Alkollü içki satışında yönetmelik değişti, artık Bakanlık belgesi yeterli değil

Alkollü içki satışında yönetmelik değişti, artık Bakanlık belgesi yeterli değil
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından yapılan yönetmelik değişikliğine göre alkollü içki satan mekanlar mönülerinde artık tek bir markaya değil farklı markalara da yer vermek zorunda. Bu karar rekabet ortamının güçlendirilmesi için alındığı belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği turizm yatırım belgeleriyle, içki satışı yapılmasına da sınırlama getirildi. 2019 yılından itibaren turizm yatırım belgeleri yeterli olmayacak, bu işletmelerden turizm belgesi veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı istenilecek.



Yapılan değişiklik kapsamında, restoran, kafe ve bar gibi açık alkollü içki satış yerlerinde, müşteriye, farklı markaların ürünlerinin satılması zorunlu olacak. Tek bir markayla anlaşması olan işletmelerse, bir yıl içinde anlaşmalarını bitirecekler. Düzenleme, restoran ve barların bira markalarıyla yaptığı anlaşmaları ise kapsamıyor.

EN AZ İKİ MARKA OLACAK

Hürriyet'te yer alan habere göre, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK), konuyla ilgili yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklik, alkollü içecek satışı yapan tüm işletmeleri ilgilendiriyor. Bunlardan ilkini oluşturan tekel büfeleri, marketler gibi “perekende satış yerleri” için getirilen yeni kurala göre, bu tür yerler, aynı kategoride, birden fazla firmanın ürünlerini satmak zorunda olacak. Bu da alkollü içkilerin her bir kategorisinde, müşterilere en az iki ayrı markanın seçenek olarak sunulması ve müşterinin tercihte bulunması anlamına geliyor.

BARLARA BİRA İSTİSNASI

Restoranlar, kafeler, barlar gibi “açık alkollü içki satışı yapan yerlerde” de, artık müşteriye her bir kategoride en az iki seçenek sunulacak. Açık alkollü içki satıcıları, marka ismi, servis veya ambalaj hacmi ve fiyat bilgisiyle sınırlı kalmak üzere satışa sundukları tüm ürünlere, liste halinde mönülerinde yer verecekler. Ancak bunun bir istisnası olacak. Böyle mekanlarda, bira için “iki marka” zorunluluğu aranmayacak. Alkollü içki kategorilerinin tamamının ise işyerinde bulunması zorunlu olmayacak. İçki firmaları açık alkollü içki satıcıları ve perakende satıcılarla anlaşma yaparken, tek bir firmanın ürünleri lehine münhasır (rakip mal satmanın engellenmesi) uygulama getiren veya üstünlük sağlayan ya da rekabeti diğer firmalar aleyhine kısıtlayıcı ve zorlayıcı koşullar getiremeyecek. Bu tür anlaşmaların tarafı olanlar, birlikte, sorumlu kabul edilecek.

SÜRE BAŞLADI

Bugüne kadar yapılan münhasırlık anlaşmaları içinse geçiş süreci uygulanacak. Buna göre, üretici, ithalatçı veya toptan satıcılar ile perakende veya açık alkollü içki satıcıları arasında yapılan sözleşmelerin münhasır satışa ilişkin hükümleri, bir yıl içinde yönetmeliğe uygun hale getirilecek. Bu durumda 4 Ağustos 2018’e kadar münhasırlık anlaşmalarının bitirilmesi gerekecek.

TURİZM YATIRIM BELGESİ YETERLİ OLMAYACAK

Yapılan bir diğer yönetmelik değişikliğiyle de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği turizm yatırım belgeleriyle, içki satışı yapılmasına sınırlama getirildi. Halen bu belgeye dayalı olarak içki satışı yapılabiliyor. Bundan sonraki dönemde de söz konusu izin, 2019 yılına kadar geçerli olacak. 2019 yılında ise süre uzatım işlemleri yapılırken, turizm yatırım belgeleri yeterli olmayacak, bu işletmelerden turizm belgesi veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı istenilecek.

EĞİTİM KURUMLARI VE İBADETHANELERE 100 METRE UZAKLIK ŞARTI

Alkollü içki satış belgesi verilmesi içinse bu belgelerin yanı sıra eğitim kurumları ve ibadethanelere en az 100 metre uzaklıkta bulunulduğunu gösteren belge de istenecek. Yetkililer, turizm yatırım belgelerinin çok daha kolay alındığını ve bunun istismar edildiğinin görüldüğünü belirterek, “Turizm yatırım belgesi alınırken ÇED gibi birçok detaya bakılmıyor. Ancak birçok işletme de bu belge üzerinden içki satışı yapıyor. Suistimal edildiğini gördük. Bu nedenle değişiklik yapmak zorunda kaldık. Artık turizm belgesi veya çalışma ruhsatı arayacağız. Böylelikle sıkıntı olabilecek bir uygulama kaldırılmış olacak” dedi.


Bu Haber 05.08.2017 - 09:39:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kanunu göremedim

    Yasin Aslan 16.07.2022 - 03:47

    100mt kuralı kanunu turizm işletme belgesi olan işletmelerde aranmıyor sanırım çünkü kanunda yok böyle bir madde doğruluğunu teyit ederseniz çok memnun olurum

  • Bilge 07.11.2019 - 12:32

    İbadethaneye 100 m ne demek ya

  • Ahmet YAVUZ 16.09.2019 - 11:22

    binaların altında ve bina girişi aynı yönde ise alkol satışına izin verilmesin. Çok rahatsızlık verici, aile yapısına aykırı şeyler yaşanıyor. Mümkünse buna yeni bir düzenleme getirilsin. Hatta mümkünse meskun mahallerde izin verilmesin.

  • ismail uğurlu 09.09.2019 - 08:33

    binaların altında ve bina girişi aynı yönde ise alkol satışına izin verilmesin. çok rahatsızlık verici, aile yapısına aykırı şeyler yaşanıyor. mümkünse buna bir düzenleme getirilsin. Hatta mümkünse meskun mahal lerde izin verilmesin.

  • Nevin Erdenler 03.03.2019 - 06:23

    Turizm Master planin oldugu kis truzim, isletme lerini yabancilara satisini kolaylatiracak belli alkol orani ve ozel vergiyle duzenleme yapilamazmi en azindan hizmette Engel ve truzim adına kolaylik için

  • Ş.Hüner 09.10.2017 - 12:51

    evlerin altında ve binaların altında ve bina girişi yanında içki satış yerleri olmasın.Herkes aynı değil ki. arabalar bina önünü kapatıyor, bağırarak argo konuşmalar ve hatta küfürlü konuşmalar, yüksek müzik sesleri, binaya girip çıkana insan görmemiş gibi bakmalar, yüksek motor sesi, fren sesi. Okula 100 metre deniyor, o okulun çocukları bina girişinde sarhoşlar ile karşılaşıyor. İçkiler zaten AVM lerde satılıyor. Ayrıca evlere de yakın olmasın. İş yerleri arasın da veya altın da olabilir. Meskun mahalde içki satışı ve sarhoş istemiyoruz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.