Almanya OTA pazarında kimler kazandı, kimler kaybetti?

Almanya OTA pazarında kimler kazandı, kimler kaybetti?

Almanya'da online seyahat acenteleri (OTA), müşteri sayısının ve pazar payını artırıyor. Ancak bu durumdan tüm OTA'lar karlı çıkmıyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Diğer ülkelerde olduğu gibi Almanya'da da giderek daha fazla sayıda insan seyahat ürün ve hizmetlerini online ortamda satın alıyor. Reiseanalyse'ın araştırmasına göre 20-29 yaş arası gençlerin yüzde 58'i 40-49 yaş arası grubun yaklaşık yarısı ve 60-69 yaş aralığındakilerin de yüzde 40'ı seyahatlerini online satın alıyor.

Gelecekte online satın alımlar daha da artacak

Almanya Online Seyahat Acenteleri Birliğinin (VIR) yaptığı son tüketici araştırmasına göre de gelecekte tüketicilerin online seyahat ve konaklama satın alımları artacak. Ankete göre, gelecekte online müşterilerin yüzde 66'sı otelini, yüzde 61'i tren biletini, yüzde 57'si uçak biletini, yüzde 53'ü araba kiralamasını ve yüzde 53'ü de paket tatilini online ortamda satın alacak.

Pazar payları artıyor

Bu nedenle Almanya'da online acentelerinin, özellikle fiyat konusunda geleneksel seyahat acentelerinin pazar payını çalmaya devam ettiği belirtiliyor. VIR Başkanı Michael Buller, "Pandemi sürecinde açık ve görünür durumda olan OTA'lar şimdi bunun meyvelerini topluyor." dedi.

Veriler başka şirketlerin yaptığı araştırmalarla da destekleniyor

Pazar araştırma şirketi Travel Data Analytics'in (TDA) rakamlarına göre, Eylül 2022 itibariyle OTA'ların rezervasyonları 2018-19 döneminin yüzde 46 üzerindeyken, aynı dönemde klasik acentelerin satışları yüzde 31 daha düşük.

Mevcut durumu Midoco Travel Index'in verileri de destekliyor. Buna göre, 5 Aralık itibariyle online seyahat satışları 2018'in aynı dönemine göre yüzde 33 yükselirken, geleneksel acentelerin satışlarında yüzde 17,7 düşüş söz konusu.

OTA pazarı toplamda güçlü bir büyüme sergilese de, Almanya seyahat pazarında hizmet veren OTA'lar arasında kazananlar ve kaybedenler var.

fvw Travel Talk araştırmasına göre OTA'lar arasında en fazla satışı açık ara farkla BookingCom yapıyor. Satış gelirine göre onu Check 24 ve Invia'nın koltuğuna oturan TuiCom takip ediyor. HolidayCheck beşinci sıraya gerilerken, Expedia Almanya pazarında artık ilk 5'te kendine yer bulamıyor.

Check 24, aralarında TUI, DER Touristik, FTI ve Schauinsland-Reisen ve kendi tur operatörü Aurum Tours'un da aralarında bulunduğu 70 farklı tur operatörünün ürünlerini sunmanın avantajını yaşıyor. TV'deki yoğun bir şekilde kendini tanıtan şirket “iyi fiyat” konusunda lider olmayı planlıyor.

Öte taraftan agresif bir pazarlama kampanyası yürüten TUI, sadece çok hızlı büyüyen kendi portalı TuiCom üzerinden değil, Check24 ve diğer OTA'lar üzerinden de satış yapıyor.

Üçüncülüğü TuiCom'a kaptırarak dördüncülüğe gerileyen Invia da güçlü bir büyüme gösteriyor. Şirketin CEO'su Boris Raoul, şirketin bu yılki satış gelirini 2019 seviyesini de aşarak 1 milyar euroya çıkarmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Almanya'nın önde gelen tur operatörlerinin ürünlerini sayan Invia'nın kendine ait bir tur operatörü bulunmuyor.

Buna karşın Alman yayın kuruluşu Burda Media'nın bir yan kuruluşu olan HolidayCheck, pazarlama ve teknolojiye yeterli yatırım yapmadığı ve pandemi döneminde maliyet düşürmeye gittiği için geriye düştü. Şirketin Almanya CEO'su Georg Ziegler de dahil olmak üzere, şirketin 350 çalışanından 100'ü şirketle yollarını ayırdı.



Bu Haber 06.01.2023 - 11:03:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.