaki dört kamburu açıkladı
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Genel Sekreteri Servet Ünlü'nün uzun süredir üzerinde çalıştığı ve çarpıcı araştırmaların yer aldığı 2011 Ekonomik Rapor Kitapçığı bölge turizmiyle ilgili temel dört sıkıntıyı ortaya koydu. Araştırmada, Alanya turizm hizmet sektörü tesis bazında gelişirken, hizmet anlayışında yeterli kalite sağlanamadığı itirafına yer verildi.
Alanya merkez ve beldelerinde otel sahibi olanlar ve olmak isteyenlerin yeterli fizibilite çalışması yapmadan, banka kredisi alarak yatırıma gittikleri, bunun sonucunda ekonomik krizler ile turizmdeki dalgalanmalar nedeniyle artan yüksek faizli kredilerin işletmecileri zor duruma düşürdüğü ve tesislerin el değiştirdiği ifade edildi.
'SÜRÜMDEN KAZANMA' ANLAYIŞI
Turistik tesislerde doluluğu arttırmak için sürekli fiyat indirimine gidildiği, büyük tesislerin krize yakalanmamak için her şey dahil fiyat anlaşması yaparken sürümden kazanma anlayışının yaygınlaştığı bilgisine de yer verilen raporda, Alanya turizminden Alanya'nın değil, yurt dışındaki seyahat acentelerinin para kazandığı belirtildi.
ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) en geç bir iki hafta içerisinde hazırlayıp yayınlayacağı 2011 Ekonomik Rapor Kitapçığı’nın “turizm araştırmaları” bölümünde ortaya konulan veriler, acı gerçekleri de gözler önüne serecek nitelikte.
1950’li yıllara kadar küçük bir balıkçı kasabası, narenciye ve muz üretimine dayalı bir tarım kentiyken, bugün turizmi başköşeye oturtan ve tam manasıyla bir turizm kenti kimliğine bürünen Alanya’da; ALTSO Genel Sekreteri Servet Ünlü’nün uzun süren zahmetli bir çalışma sonucu hazırladığı veriler, çarpıcı sonuçları da ortaya çıkardı.
İŞTE EN ÇARPICI TESPİTLER
1) Alanya’da hizmet sektörü tesis bazında gelişirken, turizmde hizmet anlayışında genel olarak yeterli kalite ve profesyonellik sağlanamadı. Artan tesis sayısı, vasıflı eleman sayısının yeterli olmaması, turizmdeki dalgalanmalar, beklentilerin yüksek olmasına rağmen turizm gelirinin istenen seviyelere çıkmaması, küçük işletmeler için dezavantaj oluşturuyor.
2) Özellikle yeni yatırımlar için fizibilite çalışmalarının tam anlamıyla yapılamaması ve yetersiz finansmanla kredi alınarak yatırıma gidilmesi, ekonomik krizler ve turizmdeki dalgalanmalar nedeniyle artan yüksek faizli krediler işletmecileri zor duruma düşürmekte ve tesisler el değiştirmektedir.
3) Alanya’da özellikle son yıllarda apart otel olarak çok sayıda tesisin açıldığı, tesislerin verimli bir şekilde işletilemediği, dolayısıyla birkaç dönem sonunda kapandığı ya da başka işletmelere kiralandığı görülmektedir.
4) Turizm sezonu başlamadan önce seyahat acenteleri ile yapılan pazarlama sözleşmelerinde tesislerin doluluk oranlarını artırmak için fiyat indirimleri çok yaygınlaşmıştır. Büyük tesislerde ise her şey dahil fiyat anlaşmaları yapılmakta, sürümden kazanma anlayışı yaygınlaşmaktadır. Konaklama tesislerinin gelirleri azalırken yurt dışındaki seyahat ve ulaştırma sektörünün kar oranlarının paket tur içindeki paylarında yükseliş yaşanmaktadır. Dolayısıyla turizmden elde edilebilecek gelirin önemli bir bölümü yurt dışında kalmaktadır.
İşte, ALTSO Ekonomik Rapor Kitapçığı’nda yer alacak diğer ayrıntılar:
1) 80’li yıllarda Alanya’yı ziyaret eden yabancı turistler içinde ilk sırada Almanlar yer alırken, bunu 2010 yılı itibariyle sırasıyla Rus, İskandinav, Polonyalı, Çek, Hollandalı ve İngilizler izledi.
2) 2010 yılı içinde Alanya’ya gelen yabancı turist sayısı 1 milyon 848 bin 607 olarak hesaplandı.
3) Alanya’nın 2010 yılı içinde turizm geliri 1 milyar 9 milyon 339 bin 422 Dolar olarak hesaplandı.
4) Alanya genelinde Belediye Belgeli olarak faaliyet gösteren toplam yatak sayısı 56 bin 215. Antalya bölgesinin % 50’den fazlası Alanya bölgesinde yer alıyor.
5) Belediye Belgeli yatak kapasitesi ile birlikte Alanya’nın Antalya içindeki payı % 30’ları buluyor. Bu kapasitesi ile Alanya, konaklama tesisi ve yatak kapasitesi bakımından Antalya bölgesinde en büyük potansiyele sahip ilçesi
konumunda.
6) 1983 yılında Alanya’da Bakanlık İşletme Belgeli konaklama tesislerinde 3 bin 141 olan yatak kapasitesi, 30 Haziran 2011 tarihi itibarı ile 157 bin 875 olarak belirlendi.
7) 30 Haziran 2011 tarihi itibarı ile Bakanlık Belgeli toplam 264 tesiste 90 bin 328 yatak hizmet veriyor.
8) Alanya’da bulunan konaklama tesislerinin yerleşim yerlerine göre dağılımlarına bakıldığında 641 tesisin yüzde 28’i Alanya merkezde, yüzde 19’u Konaklı’da, yüzde 13’ü Okurcalar’da bulunuyor. Bu merkezleri sırasıyla Türkler, Mahmutlar, Avsallar, Oba, İncekum, Kestel, Kargıcak, Tosmur, Payallar ve Demirtaş takip ediyor.
9) Alanya’da mevcut konaklama tesislerinin yüzde 52’si Alanya’nın batısında, yüzde 19’u ise doğu beldelerinde yer alıyor.
10) Turizm İşletme Belgeli konaklama tesislerinin türlerine göre dağılımı incelendiğinde, Alanya’da en çok 3 ve 4 yıldızlı otellerin bulunduğu ve bu tesislerin 46 bin 428 yatak kapasitesine sahip olduğu görülüyor.
11) Bununla birlikte Alanya ve ilçelerinde 45’i 5 yıldızlı otel ve 4’ü 5 yıldızlı tatil köyü olmak üzere 49 büyük ölçekli konaklama tesisinde toplam 34 bin 259 yatak kapasitesi mevcut.
12) Alanya’da Bakanlık Belgeli pansiyon bulunmuyor. Apart oteller kategorisinde ise Alanya’da 34 müstakil apart otel ile 2 butik otelde toplam 5 bin 612 yatak kapasitesi yer alıyor.
13) Son yıllarda çoğunluğu kent merkezinde yer alan küçük ölçekli otellerin yavaş yavaş azaldığı görülüyor. Bunda her şey dahil satış sisteminin yaygınlaşması ve büyük ölçekli tesislerin çoğalması en önemli etken olarak göze çarpıyor. 30 Haziran 2011 tarihi itibarı ile ilçede toplam 377 Belediye Belgeli tesiste toplam 56 bin 215 yatak bulunuyor.
14) Son yıllarda özellikle Belediye Belgeli apart otellerden bazılarının kapanmasına ya da el değiştirmesine rağmen, Alanya günümüzde Bakanlık ve Belediye Belgeli tesisleriyle birlikte yaklaşık 146 bini geçen yatak kapasitesiyle Türkiye ve Akdeniz çanağının en önemli turizm destinasyonlarından biri konumunda gösteriliyor.
15) Alanya’da 2002 yılında toplam 586 tesiste 94 bin 578 yatak kapasitesi bulunurken, 2011 yılında bu rakam 641 tesiste 146 bin 533 yatağa ulaştı.
16) 2002 yılında bu potansiyelin yüzde 41,07’si batı beldelerinde, yüzde 21,37’si doğu beldelerinde, yüzde 37,56’sı ise kent merkezinde bulunmaktayken, 2011 yılında mevcut kapasitenin yüzde 52,40’ı batı beldelerinde, yüzde
19,44’ü doğu beldelerinde, yüzde 28,15’i ise merkezde faaliyet gösteriyor.
17) 2002 yılında toplam içindeki payı yüzde 37,56 olan Alanya merkezin payı yüzde 10’a yakın azalma ile yüzde 28,15’e düştü. Doğu beldelerinin payı yüzde 18,12 oranında azaldı, batı beldelerinin toplam içindeki payı ise 2002 yılına göre yüzde 11 arttı.
18) Batı beldeleri içinde toplam içindeki payını en çok artıran beldeler ise sırasıyla Konaklı, Türkler, Okurcalar ve İncekum oldu. Avsallar ise yatak sayısı artmasına rağmen, toplam içindeki paylarında düşüş gösterdi. Doğu beldelerinde ise Kestel ve Kargıcak’ın en yüksek artış olan bölgeler olduğu tespit edildi.
19) Alanya’ya gelen turist sayıları zaman içinde Türkiye’ye ve Antalya’ya gelen turist sayılarındaki artış ve azalışa bağlı olarak değişim gösterdi. 2003, 2006 ve 2009 yıllarında gelen turist sayısı bir önceki yıla göre azaldı. Bir başka deyişle son 10 yıllık periyotta her üç yılda bir gelen turist sayılarında önceki yıla göre bir azalma görüldü. Bu durum başta ekonomik kriz olmak üzere küresel ya da ulusal düzeyde yaşanan çeşitli olaylara bağlanıyor. (yenialanya.com)
Bu Haber 06.09.2011 - 09:51:45 tarihinde eklendi.