Alman tur operatörleri 2023’te ne kadar ciro elde etti?

Alman tur operatörleri 2023’te ne kadar ciro elde etti?
31 Eklim'de sona eren 2022-23 döneminde Almanya'da hızlı büyüyen tatil satışı gelirleri pandemi öncesini geride bıraktı. Almanya seyahat pazarının toplam hacmi ise aynı dönemde 79 milyar euro olarak ölçüldü.

Turizm Güncel – Dış Haberler

Alman Seyahat Birliği'nin (DRV) GfK'ye yaptırdığı kapsamlı hanehalkı araştırmasına göre, 2023 yılında Almanya organize seyahat pazarı yüzde 30,8 büyürken, münferit münferit tatillerdeki büyüme yüzde 23,7 büyüdü. 

Toplam harcamaların yüzde 47'sini paket tur harcamaları oluştursa da, pandemi öncesindeki yüzde 50/50 durumuna henüz gelinmedi. Üstelik kiliselerin, sosyal kurumların ve derneklerin yaptığı ve toplam tutarı 2 milyar euroyu bulan 'ticari olmayan geziler' de mevcut paket tur hesaplamasının içinde.

Cirolar 2019’un yüzde 5,1 üzerine çıktı

Araştırmaya göre ülkedeki en büyük 46 tur operatörünün 2022-23 dönemindeki toplam cirosu yüzde 23,4 artışla 26 milyar euroya yükseldi. Üstelik bu rakamlara pandemi döneminde duran ancak sonrasında hızla yükselişe geçen kruvaziyer ciroları dahil değil. Çünkü MSC, Nicko, Arosa ve NCL firmaları araştırmaya veri sunmaktan kaçındı. 

DRV'ye göre Almanya seyahat pazarında cirolar 2029'un yüzde 5,1 üzerine çıktı. 2019 yılı hesaplarına o yıl iflas eden Thomas Cook'un cirosunun da hil olduğuna dikkat çekiliyor.

Thomas Cook’un iflasından faydalanan tur operatörleri

Almanya'daki büyük tur operatörlerinin hemen hepsinin cirosu 2029'un üzerine çıkmış durumda. Bunun temel nedeni olarak da iflas eden Thomas Cook'un pazar payının tur operatörleri arasında paylaşılmış olması. Başta Schauinsland, Alltours, TUI ve Vtours olmak üzere, Anex Group ve Ferien Touristik/Coral Travel da Thomas Cook'un iflasından faydalanan şirketler oldu. 

Almanya pazarında son 3 yılda satış gelirlerindeki artışın temelinde ise keskin fiyat artışları ve misafirin daha üst segment ürünlere ve daha fazla her şey dahil tekliflere yönelmesi yatıyor. 

HolidayCheck portalının analizine göre 2023 yılında İspanya, Portekiz ve Yunanistan tatilleri 2029 yılına kıyasla yüzde 30 pahalandı. Türkiye, Mısır ve Tunus'ta ise fiyatlar yüzde 35-50 arasında değişen oranlarda arttı.


Bu Haber 22.02.2024 - 10:27:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.