Alman gazeteciler Bakan Ersoy’a hangi soruları sordu?

Alman gazeteciler Bakan Ersoy’a hangi soruları sordu?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ITB Berlin’de düzenlediği bir basın toplantısı ile Alman ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Alman gazeteciler Ersoy’a tur operatörlerine reklam desteğinin devam edip etmeyeceği, Alman gazetecilerin akreditasyonunun yapılmaması ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözlerine ilişkin sorular yöneltti…


TurizmGüncel - Berlin

Türkiye’nin sosyal ve kültürel ilişkilerini geliştirmeye çok önem verdiği Almanların yıllardır Türkiye'yi en fazla ziyaret eden misafirler arasında olduğunu hatırlatan Ersoy, "Almanlar Türkiye’yi kendileri ülkeleri kadar iyi tanıyor ve rahat ediyorlar. Bizler de gerek kamu gerekse özel sektör olarak sizleri rahat ettirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.’’ dedi.

‘ALMAN ZİYARETÇİLERİN ÇEŞİTLİLİK VE YENİLİK TALEPLERİ ARTIYOR’

Geçtiğimiz yıl Alman misafir sayısında yüzde 25 artış olduğunu kaydeden Ersoy, “Elde ettiğimiz veriler Almanların bu yıl da artan oranda Türkiye’ye geleceğini gösteriyor. Alman ziyaretçilerin çeşitlilik ve yenilik taleplerinin önümüzdeki yıllarda artacağını düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Ersoy, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye olarak, genel seyahat trendlerindeki değişimi çok yakından takip ediyoruz. Avrupa’da da yoğun olarak yer alan ve üçüncü yaş olarak adlandırılan 65 ve üzeri yaş grubunun dünya nüfusu içerisinde ağırlık kazanması ve bunların seyahate daha fazla kaynak ayırmaları gerçeği üzerine biz de çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Bu kapsamda termal ve sağlık turizm ürünlerimizde çeşitliliklere gidiyoruz.

Bildiğiniz gibi; son 10 yıl içerisinde Türk turizmi büyük bir değişim ve gelişim geçirdi. Biz de dünyadaki gelişmelere paralel olarak, çevreyle uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir politikaları artırarak uyguluyoruz. Türkiye uluslararası tanıtım stratejisinde bir ‘dünya turizm markası’ olma iddiasını sürdürüyor. Bakanlık olarak öncelikli amacımız, ülkemizi hedeflediğimiz tüketicilerin hafıza ve kalplerinde dünyanın en önemli, çeşitli ve eşsiz turizm destinasyonlarından biri olarak var edebilmek. Bu nedenle de Türkiye olarak, teknoloji odaklı tanıtım enstrümanlarını da yakından takip ederek geleneksel medya ve pazar bölümlemesi haricinde niş pazar ve destinasyon odaklı çalışmalarımızı geliştirmeye gayret ediyoruz.

Turizmde geleceği belirleyecek üç önemli unsurun var olduğunun bilincindeyiz: Teknoloji, kalite ve sürdürülebilirlik. Bu çerçevede, çevreyi, yeşili, kültür varlıklarını ve dünya mirasını koruyarak ve ekolojik dengeyi her zaman göz önünde bulundurarak turizm atılımlarımızı planlamaya devam edeceğiz."

itbersoy2

‘HEDEFİMİZ ALTINCI SIRAYA YÜKSELMEK’

Dünya turizm pazarında sekizinci sırada yer alan Türkiye’nin hedefinin altıncı sıraya yükselmek olduğunu belirten bakan Ersoy, “Bu başarıda tur operatörleri ve diğer partnerlerimizin katkıları büyük.” dedi.

"Anadolu coğrafyası adeta dünya tarihinin yaşayan tanığı durumunda, bir açık hava müzesi konumundadır ve on bin yıldan daha eski tarihi boyunca birçok dine, inanca, kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ülkemizde bizden önce yaşamış medeniyetlerin bıraktığı eserler tüm insanlığın ortak değerleridir. Biz bu ortak değerleri ve bu büyük mirası sürdürülebilir turizm anlayışı yani koruma-kullanma dengesi içinde sizlerle paylaşmayı hedefliyor, dünyanın dört bir yanından gelen konukların ilgi ve beğenisine sunuyoruz." diyen Ersoy, şunları söyledi:

"Bildiğiniz üzere bu açık hava müzesinin en önemli eserlerinden biri, dünya medeniyet tarihinin en eski tapınağı olarak bilinen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe 2018’de UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne alındı. Böylece Türkiye'den UNESCO listesine on sekizinci eserimiz girmiş oldu. Dünya medeniyetinin bu önemli ortak mirasını, uluslararası alanda tanıtmaya yönelik olarak 2019 yılını 'Göbeklitepe Yılı' ilan ettik. Bu yıl Alman dostlarımız da oldukça sık Göbeklitepe ile karşılaşacaklar medyada ve çevrelerinde...

Örneğin ITB ülke standımızda Göbeklitepe’nin bir replikası yer alıyor. Göbeklitepe, tanıtım planlama faaliyetimizde de ön planda olacak. Yeri gelmişken burada; Göbeklitepe kazılarına çok emeği geçmiş olan Dr. Klaus Schmidt’i de tekrar anmak isterim, toprağı bol olsun. Sizler aracılığıyla buradan tüm Alman dostlarımızı da Göbeklitepe’yi yerinde deneyimlemeye davet ediyorum."

itbersoy3

’70 MİLYON TURİST, 70 MİLYAR TURİZM GELİRİ’ HEDEFİ

“Türkiye yeni kabineyle birlikte yeni bir yönetim sistemine geçti ve önümüze 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri hedefini koyduk.” diyen Ersoy, bu alanda yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı:

“Burada önemli olan kişi başı harcamayı 1000 dolara çıkarmak. Bu nedenle konaklama dışı harcaması yüksek olan yeni turist profilini çekecek bir politika geliştiriyoruz. Orta ve uzun vadede bunu hayata geçirmek kolay değil. Bunun için çalışıyoruz.

‘EĞİTİLMİŞ PERSONEL AÇIĞINI KAPATACAĞIZ’

Türkiye’ye gelen üst harcama grubu turiste dahi iyi hizmet vermek için Milli Eğitim Bakanlığı ile meslek liselerinde yeni bir çalışma başlattık. Öğrenciler otellerde staj yapmayacak, eğitim alacak. Bu dönemde eğitilmiş personel açığını kapatacağız. Bu öğrenciler otellerde eğitim görürken maaşlarını da alacaklar.

Üst harcama grubu turist için ayrıca THY ile de bir protokol imzaladık. THY belirlenen pazarlardan Antalya, Dalaman, Bodrum, İzmir gibi noktalara direkt uçuşlar başlatıyor. İlk etapta 80 sefer olarak planlanan uçuşlar ileride artacak. THY’nin business class’ıyla Türkiye’ye yolcu gelecek.

‘YÖNETİMİNDE TURİZMCİLERİN AĞIRLIKTA OLDUĞU TURİZM FONU KURUYORUZ’

Diğer taraftan bir de ‘turizm fonu’ kuruyoruz. Oluşturulacak bu fonun yönetiminde turizmciler ağırlıkta olacak ve fon turizmciler tarafından kullanılacak. Elde edilecek gelirin yüzde 30’u yatırım fonu olarak kullanılacak. Bu fon yabancı yatırımcılara yüzde 5-10 oranında yatırım ortağı olacak. Yatırımın başlaması aşamasında kurulacak bu fon yatırım gittikten sonra iştirakten çekilecek.”

itbersoy4

'TEŞVİKLERİN KALKMASI BİR DAHA UYGULANMAYACAĞI ANLAMINA GELMİYOR'

Konuşmasının ardından basın mensuplarından gelen soruları yanıtlayan Bakan Ersoy şunları söyledi:

Yaz aylarında Türkiye’ye dönük büyük artışlar var. Artık teşviklerin olmayacağı söyleniyor. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?

“2016 ve 2017’de ihtiyaç duyulduğu için tur operatörlerine reklam desteğimiz oldu. Çok ihtiyaç olmamasına rağmen 2018 yılında da devam ettik. Şimdi bu uygulamayı sonlandırıyoruz, ancak bu aynı çalışmayı bir daha yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Türkiye tanıtımın önemini kavradı. Kurulacak olan fondaki 10 koltuktan 8 koltuk turizmcilerden oluşacak. Onlar istiyorlarsa reklam yapacaklar. Tanıtım ve reklamda bu fon kullanılacak. Biz Bakanlık olarak bu noktada koordinatörlük yapacağız.”

'BAKAN SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI FARKLI NOKTALARA ÇEKİLDİ'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları Türkiye’ye gelen turistlerin tutuklanacağına dair bir kafa karışıklığına neden oldu. Bu turizme zarar vermez mi?

“Orada bir anlam karmaşası ve kafa karışıklığı oldu. Açıklama farklı noktalara çekildi. Bakanlık da bununla ilgili bir açıklama yaptı. Türkiye’nin turistleri tutuklaması gibi bir açıklama söz konusu değil. Türkiye ile Almanya iki dost ülke, dost halk. 2018 yılında 4,5 milyon Alman ülkemizi ziyaret etti. Bu yıl da 5,5 milyon Alman misafir bekliyoruz. Biz Alman dostlarımızı Türkiye’de misafir etmek istiyoruz. Türkiye’de turizm gelişmesinde Almanya’nın büyük payı var.”

Alman gazetecilerin akreditasyonu yenilenmedi. Bu turizm açısından nasıl bir durumun ortaya koyar?

“Türkiye ile Almanya iki dost ve müttefik ülke. Dostlar arasında da zaman zaman tartışma yaşanabilir. Biz Türk Alman dostluğunun bozulmasına izin vermeyeceğiz. Bundan önceki sorunlar bir şekilde çözüldü bundan sonrakiler de çözülecektir.”



Bu Haber 07.03.2019 - 13:20:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.