Alevler tüm dünyayı sardı

Alevler tüm dünyayı sardı

Kanada, Brezilya, ABD, Rusya, İtalya, Azerbaycan ve Yunanistan'da Türkiye gibi alevlerle mücadele ediyor. Bazı yerlerde haftacalarda son bulmayan yangınlara müdahaleler sürüyor.


Dünya genelinde sıcaklıklar rekor kırarken ülkeler de yangınlarla boğuşuyor.  Artan sıcaklıklar ve ihmaller yüz binlerce hektar ormanlık alanı küle çeviriyor. İşte dünyada yangınlarda son durumlar;

Yunanistan'da büyük yangın

Atina'nın kuzeybatısında Aharnes Belediyesine bağlı Varympompi bölgesinde öğle saatlerinde çıkan orman yangınında, birçok ev hasar görürken, Adames, Varympompi ve Thrakomakedones kasabaları ve bir yaz kampı ise boşaltıldı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın kuzeybatısında yer alan ve Aharnes Belediyesine bağlı Varympompi bölgesinde öğle saatlerinde çıkan orman yangını, yetkilileri harekete geçirdi. Varympompi bölgesinde yer alan yoğun bitki örtüsüyle kaplı Parnita Dağı’nın eteklerinde çıkan büyük yangına 300’den fazla itfaiyeci, 35 araç ve 10 uçakla müdahale edildi.

Bölgede yer alan bir yaz kampından yaklaşık 80 çocuk tahliye edilirken, Adames, Varympompi ve Thrakomakedones kasabaları ise boşaltıldı. Kasabalarda yaşayan bazı vatandaşlar ise evlerini bahçe hortumlarıyla sulayarak korumak için evlerinden çıkmayı reddetti.

Aharnes Belediyesi Başkan Yardımcısı Michalis Vrettos yaptığı açıklamada, bölgede birçok evden dumanlar yükseldiğini ve dumandan etkilenen 4 kişinin ise hastaneye kaldırıldığını belirterek, “Onlarca ev yanıyor” ifadelerini kullandı.

Plajda poz veren Başbakan Kiryakos Miçotakis'e istifa çağrıları

Yunanistan'da köylerin boşaltıldığı yangınla mücadele sürerken plajda poz veren Başbakan Kiryakos Miçotakis tepkilerin hedefinde

Başbakan Kiryakos Miçotakis plajdan tatil fotoğrafı paylaştı. O kareler ülkenin sosyal medya gündeminde ilk sıraya yerleştirirken Syriza lideri Aleksis Çipras sert tepki gösterdi.

Sosyal medyada kısa sürede gündem olan 'Kiryakos Miçotakis' etiketi üzerinden başbakan ve hükümete istifa çağrıları yapıldı.

Kanada'da 4 bin 800 yangın tespit edilirken, 2 milyon 700 bin hektarlık alan yangından etkilendi

Kanada’daki orman yangınlarında 2 milyon 700 bin hektarlık alan zarar gördü. Farklı noktalarda yaklaşık 4 bin 800 yangın tespit edilirken, 2 milyon 700 bin hektarlık alan yangından etkilendi. Geçen yıllara kıyasla bu seneki yangın sayılarının ve yoğunluğunun daha fazla olduğu belirtiliyor.

Kanada Kurumlararası Orman Yangını Merkezi’nden (CIFFC) alınan verilere göre, 28 Temmuz itibariyle, 228 aktif yangın tespit edildi ve bu sayının 172’si kontrol altına alındı.

Ülkenin British Columbia, Ontario, Alberta, Saskatchewan ve Manitoba eyaletlerinde bu sene yaklaşık 4 bin 800 yangın tespit edilirken, 2 milyon 700 bin hektarlık alan ise yangından etkilendi.

Öte yandan, Kanada’nın British Columbia eyaletinde orman yangınlarının sayısı yaz başından itibaren toplamda 245’e ulaşırken yetkililer, daha fazla yangına yol açabilecek potansiyel yıldırım düşmesi tehlikesi nedeniyle endişeli olduklarını dile getirdi.

Brezilya'da son 14 yılın en şiddetli yangınları kaydedildi

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün (INPE) verilerine göre haziran ayında Amazon ormanlarında çıkan yangınlar nedeniyle 926 kilometrekare alanın kaybedildiği belirtildi. Amazondaki ormansızlaşmanın, Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 2 arttığı kaydedildi.

Amazon yağmur ormanlarında haziran ayında rekor sayıda yangın çıktı. Bölgede son 14 yılın en şiddetli yangınları kaydedildi.

Uzmanlar, bölgedeki ormansızlaşma nedeniyle Amazon Ormanları'nın artık dünyanın akciğerleri görevi görmediğini belirtirken, yangınların önüne geçilmezse Amazon ormanlarının karbonmonoksit kaynağı haline gelebileceğinin altını çizdi.

ABD'de 37 binden fazla yangında 3 milyon dönümden fazla alan kül oldu

ABD'de devam eden orman yangınlarında New York, Los Angeles ve Chicago kentlerinin toplamı büyüklüğünde alan kül oldu. Hafta sonu 7 yerde daha yangın çıkmasının ardından orman yangınları 90'dan fazla alana sıçradı

ABD Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezi, hafta sonu 7 yerde daha yangın çıkmasının ardından orman yangınlarının 90'dan fazla alana sıçradığını açıkladı. ABD'nin batı yakasında devam eden orman yangınlarında 1,8 milyon dönümlük alan yandı. ABD'deki en büyük orman yangını olduğu belirtilen Oregon Bootleg yangını ile California'daki Dixie yangınlarında şimdiye kadar New York, Los Angeles ve Chicago kentlerinin toplamı büyüklüğünde alan kül oldu.

California'daki yangınlar hafta sonu kontrol altına alınırken, Oregon Bootleg yangınına müdahaleye devam ediliyor ve bölgede 400 bin dönümden fazla alan yandı.

ABD Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezine göre, bu yılın başından beri ülke genelindeki 37 binden fazla yangında 3 milyon dönümden fazla alan kül oldu.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde tarihin en büyük orman yangınıyla mücadele günlerdir devam ediyor. Yangında çok sayıda ev ve diğer yapılar alevlere teslim oldu. Alevler halkın yaşadığı bölgeleri tehdit ederken, Plumas, Alphine, Butte ve Lassen bölgeleri ile Nevada'nın Douglas bölgesinde acil durum ilan edildi.

Rusya Yakutistan’da  3 haftadır devam eden yangın 1.5 mlyon hektarlık alanı küle çevirdi

Rusya’nın Sibirya bölgesinde bulunan Yakutistan’da 3 haftadır devam eden ve 1.5 milyon hektarlık alanı küle çeviren orman yangınları yerleşim alanlarına sıçrarken dumanlardan dolayı görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle havadan müdahalelere ara verildi.

Yüzde 80’i ormanlık alanlarla kaplı olan Yakutistan’da alevlerin yerleşim alanlarına sıçraması nedeniyle Kazachinsko-Lensky, Kirensky, Ust-Kutsky, Bodaibinsky ve Katangsky kırsal yerleşim alanlarında halk tahliye edilmeye başlandı.

Rusya Federal Orman Koruma Ajansı (Avialesokhrana) ise daha önce 1.4 milyon hektarlık ormanlık alanın yandığını hatırlatırken dün de orman yangınlarının 340 bin hektarlık alana yayıldığını ve yangınlara müdahalenin görüş mesafesinin azalması nedeniyle zorlaştığını belirtti.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 2 bin 250 personelin yanı sıra 284 hava ve kara aracının müdahale ettiği yangınların Yakutistan’a sınır bölgesi olan İrkutsk bölgesine de ulaştığı ve bu bölgenin de tehlike altında olduğu öğrenildi.

Sıcaklıkların 30 derecenin üzerinde seyrettiği Yakutistan’da dün gündüz saatlerinde duman ve küller gökyüzünü kararttı. Görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle havadan müdahalelere ara verildi.

İtalya'da 2021 yılında 298 orman yangını çıktı

İtalya'nın farklı bölgelerinde orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Sicilya Adası’nda geçtiğimiz haftadan bu yana 250’den fazla yerde yükselen alevleri söndürme çalışmaları devam ederken, Sardunya Adası'ndaki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı.

Son olarak Abruzzo bölgesinde başlayan yangının bölgede paniğe neden olduğu aktarıldı. Pescara kentindeki yangının tatil yerlerini tehdit etmesi nedeniyle bölgede tahliye çalışmaları başlatıldı. Pescara'da alevler sahile kadar ulaştı.

Dumandan etkilenen 30 kişinin tedavi altına alındığı, yangın nedeniyle sahilin yakınlarındaki ormanlık bölgenin ise tamamen yandığı bildirildi. Pescara Belediye Başkanı Carlo Masci, yangın nedeniyle bölgede oluşan tahribatın ölçülemeyecek düzeyde olduğunu ifade etti.

İtalya'da yangınla mücadele geçtiğimiz haftadan bu yana devam ediyor. Sicilya'nın Catania kasabası civarındaki yangın büyüyerek yerleşim yerlerine ulaşması ile birlikte insanlar bölgeden tahliye edilmişti. 50’si Catania’da olmak üzere Sicilya adasındaki itfaiye ekiplerinin 24 saat içinde yangınla ilgili 250 operasyon yürüttüğü belirtilmişti.

İtalya’da aktif olarak devam eden Sardunya Adası'ndaki yangınlarda ise şu ana kadar bin 500 kişinin tahliye edildiği ve 20 bin hektardan fazla alanın yandığı ifade edilmişti. Yerel basında çıkan haberlerde, 40 dereceye kadar çıkan sıcaklıkla birlikte şiddetli rüzgarların yangını kontrol altına almayı zorlaştırdığı kaydedilmişti.

EFFIS’in 2021 yılı rakamlarına göre, şu ana kadar İtalya’da 298 orman yangını çıkarken, yangınlar nedeniyle 76 bin 388 hektar alan yandı.

Azeybaycan'da 130 kişi ve 1 helikopter söndürme çalışmalarına katıldı

Azerbaycan’ın Yardımlı iline bağlı Honuba köyü yakınlarındaki ormanlık alanda dün çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yapılan Açıklamada, yangına Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı ekipleri ve Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından ile bölge sakinlerinden oluşan 130 kişi ve 1 helikopterin yangın söndürme çalışmalarına katıldığı aktarıldı.

Olumsuz arazi şartları nedeniyle bölgeye itfaiye araçlarının giremediği belirtilen açıklamada, yangını söndürmeye yönelik başlatılan çalışmaların araçlar kullanılmadan yapıldığı belirtildi.

Yayına hazırlayan: Erdoğan Karataş




Bu Haber 04.08.2021 - 12:28:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.