Almanya turizm pazarında dengeler değişti mi?

Almanya turizm pazarında dengeler değişti mi?

Almanya, Avusturya ve İsviçre'de faaliyet gösteren 43 tur operatörünün en üst sıralaması 2022 yılında değişmedi.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Alman iş ve turizm dergisi fvw'nin TravelTalk Dosyasına göre 2022 yılında Almanya, Avusturya ve İsviçre'deki 43 tur operatörünün sıralamasının en üstünde herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

Dosyaya göre TUI Grubu lider pozisyonunu korudu. Devamında ise sıralama geçen yıl olduğu gibi DER Tourisitk, FTI, Alltours, Schauinsland Reisen şeklinde devam etti.

TUI birinciliğini korudu

On yıllardır olduğu gibi söz konusu pazarların liderliği hala TUI Almanya'nın elinde. TUI'nin yarısına sahip olduğu TUI Cruises ve ortak girişimler TUI AG ve Royal Caribbean Group da eklendiğinde TUI'nin liderlik pozisyonu iyice pekişiyor. TUI'nin bünyesindeki Airtours ve L'tur ile hissesi bulunan Gebeco'nun 2022 gelirleri 2019 seviyesine ulaştı.

2021 yılında 329 milyon euroluk ağır bir kayıp yaşayan TUI Merkez Avrupa  (Almanya, Avusturya, İsviçre, Polonya), 2022 yılının eylül sonunda biten mali yılda 88 milyon euro kara geçmeyi başardı.

DER Touristik ve FTI neredeyse aynı seviyedeler

Geçtiğimiz günlerde 'birleşme' iddiaları ile gündeme gelen DER Tourisitk ve FTI ciro bakımından Almanya, Avusturya ve İsviçre'de neredeyse TUI ile aynı seviyede. 2022 yılında her iki tur operatörünün de toparlandığı bildirildi. Ancak DER Touristik, güçlü olduğu Asya pazarında operasyon olmamasından dolayı 2019 seviyesine ulaşamadı.

CEO Ralp Schiller'in fırtınalı büyüme rotasından çıkarıp karlı bir büyüme yoluna yoluna sokmaya çalıştığı FTI ise DER Touristik'in ardından geliyor. Şirket, kriz sırasında gemi yolculukları ve dil eğitimi departmanlarını kapattı.

Alltours ve Schauinsland Reisen'den güçlü büyüme

Aile şirketleri Alltours ve Schauinsland Reisen, pandemi döneminde ortalamanın üzerinde bir performans sergileyerek geçtiğimiz yıl güçlü bir büyüme yakaladılar. Her iki şirketin cirosu da 2019'un üzerine çıktı. Thomas Cook'un iflasının ardından kendilerini bu şirketin markası olan Neckermann Reisen iyi bir fiyat-performans şirketi olarak konumlandıran Alltours ve Schauinsland Reisen, Thomas Cook'un iflasından en kazançlı çıkan şirketler oldu.

Sahibi olduğu Alltours aynı zamanda Allsun Hotels'i de bünyesinde barındıran Willi Verhuven kriz yılları olan 2020 ve 2021'de bile karlı kalmayı başardı.

Schauinsland Reisen ise 2021'de kar açıkladı ve geçen yıl gelir rekoru kırdı. Şirket geçen yıla kıyasla gelirini en az üç kar arttırdı.



Bu Haber 28.02.2023 - 15:11:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.